Subota, 24.07.2021 | 08:11
IZVOR: Vikend novine

SMJENE napravile problem: PLATE prosvjetarima pod znakom pitanja?

Razrješenje više od 400 čelnika obrazovnih ustanova, koje je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić potpisala proteklih dana, dovelo je u pitanje ne samo položaj bivših direktora, kojima uglavnom nije ponuđeno novo radno mjesto, već i isplatu zarada zaposlenima. Naime, s obzirom da su direktori dobili obavještenja o razrješenjima pred sam obračun plata, upitno je da li će prosvjetari plate za ovaj mjesec primiti na vrijeme, pišu Vikend novine.
Foto: Ilustracija, pixabay.com

Više nedavno smijenjenih direktora kazalo je da je obračun plata trebalo da bude završen i predat resornom ministartstvu do 20. jula, a da oni nijesu bili u mogućnosti da potpišu platne liste, jer su u međuvremenu dobili obavještenja o razrješenju. 

Takođe, novim direktorima za deponovanje potpisa treba, kako navode, najmanje deset dana, zbog čega i tvrde da je kašnjenje zarada neminovno. 

Vikend novine su ovim povodom uputile pitanja Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, na koja čekaju odgovor. 

Bošković: Neko će morati da snosi odgovornost za greške 

V.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković objašnjava da deponovanje potpisa novih v.d. direktora treba da izvrši Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a smatra da nije kasno da se zarade isplate na vrijeme ukoliko se procedura završi do 25. jula. 

„Valjda će to koji dan duže biti dozvoljeno zbog cijele ove situacije. Takođe, ako su direktori bili na funkciji sve do trenutka dok nisu dobili razrješenje, biće i tu problema jer, po mom mišljenju, Ministarstvo bi trebalo da isplati direktorske plate u iznosu do dana primanja rješenja, a ne do 12. jula kako stoji u razrješenju”, naglasila je Bošković. 

Prema njenim riječima ako Ministarstvo i jednima i drugima ne isplati zarade po koeficijentu koji sljeduje direktorima, oni svakako imaju pravo da se obrate sudu.

Kada je riječ o razrješenjima koja su bivši direktori dobili, Bošković navodi daje došlo do brojnih grešaka, zbog kojih bi neko trebalo da snosi odgovornost. 

„Bilo je dosta grešaka koje su se događale ili nespretno ili sa namjerom. Sve što se objelodanilo u medijima je istina, pojavile su se za neke osobe pogrešni podaci, negdje proizvoljni, negdje, nažalost i podaci umrlih osoba. To su sve greške za koje će neko, pretpostavljam morati da snosi odgovornost”, istakla je Bošković. 

Podsjećamo, u obrazloženjima za razrješenje direktora navodi se da oni nijesu formirali školske odbore, a Bošković navodi da u tom slučaju jedino Ministarstvo nije odradilo svoj dio posla. 

„Oni nijesu imenovali po dva člana školskih odbora koji su predstavnici Ministarstva”, pojašnjava Bošković i dodaje da je zloupotrijebljen postupak koj i je trebalo da bude u skladu sa Zakonom o radu, te da je bačena krivica na direktore bez ikakvog uporišta. 

Šehović: Gotovo sva razrješenja nezakonita 

Poslanik Socijaldemokrata i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović tvrdi, pak, da su sva ili gotovo sva razrješenja direktora koja ovih dana sprovodi Ministarstvo prosvjete nezakonita, prije svega jer se baziraju na istom, cirkularnom pismu u kome se kaže da direktori nijesu ispunili svoje radne obaveze. 

“Kao prvo, neispunjavanje radne obaveze se mora u nekom postupku dokazati, što je ovdje naravno izostalo. Osim toga, Ministarstvo neispunjavanje radnih obaveza smijenjenih direktora veže za činjenicu da oni nijesu konstituisali nove školske upravne odbore, a istovremeno Ministarstvo je potpuno nesvjesno činjenice da odbori nisu ni mogli biti konstituisani kad samo Ministarstvo nije imenovalo sopstvene predstavnike u njima”, kazao je Šehović

Kontrolno saslušanje ministarke 30. jula

Zbog ovih, ali i drugih propusta i novonastalih problema u prosvjeti, na njegov predlog Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport saslušaće 30. jula ministarku Bratić.

Saslušanje je na jučerašnjoj sjednici ovog skupštinskog tijela podržalo šest poslanika opozicije i poslanica GP URA Božena Jelušić, dok je protiv bilo šest predstavnika vladajuće koalicije. 

Bošković: Sada možemo samo da se suočavamo sa posljedicama 

Kada je riječ o nedavnoj inicijativi Sindikata prosvjete da se odloži primjena novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju za septembar, Bošković je kazala da ona nije mogla da se realizuje zbog blokade parlamenta, te da sada možemo samo da se suočavamo sa posljedicama. 

