Nedjelja, 16.05.2021 | 08:30
IZVOR: Pobjeda

Crnogorski hotelijeri: MJERE se moraju primjenjivati, ali su PREKASNO donijete

Ministarstvo zdravlja je u ponedjeljak objavilo inovirani Vodič za sigurnosno – zdravstvene protokole za kovid -19 za turistički sektor. Četiri dana kasnije crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je najavio da će od sljedeće sedmice Crna Gora otvoriti granice za sve turiste. Hotelijeri, naši sagovornici, pozdravljaju odluku Ministarstva zdravlja, ali smatraju da je Vodič trebalo donijeti mnogo ranije, kako bi se gosti upoznali i rezervisali dolazak u našu zemlju i imali više turista u predsezoni, piše Pobjeda.
Arhiva; Foto: Kolektiv.me (detalj sa jedne od crnogorskih plaža tokom ljeta 2020.)

Mišljenja su da primjena mjera iziskuje i finansijske i kadrovske angažmane, ali da će se svakako pridržavati svih mjera jer je zdravlje najvažnije kako naših stanovnika tako i turista koji svoj odmor žele da provedu u našoj zemlji.

Unapređenje

Kako je Pobjedi kazao direktor nikšićkog Comp-comerca, Ranko Jovović predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ministarstvo zdravlja je objavilo protokole koji su nadogradnja protokola koji su važili prethodne turističke sezone, uz značajno unapređenje koje će pozitivno uticati na osjećaj sigurnosti i predvidivosti za strane goste.

“Najavljenim protokolom je predviđeno da turisti koji obole od virusa kovid-19 mogu da se liječe u Crnoj Gori besplatno, što će sigurno pozitivno uticati na odluku turista da ljetuju kod nas, budući da ne moraju brinuti o svom statusu u slučaju obolijevanja. Takođe, pozdravljamo odluku da se ino turistima ne naplaćuje PCR test za slučaj da im je isti potreban prilikom povratka u zemlju”, naglasio je Jovović.

Po njegovim riječima jedina zamjerka je što su protokoli objavljeni i distribuirani tek nedavno.

“Time smo propustili da ih u prethodnom periodu predstavimo našim partnerima iz inostranstva što je moglo imati značajan pozitivan efekat na odluku gostiju da posjete Crnu Goru u predsezoni”, tvrdi Jovović.

Direktor hotela ,,Hilton“ Nemanja Nikolić kazao je Pobjedi da je dobro da imamo pravila na vrijeme ali je veoma važno da svako pravilo koje se postavi bude moguće implementirati.

“U principu sva pravila koja su definisana za hotele su nešto što se manje više u našem hotelu primjenjuje. Mi smo pored ovih protokola implementirali i standarde Hiltona tako da ćemo spremni dočekati turiste “, kazao je Nikolić koji je mišljenja da treba ova pravila dobro iskomunicirati, kako interno tako i sa emitivnim tržištima, kako bi turisti znali šta mogu da očekuju kada dođu u Crnu Goru.

“Mislim da se trebamo ugledati i na države koje su za vakcinisani dio svjetske populacije omogućili potpuno liberalne mjere. Što se tiče zaposlenih u našoj branši najbolji protokol je hitna vakcinacija. Veoma je važno pored ovih protokola da znamo kakva će biti pravila na snazi, po pitanju radnog vremena i svih drugih sadržaja koji su dio turističke ponude”, naglasio je Nikolić.

Direktorica prodaje i marketinga hotela Princez Ljiljana Lukšić kazala je da im je protokol za smještajne objekte, konkretno hotele jasan u slučaju zaraze gosta kovidom-19.

“Njime su data jasna uputstva šta hotel, odnosno odgovorno lice zaduženo za kontakt sa oboljelima treba da uradi kako bi obezbijedio zdravstvenu zaštitu i boravak gostiju ako se posumnja na infekciju ovim virusom”, ističe Lukšić.

Protokolom je, kako objašnjava, određeno ko snosi troškove boravka u slučaju da gosti moraju biti u karantinu dok se ne obezbijedi povratak kući.

“Troškovi smještaja i ishrane padaju na teret gosta. Protokol je vrlo sličan prošlogodišnjem, uz dodatnu razradu pojedinih stavki kako bi bile jasnije i preciznije”, kazala je Lukšić.

Ona naglašava da su spremni da ispoštuju protokole u svakom segmentu.

“Hotel je građen kao luksuzni objekat sa dosta širine i javnih površina. Sam hotel se prostire na 15.000 metara kvadratnih, sa bazenom i prostorom oko njega na preko 1.000 kvadrata. Mjere obezbjeđenja distance, posebnog usluživanja gosta, i usluga room-servisa nam ne pričinjavaju nikakvu poteškoću, već smo apsolutno spremni da svakog gosta dočekamo i ispratimo uz poštovanje svih navedenih protokola”, kazala je Lukšić.

