Srijeda, 07.07.2021 | 16:25
IZVOR: Objektiv.rs/Ddl.rs

Stručnjaci ističu: HUMOR je od ključnog značaja za opstanak VEZE - evo zašto

Budimo realni, ne dešava se često da se muškarci i žene slože oko neke stvari, i to jednoglasno. A jedna od tih rijetkih, i tako dragocjenih stvari je humor.




Foto: Ilustracija/unsplash.com

Zanesenost, zaljubljenost, fizički izgled, vođenje ljubavi… sve to pada u drugi plan ukoliko vas partner ne zasmijava.

Uostalom, istraživanja pokazuju da će više od 80 odsto žena između sjajnog ljubavnika i zabavnog muškarca, uvijek izabrati onog ko zna da ih oraspoloži, makar i glupim vicevima.

Stručnjaci ističu zašto je humor od ključnog značaja za opstanak veze:

1. Humor je sjajna polazna tačka za vezu

Studije su pokazale da su žene spremnije da daju svoj broj telefona muškarcima koji prvo “izbace” poneku šalu. Naime, dobar duhovit komentar odmah pokazuje inteligenciju, kreativnost, društvenu svijest, toplinu i ljubaznost – osobine koje svi volimo da vidimo u svom partneru.

Ali to djeluje samo ako je šala iskrena i originalna, a ne neka stara izlizana fora ili kliše.

2. Humor ispravlja razlike među partnerima

Novim parovima humor može da pomogne da prevladaju bilo kakvu neprijatnu situaciju tokom upoznavanja. Lakše je o svojoj nesigurnosti i intimnim aspektima života razgovarati na lagan, duhovit način.

Takođe, to može da bude i alat za kritikovanje stvari u vezi s vašim partnerom, bez osuđujućeg tona. Humor vam daje diplomatski imunitet, a vaš se partner s druge strane neće osjećati napadnutim.

3. Humor nam omogućava da lakše pređemo preko sukoba

Ništa ne smanjuje napetost kao dobro tempirana šala. Čak i kad ste ljuti na svog partnera, teško je biti namrgođen kad vam je nešto smiješno.

Nakon što se nasmijete i opustite, lakše ćete riješiti stvarni problem i neslaganje. Humor stvara mnogo prijatnije okruženje u kojem možete da razgovarate o stvarima, i u kojem ste spremni na kompromise.

4. Humor zbližava

Koliko god o glupo zvučalo, šala i smijeh zajedno su naučno dokazani znakovi obostranog romantičnog interesa. Kada se smijete jedno drugom, u stvari stvarate pozitivnu vezu između vas.

Istovremeno stvarate i posebno razumijevanje kao i zajednički prostor sigurnosti i razigranosti. Odličan je osjećaj kada vas partner razumije, shvata vašu šalu i nasmije joj se, čak i ako je to realno bila baš očajna šala.

5. Humor nam pomaže da lakše prebrodimo teška vremena

Poznato je da smijeh smanjuje nivo stresa, podiže raspoloženje i čini nas otpornijim. Zato je sjajno imati nekoga ko uvijek može da vas razveseli. Nakon dugog radnog dana, dobar smijeh s osobom koju volite dovoljan je da vas utješi i da smetnete s uma stvari koje su vam se uvukle pod kožu.

6. Humor čini veze srećnijim

Smijanje s prijateljima ili romantičnim partnerima pojačava osjećaj zadovoljstva. Humor jednostavno povećava uživanje u bilo kakvim društvenim interakcijama.

Vi se osjećate dobro jer ste ispričali smiješnu šalu, drugi su srećni jer su je čuli, jednostavno svi uživaju. To je razlog zašto ljudi uglavnom cijene razigrane i zabavne romantične partnere.

7. Humor pomaže paru da duže ostane zajedno

Parovi koji se zajedno smiju, ostaju zajedno. Prema istraživanjima, bračni parovi većinom tvrde da humor ima pozitivan uticaj na njihov brak i da je zamijenio svađu. Zato je humor važan instrument za održavanje veze, jer ima sposobnost rješavanja sukoba, pružanja utjehe i stvaranja osjećaja bliskosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.