Nedjelja, 06.06.2021 | 08:56
IZVOR: stil.kurir.rs

Biblioterapija ili lijek za DUŠU: Kako KNJIGE pomažu u liječenju mentalnih bolesti?

Knjige se od davnina nazivaju „lijekom za dušu“, ali za modernu psihoterapiju to nije samo metafora.




Foto: Ilustracija, Unsplash

Literatura se aktivno koristi za ublažavanje simptoma mentalnih bolesti, a to se može učiniti na različite načine. Reći ćemo vam šta je biblioterapija, kome i kako pomaže.

Biblioterapija je način da se pomoću posebno odabrane literature popravi mentalno stanje osobe.

Psihoterapeut, na osnovu starosti, prirode bolesti i individualnih karakteristika pacijenta, poziva ga da pročita jednu ili više knjiga. Posle toga zajedno analiziraju sadržaj, razgovaraju o delu. Često se, kao deo takve terapije, od osobe traži da vodi dnevnik čitanja.

Žanr knjiga može biti bilo koji - od naučne fantastike do klasika. Sve zavisi od toga koji cilj terapeut i pacijent žele postići tokom liječenja. Biblioterapija se može koristiti za dijagnozu mentalnog stanja, zbog toga specijalista traži od pacijenta da pismeno analizira određena djela. 

Kako su ljudi došli na ideju da liječe bolesti čitanjem knjiga?

Postoje podaci da se knjige u ljekovite svrhe koriste još od antike. Pisani izvori koji su postojali prije naše ere sadrže metaforične reference o iscjeliteljskoj moći knjiga za dušu i specifične preporuke za upotrebu literature za liječenje tegoba. U srednjem vijeku su se knjige, uglavnom religijske, čitale u popravnim i medicinskim ustanovama, vjerovalo se da pomažu u suočavanju sa mentalnim i fizičkim bolestima.

Pojavom psihijatrijskih bolnica u Evropi u 18. vijeku, tamo se počela koristiti terapija knjigama. U Rusiji se ova praksa pojavila kasnije, u 19. i početkom 20. vijeka. Sam termin „biblioterapija“ skovao je 1916. godine američki istraživač po imenu Crothers. 1941. ova definicija je dodata u Dorlandov ilustrovani medicinski rečnik. Tokom većeg dela ljudske istorije nagađanja o tome kako tačno čitanje knjiga utiče na ljudsko zdravlje bila su vrlo nejasna. U beletristici možete pronaći savjete koji se sada čine apsurdnim. Na primjer, Erazmo Roterdamski savjetovao je liječenje apscesa na licu čitanjem humorističnih knjiga. U moderno doba ideja akcije biblioterapije već se može nazvati naučnom. Postoji nekoliko studija koje podržavaju zdravstvene koristi ove tehnike. Dakle, postoje dokazi o efikasnosti biblioterapije kod depresije, anksioznosti i drugih poremećaja.

U psihoterapiji se koriste djela različitih žanrova. Poetska biblioterapija se izdvaja kao zasebna vrsta. U pjesničkoj terapiji pjesme, slike i metafore iz njih koriste se za izražavanje i doživljavanje emocija. Kada vas druge metode sprečavaju da probijete psihološku odbranu - drugim rečima, ako vam je previše teško da direktno govorite o nečemu - terapija poezijom može vam pomoći. Ima potencijal da pomogne da razumijete kako se osoba osjeća - kaže doktor nauka, zaposlen na Univerzitetu u Floridi. Sesije pjesničke terapije odvijaju se na različite načine. Specijalista može pročitati odabranu pjesmu pacijentu ili ga zamoliti da to sam uradi. U procesu čitanja, psiholog posmatra reakciju osobe. Može pitati kakve emocije pjesničko djelo izaziva kod pacijenta, koja linija ili slika najviše rezonuje njegovom stanju. Ponekad terapeut može pozvati pacijenta da napiše pjesmu kod kuće ili odmah na sesiji.

Analiza njegovih osećanja iz čitanja pjesme postaje za pacijenta oblik samorefleksije, a metafore mu mogu pomoći da prenese svoja osjećanja i iskustva. Pogodna je za rad sa ljudima svih starosnih grupa. Poetska terapija se koristi za različite vrste poremećaja: iskustvo gubitka, depresije, zavisnost od psihoaktivnih supstanci, samoubilačke misli i druga stanja.

Dakle, čak iako nemate mentalnih problema, čitanje knjige je odličan način da odlutate u neki drugi svijet, opustite se i obogatite svoj duh.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.