Izvršni dirktor hotela Lighthouse Jovan Vukalović smatra da su protokoli veoma sveobuhvatni i do najsitnijih detalja obrađuju sve obrasce ponašanja kako gostiju, tako i smještajnih objekata, transportnih sredstava, putničkih objekata…

A na pitanje Pobjede da li će biti poteškoća u pridržavanju mjera kazao je:

“U svakom slučaju samo pridržavanje mjera iz protokola iziskuje određene finansijske i kadrovske angažmane a donekle i usporava rad recepcijskog, ugostiteljskog i sektora domaćinstva. Međutim, obzirom da je to jedini način da se mogućnost zaraze svede na minimum smatramo više nego poželjno pridržavati se protokola”, navodi Vukalović.

A u Vodiču se navodi da ukoliko je postavljena sumnja na kovid-19, bolesnom turisti i njegovim bliskim kontaktima određuje se izolacija u smještajnim jedinicama do dobijanja rezultata testiranja.

“Zaposleni smještajnog objekta, odnosno pružaoci usluga smještaja ne ulaze u smještajnu jedinicu u kojoj se nalaze pozitivni na SARSCoV- 2/njihovi kontakti, a turisti se obavijeste da se zamjena posteljine kao i čišćenje sobe neće odvijati u uobičajenim razmacima i na uobičajeni način”, navodi se u Vodiču.

Higijena

Svaki takav turista, naglašava se, mora sam održavati čistoću smještajne jedinice u kojoj boravi sredstvima koja će smještajni objekat ustupiti na raspolaganje.

“Usluživanje obroka odvijaće se dostavom u smještajnu jedinicu, a gosti koji nemaju polupansionski ili puni pansionski smještaj kupovaće (naručivaće) obroke iz smještajnog restorana uz dostavu obroka do pred vrata smještajne jedinice. U manjim smještajnim objektima će vlasnik ili odgovorna osoba za smještaj organizovati dostavu hrane i ostalih potrepština za gosta do vrata sobe. Ako postoji potreba kontakta s gostom, treba odrediti samo jednu osobu koja će se baviti tim gostom uz upotrebu zaštitne medicinske maske i rukavica i održavanje udaljenosti od najmanje metar od bolesnika, po mogućnosti dva metra”, stoji u Vodiču.

Maske, rukavice i sličnu zaštitnu opremu treba odmah nakon korišćenja zatvoriti u plastične vreće i odložiti u kantu za smeće s poklopcem predviđenu za infektivni otpad i ne smiju se koristiti ponovo.

“Nakon bacanja zaštitne opreme u kantu za otpad, zaposleni treba da temeljno operu ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi”, kaže se u Vodiču.

Svim smještajnim kapacitetima se preporučuje da usklade sopstvene protokole i procedure sa Sejv travels protokolima i da kontaktiraju Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore po pitanju implementacije.

Najmanje jedna soba rezervisana za zaražene goste

U Vodiču se navodi da svi smještajni kapaciteti su dužni da oslobode deset procenata raspoloživog smještajnog kapaciteta u slučaju obolijevanja njihovih gostiju, što podrazumijeva najmanje jednu sobu bez obzira na ukupan smještajni kapacitet.

“Ako su turisti ili njihovi kontakti pozitivni na SARS-CoV-2 smješteni u hotelu, mogu se smjestiti u posebno odvojeni dio hotela (npr. zadnji sprat hotela, jedno krilo hotela, posebni depandansi i sl) gdje ostaju u izolaciji/karantinu pod mjerama zdravstveno-sanitarnog nadzora do napuštanja Crne Gore ili povratka kući”, naglašava se u Vodiču.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Crna Gora i dalje na crnoj listi EU: OTKAZANA prva četiri planirana dolaska megakruzera

Četvrtak, 17.06.2021 | 07:12

Megakruzer “MSC Splendida“, prvi veliki brod na kružnim turističkim putovanjima koji je na komercijalnoj plovidbi trebalo da posjeti Crnu Goru nakon pauze od 15 mjeseci u kruzing industriji uzrokovane pandemijom koronavirusa, otkazao je za danas planirano uplovljavanje u luku Kotor.

MFSS: Danas počinje ISPLATA materijalnih davanja

Srijeda, 16.06.2021 | 09:12

"Za korisnike materijalnog obezbjeđenja izdvojeno je 803.673,39 eura, dok je za korisnike dodatka za djecu izdvojeno 367.705,34 eura. Za pravo na dodatak za njegu i pomoć izdvojeno je 1.556.107,53 eura, a za pravo na ličnu invalidninu 564.833,22 eura. Za naknadu roditelju ili staratelju lica koje je korisnik lične invalidnine izdvojeno je 507.915,58 eura".

