Nedjelja, 25.07.2021 | 08:12
IZVOR: Dan

Poslanici tvrde: U istoriji našeg parlamentarizma nikad više KONTROLNIH SASLUŠANJA

Parlamentarna kontrola je dugo vremena bila nedovoljno i farsično korišćen institut u prethodnim sazivima crnogorskog parlamenta. Promjenom vlasti, parlamentarna kontrola je postala ustaljena praksa i imamo izuzetno ojačanu kontrolnu ulogu parlamenta, jer sa kontrolom, rad parlamenta postaje mnogo ozbiljniji, efikasniji i transparentniji, tvrdi u izjavi za Dan poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.
Foto: Skupština Crne Gore

Kako navodi, važno je istaći da nikada u istoriji crnogorskog parlamentarizma nije bilo više kontrolnih saslušanja, što ukazuje na to da je parlament izuzetno aktivan i predstavlja pravi hram demokratije gdje svako, bez obzira iz koje političke partije dolazi, može iskoristiti svoja demokratska prava da ukaže na neku stvar za koju smatra da nije povoljna za narod i državu Crne Gore.

“Akcenat je stavljen na raznovrsnost u radnim tijelima parlamenta. Na čelnim pozicijama odbora su predstavnici mnoštva različitih političkih subjekata, što ranije nije bio slučaj i mi ćemo nastaviti da praktikujemo ovakav način rada, jer smatramo da samo na ovaj način možemo iskoristiti potencijal najvećeg zakonodavnog tijela za dobrobit svih građana Crne Gore”, podvlači Bogdanović.

Na početku mandata, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić najavio je da će se zalagati za to da se što više koristi institut parlamentarne istrage, a da kontrolna saslušanja postanu dio redovnog rada parlamenta.

Jedan od uslova koje je Evropska komisija (EK) uputila Crnoj Gori, kako bi otpočeli pristupni pregovori, je da parlament znatno ojača svoju kontrolnu ulogu nad izvršnom vlašću, a time i nad službama bezbjednosti. Parlamentarna kontrola rada bezbjednosnih službi u Crnoj Gori treba da ima za cilj da bezbjednosne službe obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom, da se ovlašćenja ne zloupotrebljavaju i da se parlamentarnim nadzorom spriječi kršenje ljudskih prava.

Crnogorski parlament bi trebalo, shodno preporukama Evropske komisije, da pojača nadzor kako nad izvršnom vlašću, tako i nad bezbjednosnim službama kao što su vojska, policija i tajna policija.

Kako kaže lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, kontrolna uloga parlamenta je jedna od najvažnijih uloga i funkcija u parlamentarnoj demokratiji, te put preko kojeg poslanici crnogorskog parlamenta kontrolišu sav rad Vlade Crne Gore.

“Ono što ohrabruje jeste da smo u prethodnih par mjeseci zaista imali mnogo kontrolnih saslušanja i na taj način poslali poruku da poslanici rade onaj posao za koji su izabrani od strane građana. S druge strane, činjenica je i to da su se neka krupna i ključna imenovanja, posebno u sektoru bezbjednosti desila bez konsultacija sa parlamentom, odnosno nije ispoštovana procedura u dijelu davanja mišljenja od strane matičnog odbora. Crna Gora krupnim koracima ide ka Evropskoj uniji i ka usvajanju tih svih evropskih standarda i nama je važno da interes građana stavimo na prvo mjesto. U tom dijelu i moja poruka da se, prilikom kadrovskih imenovanja na bitne državničke funkcije, svi poslanici i sve partije moraju rukovoditi, prije svega, opštim interesom i birati najbolje kandidate”, navodi Ibrahimović.

Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane je propisano da parlamentarni nadzor vrši Skupština Crne Gore neposredno i preko Odbora za bezbjednost i odbranu. Odbor može pokrenuti određena pitanja i vršiti parlamentarni nadzor na predlog Skupštine, predsjednika ili članova Odbora, drugih organa ili institucija.

Organi i institucije dužni su da, na zahtjev Odbora ili njegovog člana, dostave podatke i informacije iz djelokruga Odbora, osim one koje, u skladu sa posebnim zakonom, ne mogu dati. U vršenju parlamentarnog nadzora, Odbor razmatra postupanje organa i institucija u primjeni zakonom propisanih ovlašćenja sa aspekta poštovanja Ustavom zagarantovanih sloboda i prava čovjeka i građanina.

Vršenje parlamentarnog nadzora obezbjeđuje dostupnost svim informacijama i dokumentima u vezi sa radom organa i institucija, kao i ostvarivanje neposrednog uvida u njihov rad, pod uslovima propisanim zakonom. Parlamentarni nadzor obuhvata i konsultativno saslušanje, kontrolno saslušanje i parlamentarnu istragu. Parlamentarno saslušanje pred Odborom organizuje se u cilju dobijanja relevantnih informacija o predmetu parlamentarnog nadzora propisano je ovim zakonom.

Bojkoti da prestanu

Prema mišljenju poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragana Ivanovića, parlamentarna kontrola je prisutna i u tom dijelu parlament funkcioniše punim kapacitetom.

