Nedjelja, 25.07.2021 | 09:09
IZVOR: rtcg.me

"DF će ODUSTATI od novog premijera, pod uslovom da se ISPOŠTUJE izborni rezultat"

Rješenje političke krize ne treba očekivati uskoro. Do njega će doći tek kada subjekti parlamentarne većine vide da nemaju izlaza i da su izbori neminovnost. Tada će DF odustati od zahtjeva za novim premijerom, pod uslovom da se ispoštuje njegov izborni rezultat, a Demokrate i Ura će to prihvatiti – smatra Srđan Vukadinović, politički analitičar.
Foto: Demokratski front/Facebook screenshot

Vukadinović kaže da za sada nema dogovora u parlamentarnoj većini jer su još svi na, kako je rekao, maksimalističkim pozicijama - DF hoće novu Vladu, dok Demokrate i Ura traže Krivokapića za premijera uz rekonstrukciju njegovog kabineta.

“Vjerovatno će poslije dugih pregovora doći do rješenja, uz odustajanje od maksimalističkih zahtjeva. Krivokapić će ostati premijer, uz temeljnu rekonstrukciju Vlade”, očekuje Vukadinović.

Prema njegovim riječima, DF vidi da je izigran poslije izbora i da nije dobio ono što je njegov izborni rezultat, te bi temeljna rekonstrukcija podrazumijevala Vladu koja će ispoštovati rezultat parlamentarnih izbora.

“Od 41 poslanika, DF ima 27, odnosno dvije trećine, a to znači da će taj savez istrajati u tome da ima 7 ili 8 ministara. Demokrate bi mogle imati tri ministra u rekonstruisanoj Vladi, a Ura potpredsjednika kao i do sada, jer ona zbog svog izbornog kapaciteta ne može imati više od jednog ministra. U tom slučaju je sasvim svejedno ko će biti premijer”, smatra Vukadinović.

Ocijenio je da, u slučaju da Krivokapić ne bude premijer, ni Bečić ne bi mogao biti predsjednik parlamenta.

“To Demokratama ne bi odgovaralo. Uri, takođe, ne odgovara takva promjena jer znaju da bi teško ponovo dobili potpredsjedničko mjesto sa pet odsto svog izbornog kapaciteta”, istakao je Vukadinović.

“Krivokapića, osim Demokrata i Ure, ne da ni SPC, jer je on dominantno igrač SPC. On je pod njenim instrukcijama postavljen na čelo liste DF-a i on je čovjek zadatka SPC i izvršava ono što oni hoće”, kaže Vukadinović.

Smatra da Demokrate pokušavaju da vagaju hoće li pridobiti Krivokapića i SPC, kao što je bio slučaj u Nikšiću pred izbore.

“To bi bitno mijenjalo situaciju, jer onda DF ne bi imao 27 poslanika, nego značajno manje, a Demokrate značajno više”, ocijenio je Vukadinović.

Vukadinović je na pitanje da li će Krivokapić pristati na to da budu političari u njegovoj Vladi, rekao da Vlada i sada u svom sastavu ima političare.

“Nije u pitanju samo Abazović, već prepoznatljive političke figure iz ,,srpskog sveta“. Ministar poljoprivrede, bivši ministar pravde... Ne moraju oni formalno da budu u političkim strankama ali su politički prepoznate figure. Ne treba se zanositi da ti ljudi nijesu iz politike. Kome odgovaraju ako nijesu iz politike. Onda oni ne odgovaraju nikome”, kazao je Vukadinović.

Vukadinović kaže da je Vlada formirana kao ekspertska, ali ministri su, kako kaže, najmanje eksperti.

“Zna se ko su eksperti – u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope, Svetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i više ih nema u svijetu. Sve ostalo je partijsko, lično, individualno. Tako da ova Vlada nije ekspertska, a nije ni demokratska. Nema Vlade koja poslije izbora ne ispoštuje njihov rezultat”, dodao je Vukadinović.

Kazao je i da je Vlada kleronacionalna, da ne poštuje manjine, već, kako kaže, forsira jednu naciju i jednu religijsku zajednicu. Vukadinović je ocijenio i da je Vlada „jedna nevladina organizacija u pokušaju“.

Srđan Vukadinović kaže da neka buduća koalicija koja može imati dvije trećine u parlamentu, koje su potrebne Crnoj Gori da bi izašla iz institucionalne krize, je koalicija DPS i Demokrata.

“Koliko god se odupirale Demokrate da neće sa DPS-om, pod pritiskom ambasada i te kako će popustiti. Jer, Crna Gora je, ne samo u parlamentarnoj i krizi Vlade, nego u dubokoj institucionalnoj krizi i takvo stanje se mora mijenjati. Zato je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu koju bi jedino mogla dati takva koalicija. Ambasade, američka, britanska, dijelom i njemačka, hoće da potpuno marginalizuju DF zbog njihovog izraženog proruskog i prosrpskog uticaja na politička zbivanja u Crnoj Gori i promovisanja njihove politike”, istakao je Vukadinović.