VOLI HORECA CENTAR - Podrška koja inspiriše

Utorak, 15.06.2021 | 13:41

Od danas, kupcima je na raspolaganju novi Volijev HORECA centar u Radanovićima. Nalazi se u neposrednoj blizini dosadašnjeg, na kružnom toku koji spaja Tivat, Kotor i Budvu.

Milatović: Od danas LETOVI iz Moldavije za CG, kapacitet već PUN

Utorak, 15.06.2021 | 10:43

"Prvi let kapaciteta 180 putnika je već pun".

Izabran NOVI Odbor direktora hotela Sveti Stefan

Ponedjeljak, 14.06.2021 | 17:01

U Odboru direktora kompanije, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore, a koja je vlasnik grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer sjediće kao predstavnici državnog kapitala Milovan Milošević, Dragana Kažanegra - Stanišić, Milica Kažanegra, kao predstavnici AIK banke Vladimir Sekulić i Jelena Brković.

Crna Gora i dalje na crnoj listi EU: OTKAZANA prva četiri planirana dolaska megakruzera

Četvrtak, 17.06.2021 | 07:12

Megakruzer “MSC Splendida“, prvi veliki brod na kružnim turističkim putovanjima koji je na komercijalnoj plovidbi trebalo da posjeti Crnu Goru nakon pauze od 15 mjeseci u kruzing industriji uzrokovane pandemijom koronavirusa, otkazao je za danas planirano uplovljavanje u luku Kotor.

PREMINUO muzičar Novica Zdravkovića

Srijeda, 16.06.2021 | 23:48

Pjevač i brat pokojne muzičke legende Tome Zdravkovića, Novica Zdravković, preminuo je u KBC Zvezdara.

VIDEO - Velika porodica sa ŠEST generacija: Ova PRABAKA ima 90 unučadi

Srijeda, 16.06.2021 | 21:39

Majka osmoro djece Mary Marshall (86), koja je rođena četiri godine prije početka Drugog svjetskog rata, može se pohvaliti sa čak 90 unuka. 

Crnogorski građanski pokret 2021: Okupimo se svi pod svetom zastavom CG 18. juna u Podgorici

Srijeda, 16.06.2021 | 21:14

Crnogorski građanski pokret 2021 organizuje, u petak 18. juna, auto-kolonu u Podgorici. Oni poručuju da će se tog dana okupiti ujedinjeni antifašisti i antifašistkinje, slobodoumni i slobodnomisleći građani i građanke, kako bi pružili otpor talasu fašizacije Crne Gore, širenju nacionalne i vjerske mržnje.

ZAVRŠENA prva faza najprometnije ulice u Maslinama, Vuković NAJAVIO nova ulaganja

Srijeda, 16.06.2021 | 20:57

Gradonačelnik  Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je Ulicu Goce Delčeva u Maslinama na kojoj su završeni radovi predviđeni prvom fazom rekonstrukcije u vrijednosti od 100.000 eura, saopšteno je iz Glavnog grada.

DA LI STE ZNALI? Izbor OMILJENE ŽIVOTINJE otkriva mnogo toga o vašem karakteru

Srijeda, 16.06.2021 | 20:23

Postoji vjerovanje da se na osnovu omiljene životinje neke osobe može saznati dosta o njenom karakteru. Ovih deset životinja ljudi najčešće navode kao najomiljenije, da li je i vaša među njima?

Toma Zdravković PJEVAO je o mnogim ženama, ali...: Pričao je o njoj, SUZE su mu tekle

Srijeda, 16.06.2021 | 20:01

Svaku svoju ljubav opjevao je u pjesmi, ali onu najveću...

Uhapšena jedna osoba: Osumnjičena za cijepanje državne zastave

Srijeda, 16.06.2021 | 19:56

Službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi su zbog krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore lišili slobode jednu osobu a protiv maloljetnika podnijeli krivičnu prijavu, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Predrasude u koje ne smijete VJEROVATI – Četiri LAŽI o ženama u koje muškarci vjeruju

Srijeda, 16.06.2021 | 19:36

Većina muškaraca, ne iz sopstvenog iskustva, već zato što su to čuli, imaju neke predrasude o ženama.

Za VITKU liniju i SAVRŠENU figuru Džulija Roberts (53) može da zahvali ovim NAMIRNICAMA

Srijeda, 16.06.2021 | 19:30

Glumica dan započinje dvjema nevjerovatno zdravim namirnicama.