Utorak, 18.05.2021 | 09:04
IZVOR: Kolektiv.me

Danilo nije odustao, i danas je PONOSAN: Upoznajte mladića koji proizvodi domaću, ŠARENU PAŠTU

Uložiti u domaću proizvodnju, pa pokrenuti svoj biznis, nije nimalo lak korak.




Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Koliko god da ste sigurni u svoju zamisao, put u nepoznato traži odgovore na mnoga pitanja, koja u tom trenutku ne možete znati.

Upravo je to i jedna od glavnih prepreka za odustajanje, mnogih.

Kažemo mnogih, ali ne i za pojedinca Danila Mihailovića iz Ulcinja, koji je riješio da pokrene domaću proizvodnju pašte.

Ovaj vrijedni mladić je oduvijek želio da se bavi plasiranjem proizvoda koji su jedinstveni, a u osnovi zdravi.

I tako je sve krenulo.

„Mi smo pčelarska porodica, a osim proizvodnje meda, u našem domaćinstvu se oduvijek proizvodila hrana kako za kućne potrebe tako i za prodaju. Odatle se kod mene još u djetinjstvu javila želja za proizvodnjom nečeg zdravog i jednistvenog. Bilo je raznih ideja i pokušaja, dok mi na ljeto 2017. godine moj sveštenik nije rekao – Danilo, ti treba da praviš paštu. To je momenat koji se smatra početkom i jako ga se dobro sjećam. Ubrzo sam uzeo brašno u ruke i sve je krenulo uzlaznom putanjom“, otkriva Danilo na početku razgovora za Kolektiv.me.

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

ŽELJA I VELIKI IZAZOV

Prije njega, niko u porodici se nije bavio paštom, pa nije imao od koga da nauči ništa slično.

Krenuti u nepoznato i odlučiti se da mu to postane životno opredjeljnje, bio je kaže veliki izazov, ali njegova želja da usavrši proizvodnju domaće tjestenine je bila veća, a taj entuzijazam nijednog dana nije popustio.

Od početka, sebi je zacrtao visoke ciljeve.

„Trudio sam se da od starta postavim visoke standarde, za ono što će se kasnije nazvati Radionica pašte. Da bi krajnji proizvod bio kvalitetan, i sastojci moraju biti pažljivo birani i porijeklo namirnica kontrolisano. Osim toga, oprema, alati i radni prostor moraju ispunjavati standarde za proizvodnju. Ono što nas čini posebnim jesu naši recepti i naš proces proizvodnje“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Danilova pašta je po mnogo čemu specifična, a ono što svi odmah primijete je raznolikost boja.

Šargarepa, blitva, cvekla, paprika,... samo su neke od vrsta povrća, koje pašti daju prirodnu boju i ukus.

Oni koji su imali priliku da probaju, teško mogu odoljeti šarenim taljatelama upravo od povrća.

A kako izgleda sam proces proizvodnje?

„Prva faza je selekcija i priprema povrća. Svako povrće se zbog svoje specifičnosti priprema na svoj način. Zatim se prosijavaju brašna, i pravi se precizna mješavina koja je dio našeg recepta i spada u tajne naše radionice. Sljedeći korak je sjedinjavanje povrća i brašna, uz dodatke morske soli i maslinovog ulja. Zatim razvlačenje tijesta, tanjenje na odgovarajuću debljinu, rezanje na željene oblike i na kraju sušenje. Sušenje je - može se reći najosjetljiviji proces i od njega zavisi kvalitet pašte, tekstura, dužina kuvanja i rok trajanja. Kapacitete proizvodnje neprestano povećavamo i što je još važnije, kvalitet održavamo na visokom nivou“.

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

PAŠTA MOŽE BITI ZDRAVA I LAKA HRANA

A koliko je crnogorsko društvo spremno da podrži domaće proizvođače, i ono što je napravljeno u našoj zemlji, potpuno prirodno, bez aditiva i konzervansa?

Naš sagovornik nam objašnjava da je zadovoljan reakcijom naših sugrađana na jedan ovakav proizvod, a kroz narednih nekoliko godina ima jedan cilj – da naše društvo shvati da pašta može biti zdrava i laka hrana, i da su jaki sosevi ’’krivci’’ za prekomjerne kalorije.

„Što se mog posla tiče, ove tri godine su bile prilično zahtjevne i morao sam da se oslonim na svoje snage. Nadam se da će država u budućnosti prepoznati značaj ovakvih poslova za razvoj naše privrede. Moram napomenuti da sam na konkursu za podršku kreativnim proizvođačima  u organizaciji Glavnog grada Podorica, TC Delta i marketinške agencije Strategist dobio štand tokom mjeseca maja u Delta City-u, finansijsku pomoć biznisu koju je omogućio Glavni grad, i marketinšku podršku od agencije Strategist“, dodaje Danilo za naš portal.

Kada je neko specijalista za jela od pašte, nijesmo odoljeli da našeg sagovornika ne pitamo za jedan jednostavan, a ukusan recept.

Samo za naše čitaoce, Danilo ističe da je sezonsko povrće uvijek dobra opcija u kombinaciji sa njegovom paštom.

A ovo je način pripreme:

„Naš prijedlog je da što češće pripremate jednostavne soseve kako bi osjetili pun ukus pašte. Sezonsko povrće je uvijek dobra opcija i kombinacija sa našom paštom. Evo jednog skroz jednostavnog i laganog recepta. Na tihoj vatri propržite isjeckani bijeli i mladi crni luk na maslinovom ulju, zatim dodajte crvenu i žutu papriku isjeckanu na kockice. Zatim i tikvicu. Kad priprema povrća bude pri kraju, stavite šarenu paštu da se kuva 2-3 minuta u ključaloj vodi. Paštu procijedite, ali 1 dl vode u kojoj se kuvala pašta dodajte već proprženom povrću. Začinite po želji. Na samom kraju sjedinite paštu sa povrćem, promiješajte i uživajte u jelu“, zaključio je Danilo Mihailović za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Pašta
18.05.2021 09:34

Mene zanima gdje mogu da se kupe proizvodi, a vjerujem i mnoge koji su pročitali ovaj tekst :)

12 1
Pastica
18.05.2021 13:11

Imate na instagram radionica.paste tu mozete sve naci

1 0
Jelena
18.05.2021 09:42

Trebali ste staviti kontakt telefon i gdje se može kupiti/poručiti....Ovo je nešto što treba podržati i dati što više prostora u medijima kako bi nadajmo se i mnogi drugi krenuli u tom pravcu i počeli se baviti zaista bitnim stvarima za sve nas zajedno.

5 0
Tijana
18.05.2021 16:09

Bravo Danilo,pašta je fenomenalna!

6 0

Milatović - Vučić morao da bira riječi, izjava Gorčevič je politička floskula

Subota, 20.04.2024 | 11:27

Na prozivke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućene ministarki evropskih poslova Crne Gore Maidi Gorčević trebalo je da odgovori premijer, ja bih to uradio da sam na njegovom mjestu, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.