„Mi smo se sastali sa predsjednikom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damirom Šehovićem 9. jula. Niko nije osporio da je naša inicijativa opravdana, međutim, s obzirom da je situacija bila takva da je zakon u tom periodu već bio u primjeni, tada nije funkcionisala skupština jer nijesu imali plenum, tako da je to bilo nemoguće u tom periodu. Sada ćemo morati da se baviti posljedicama jer nije ništa spriječeno da dođe do njih”, kazala je Bošković.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Cicmil
24.07.2021 11:13

Ne trebA im davati plate pa neka ih žena- četnik hrani i kupuje bureke.

3 2

OSTALE VIJESTI

EPCG i EKO FOND potpisali sporazum za projekte "Solari" - Popust od 20% za domaćinstva i privredu

Petak, 22.10.2021 | 14:54

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „SOLARI 3000+ i SOLARI 500+“. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

CEDIS - Pad potrošnje struje u septembru

Petak, 22.10.2021 | 13:18

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 191.234.579 kWh električne energije, što je 27% manje u odnosu na avgustovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 36 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz CEDIS-a.

Pripravnički staž u perspektivnoj i zanimljivoj kompaniji Green Motion Montenegro

Petak, 22.10.2021 | 11:57

Green Motion International je kompanija osnovana u Velikoj Britaniji, koja je postala vodeći svjetski brend u iznajmljivanju automobila sa niskom emisijom CO2 gasa u cilju očuvanja životne sredine.

Isplata dječjeg dodatka u CKB-u bez naplate bankarske provizije

Petak, 22.10.2021 | 11:39

Svi klijenti CKB-a biće oslobođeni plaćanja bankarske provizije prilikom isplate dječjeg dodatka. Takođe, CKB neće naplaćivati ni proviziju za prenos sredstava za isplatu dječjeg dodatka drugim bankama u zemlji.

VIDEO - Spajić: Naš put ka Evropi vodi kroz Sjedinjene Američke Države

Petak, 22.10.2021 | 11:25

Naš put ka Evropi vodi kroz Sjedinjene Američke Države, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Borovinić - Bojović: Dobijamo nove količine najsavremenije terapije za početni stadijum COVID infekcije

Petak, 22.10.2021 | 15:18

Ministarstvo zdravlja Njemačke doniraće Ministarstvu zdravlja Crne Gore 1. 536 jedinica monoklonalnog antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonalnog antitijela (mAb) Imdevimaba koje se sastoji od 1.536 bočica Casirivimaba i 1.536 bočica Imdevimaba za kombinovanu primjenu vrijednih 3.172.454 eura.

EPCG i EKO FOND potpisali sporazum za projekte "Solari" - Popust od 20% za domaćinstva i privredu

Petak, 22.10.2021 | 14:54

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „SOLARI 3000+ i SOLARI 500+“. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

Četvrti „Dan sa investitorima“ Crnogorskog Telekoma 26. oktobra

Petak, 22.10.2021 | 14:41

Crnogorski Telekom će u utorak, 26. oktobra 2021. godine u 15:00 časova organizovati novi „Dan sa investitorima“, na kojem će akcionarima i investitorima predstaviti poslovne rezultate kompanije iz trećeg kvartala ove godine.

CNP - U ponedjeljak premijera predstave "POLICAJCI"

Petak, 22.10.2021 | 14:07

U Crnogorskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare povodom premijere predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića, koja će biti izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio.

Pošta obezbijedila novac, nastavljena ISPLATA PENZIJA u Nikšiću

Petak, 22.10.2021 | 14:00

Pošta Crne Gore je obezbijedila novac i danas nastavila isplatu penzija građanima na teritoriji Opštine Nikšić.

Počela manifestacija "Podgorički dani meda"

Petak, 22.10.2021 | 13:54

Na Trgu nezavisnosti svečano su počeli “Podgorički dani meda“, koji će trajati do 24 – og oktobra. Udruženje pčelara Podgorice, zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija po dvadeset sedmi put uspješno organizuje ovu manifestaciju uz poštovanje svih mjera propisanih od strane nadležnih institucija.

Blažo Đukanović saslušan u SDT-u

Petak, 22.10.2021 | 13:42

Sin predsjednika Mila Đukanovića, Blažo, saslušan je jutros u Specijalnom državnom tužilaštvu u svojstvu građanina, saznaje TVCG.

CEDIS - Pad potrošnje struje u septembru

Petak, 22.10.2021 | 13:18

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 191.234.579 kWh električne energije, što je 27% manje u odnosu na avgustovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 36 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz CEDIS-a.

VIDEO - Ovaj film je crnogorski kandidat za nagradu OSKAR

Petak, 22.10.2021 | 13:08

Dugometražni igrani film „Poslije zime“, prema scenariju Ivana Bakrača, u režiji Ivana Bakrača, producentske kuće „Artikulacija film” d.o.o, crnogorski je kandidat za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta,

Konjević: Damjanović razriješen jer Spajić nije mogao da ga politički kontroliše

Petak, 22.10.2021 | 12:54

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je na današnjoj sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost da pretpostavlja da je v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović razriješen jer ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije mogao politički da ga kontroliše.