Srijeda, 26.05.2021 | 18:43
IZVOR: rts.rs

Blagodeti za vaše ZDRAVLJE: Evo zašto je DOBRO jesti CELER

Osim toga što zbog jedinstvenog jedinjenja tri-en-butilftalida - celer može imati efekte na smanjenje holesterola, istraživači vjeruju da ovo povrće ima i mnoga druga zaštitna jedinjenja važna za ljudsko zdravlje, čiji se učinak uveliko istražuje.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Doktor Džoš Eks, nutriciolog iz Nešvila, navodi da celer sadrži antioksidante i polisaharide za koje je poznato da djeluju protivupalno, posebno flavonoidni i polifenolski antioksidanti.

Istraživanja ukazuju na to da ta jedinjenja posebno pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Istraživači su identifikovali preko desetak različitih vrsta hranljivih jedinjenja i antioksidanata koji su odgovorni za blagodati proizvoda od celera. Tu spadaju fenolne kisjeline poput kofeinske kisjeline i ferulne kisjeline, plus flavanoli poput kvercetina.

Zbog svog potencijala za smanjenje upale, celer može biti koristan za lečenje širokog spektra stanja koja su pogoršana upalom, uključujući bolove u zglobovima (poput artritisa), giht, infekcije bubrega i jetre, probleme sa kožom, sindrom razdražljivih crijeva...

Doktor Eks dodaje da celer može da pomogne i sprečavanju ili lečenju hipertenzije.

Vjeruje se da određene hranljive materije koje se nalaze u celeru, mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska djelujući kao relaksant glatkih mišića i poboljšavajući protok kalcijuma i kalijuma u, ​​i iz ćelija.

Mali broj kalorija - preporuka za dijetu

Ovo povrće može pomoći u sprečavanju ili smanjenju stvaranja bolnih čireva zbog posebne vrste etanolskog ekstrakta koji sadrži i koji je koristan u zaštiti sluznice digestivnog trakta.

Istraživači veruju da je celer dobar za stomak, debelo crevo i crevni sistem zbog prisustva hemijskih sastojaka, poput flavonoida, tanina i alkaloida. Ta jedinjenja kontrolišu nivo oslobađanja želudačne kiseline.

Celer je izuzetno malo kalorija i može biti dragocjena namirnica koja će vam pomoći da smršate. Sadrži vlakna koja vam mogu pomoći da steknete osjećaj sitosti.

„Budući da celer pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i podstiče proizvodnju urina, koristan je u borbi protiv bakterijskih infekcija u digestivnom traktu i reproduktivnim organima. Slično brusnici, koja je poznata po borbi protiv infekcija urinarnog trakta (cijele infekcije), celer može pomoći u prevenciji infekcija, kao i kod poremećaja bešike, bubrega i možda čak i cista na reproduktivnim organima", navodi se na portalu draxe.com.

Celer je iz grupe biljaka koje mogu da štite od kancera, poput šargarepe, celera, komorača, peršuna. Određene studije su pokazale da poliacetileni pomažu u smanjenju toksičnosti i bore se protiv stvaranja karcinoma, posebno kod raka dojke, creva i leukemije.

Isti ti - poliacetlini imaju brojne efekte na jačanje imuniteta, uključujući sposobnosti za borbu protiv tumora.

Prema navodima istraživanja sa Poljoprivrednog fakulteta na Univerzitetu Danske u Arhusu, „poliacetileni su pokazali mnoge važne bioaktivnosti, uključujući antiinflamatornu, antitumorsku aktivnost, kao i dejstvo protiv bakterija".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nadal: "NADAM se olimpijskom dublu sa Alkarazom, VOLIO bih to"

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:28

Rafael Nadal je potvrdio da želi da igra sa Karlosom Alkarazom u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

Bivši dečko Tejlor Svift komentarisao pjesmu koja je POSVEĆENA NJEMU - "Nisam je SLUŠAO, ali...."

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:16

Tejlor Svift  nedavno je objavila novi album The Tortured Poets Department koji je postao apsolutni hit.

Razmislite dobro prije kupovine - Ovi automobili su NAJJEFTINIJI za održavanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:02

U početku su troškovi održavanja niski i slični za većinu brendova.

Ni nalik današnjem - POGLEDAJTE kako je Dubai izgledao '70-ih i '80-ih godina

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:53

Na stranici Dubai Scoops objavljena je kompilacija fotografija Dubaija iz perioda '70-ih i '80-ih godina kada se izgled grada u mnogome razlikovao u odnosu na danas.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

Vuković Kuč: Selektivnost, netransparentnost i revanšizam karakterišu rad SDT-a

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:30

“Evidentno je da u posljednje vrijeme tri elementa – revanšizam, selektivnost i netransparentnost u radu karakterišu funkcionisanje SDT-a i tužilaštva”, istakla je Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a,  podsjetivši javnost da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i golog kriminala i lopovluka u našoj državi, a da tužioci na te prijave još uvijek nijesu regovali.

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Bliži se NAJPRESTIŽNIJI modni događaj godine - Za ULAZNICU treba IZDVOJITI "VRTOGLAVU CIFRU"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:21

Bliži e prvi ponedjeljak u  maju, a on je svake godine zakazan za najpoznatiji i najprestižniji modni događaj na svijetu - Met Galu. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"