“Što se tiče važnosti kontrolne uloge, ona je mnogo važna i treba je što više afirmisati i sprovodititi. Sada kada skupštinskih zasjedanja nema, svi odbori funkcionišu punim kapacitetom i tu nema bojkota. Ja lično očekujem da će svi bojkoti prestati i da će Skupština do kraja proljećnjeg zasijedanja raditi punim kapacitetom”, ističe Ivanović.

On se nada da će Skupština do proljećnog zasijedanja raditi punik kapacitetom.

“Očekujem da će svi bojkoti prestati,  da će Skupština do kraja proljećnjeg zasjedanja raditi punim kapacitetom”, kaže Ivanović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Jednoglasna odluka: Odbor će saslušati Abazovića, Vukšića, Burića, Katnića i Radonjića

Petak, 22.10.2021 | 13:28

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu glasovima svih prisutnih usvojio je inicijativu o kontrolnom saslušanju potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Konjević: Damjanović razriješen jer Spajić nije mogao da ga politički kontroliše

Petak, 22.10.2021 | 12:54

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je na današnjoj sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost da pretpostavlja da je v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović razriješen jer ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije mogao politički da ga kontroliše.

Ministarka Srzentić u prvoj zvaničnoj posjeti SAD-u

Petak, 22.10.2021 | 12:12

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti tokom koje će imati radne sastanke u Vašingtonu i Njujorku.

Knežević: Plašim se da je bezbjednosna situacija toliko kulminirala da posljedice mogu biti nesagledive

Petak, 22.10.2021 | 10:24

Raspravljaće o inicijativi za kontrolno saslušanje Abazovića, Vukšića, Burića i Radonjića.  

Krivokapić: Jevrejski narod je oduvijek bio svoj na svome

Petak, 22.10.2021 | 09:19

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sinoć je u Budvi svečano otvorio 8. konferenciju „Mahar", koja predstavlja tradicionalno okupljanje Jevreja iz bivše Jugoslavije i cijele jugoistočne Evrope.

Borovinić - Bojović: Dobijamo nove količine najsavremenije terapije za početni stadijum COVID infekcije

Petak, 22.10.2021 | 15:18

Ministarstvo zdravlja Njemačke doniraće Ministarstvu zdravlja Crne Gore 1. 536 jedinica monoklonalnog antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonalnog antitijela (mAb) Imdevimaba koje se sastoji od 1.536 bočica Casirivimaba i 1.536 bočica Imdevimaba za kombinovanu primjenu vrijednih 3.172.454 eura.

EPCG i EKO FOND potpisali sporazum za projekte "Solari" - Popust od 20% za domaćinstva i privredu

Petak, 22.10.2021 | 14:54

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „SOLARI 3000+ i SOLARI 500+“. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

Četvrti „Dan sa investitorima“ Crnogorskog Telekoma 26. oktobra

Petak, 22.10.2021 | 14:41

Crnogorski Telekom će u utorak, 26. oktobra 2021. godine u 15:00 časova organizovati novi „Dan sa investitorima“, na kojem će akcionarima i investitorima predstaviti poslovne rezultate kompanije iz trećeg kvartala ove godine.

CNP - U ponedjeljak premijera predstave "POLICAJCI"

Petak, 22.10.2021 | 14:07

U Crnogorskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare povodom premijere predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića, koja će biti izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio.

Pošta obezbijedila novac, nastavljena ISPLATA PENZIJA u Nikšiću

Petak, 22.10.2021 | 14:00

Pošta Crne Gore je obezbijedila novac i danas nastavila isplatu penzija građanima na teritoriji Opštine Nikšić.

Počela manifestacija "Podgorički dani meda"

Petak, 22.10.2021 | 13:54

Na Trgu nezavisnosti svečano su počeli “Podgorički dani meda“, koji će trajati do 24 – og oktobra. Udruženje pčelara Podgorice, zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija po dvadeset sedmi put uspješno organizuje ovu manifestaciju uz poštovanje svih mjera propisanih od strane nadležnih institucija.

Blažo Đukanović saslušan u SDT-u

Petak, 22.10.2021 | 13:42

Sin predsjednika Mila Đukanovića, Blažo, saslušan je jutros u Specijalnom državnom tužilaštvu u svojstvu građanina, saznaje TVCG.

CEDIS - Pad potrošnje struje u septembru

Petak, 22.10.2021 | 13:18

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 191.234.579 kWh električne energije, što je 27% manje u odnosu na avgustovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 36 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz CEDIS-a.

VIDEO - Ovaj film je crnogorski kandidat za nagradu OSKAR

Petak, 22.10.2021 | 13:08

Dugometražni igrani film „Poslije zime“, prema scenariju Ivana Bakrača, u režiji Ivana Bakrača, producentske kuće „Artikulacija film” d.o.o, crnogorski je kandidat za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta,

Konjević: Damjanović razriješen jer Spajić nije mogao da ga politički kontroliše

Petak, 22.10.2021 | 12:54

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je na današnjoj sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost da pretpostavlja da je v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović razriješen jer ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije mogao politički da ga kontroliše.