Komentarišući najavu DF-a da će organizovati proteste kao odgovor na izdaju izborne volje birača, Vukadinović je kazao da je to teatar apsurda.

“Dio vlasti bojkotuje parlament, to je nezamislivo, a još manje je viđeno da neko iz vlasti organizuje proteste i pokušava da rješava politička pitanja vaninstitucionalnim sredstavima. To su neka čudesa, ali to je koalicija i čudesa i nebesa”, kazao je Vukadinović.

Srđan Vukadinović kaže da su izbori najbolje rješenje za prevazilaženje političke krize, ali oni, kako je istakao, ne odgovaraju nikome.

“Izbore ne treba očekivati ni za godinu. Oni trenutno ne odgovaraju nikome. DF je sad u traganju može li zadržati rezultat, a žele da simuliraju da su najjači, Demokratama je sada malo deset poslanika već računaju da bi sa Krivokapićem dobili značajno više, Ura nije sigurna da će proći cenzus, a DPS nije napravila reformu partije kakvu je trebalo. Ima u toj partiji novih lica koji mogu biti politička nada, ali ostalo je dosta starih kadrova koji su doveli do gubitka vlasti 30. avgusta. Osim toga, DPS nema ni koalicioni kapacitet”, kazao je Vukadinović.

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vuk
25.07.2021 09:59

Briga njih za gradjane! Samo gledaju za svoje plate i privilegije i njihove rodjake. Tako nam i treba!

26 0
Goran
25.07.2021 11:38

Kakva bruka za CG kad se ovi CIRKUSANTI pojave a gledamo ih punih 30g . Samo za sebe rade lakše ih je preskočiti nego zaobići

15 0
Upomoć
25.07.2021 12:40

Ne zna se koji je gori , a kada se sastave i Bog plače.

12 1
Grujo
25.07.2021 12:46

Rade sve ono što im zadnjici i džepu odgovara i tako zadnjih 30 godina .

13 0
Bajica
25.07.2021 13:58

A mičite mi se s očiju , tetke nezaprešne .

8 0
Milka
25.07.2021 17:10

Sve bi dali da sjednu u fotelju ,narod se buni i ne da niko vas ne slušaviše sad vi prešednik odgovara ali da vi da mjesto Ničim ga niste zaslužili tu ste isto kao DPS 30 g samo radite za svoj ųep Kako vas više nije sramota adiooo DF

4 1
Sebastijan
25.07.2021 22:19

Daaaaa TO BI BIO KRAAAAAAAAJ DEMOKRATA !!! ZAUVIJEK !

5 1
Bobo
25.07.2021 22:21

Sa kakvim DPS om !? Vukadinovicu jesi li poludio ?

5 1

OSTALE VIJESTI

Jednoglasna odluka: Odbor će saslušati Abazovića, Vukšića, Burića, Katnića i Radonjića

Petak, 22.10.2021 | 13:28

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu glasovima svih prisutnih usvojio je inicijativu o kontrolnom saslušanju potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Konjević: Damjanović razriješen jer Spajić nije mogao da ga politički kontroliše

Petak, 22.10.2021 | 12:54

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je na današnjoj sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost da pretpostavlja da je v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović razriješen jer ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije mogao politički da ga kontroliše.

Ministarka Srzentić u prvoj zvaničnoj posjeti SAD-u

Petak, 22.10.2021 | 12:12

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti tokom koje će imati radne sastanke u Vašingtonu i Njujorku.

Knežević: Plašim se da je bezbjednosna situacija toliko kulminirala da posljedice mogu biti nesagledive

Petak, 22.10.2021 | 10:24

Raspravljaće o inicijativi za kontrolno saslušanje Abazovića, Vukšića, Burića i Radonjića.  

Krivokapić: Jevrejski narod je oduvijek bio svoj na svome

Petak, 22.10.2021 | 09:19

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sinoć je u Budvi svečano otvorio 8. konferenciju „Mahar", koja predstavlja tradicionalno okupljanje Jevreja iz bivše Jugoslavije i cijele jugoistočne Evrope.

EPCG i EKO FOND potpisali sporazum za projekte "Solari" - Popust od 20% za domaćinstva i privredu

Petak, 22.10.2021 | 14:54

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „SOLARI 3000+ i SOLARI 500+“. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

Četvrti „Dan sa investitorima“ Crnogorskog Telekoma 26. oktobra

Petak, 22.10.2021 | 14:41

Crnogorski Telekom će u utorak, 26. oktobra 2021. godine u 15:00 časova organizovati novi „Dan sa investitorima“, na kojem će akcionarima i investitorima predstaviti poslovne rezultate kompanije iz trećeg kvartala ove godine.

CNP - U ponedjeljak premijera predstave "POLICAJCI"

Petak, 22.10.2021 | 14:07

U Crnogorskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare povodom premijere predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića, koja će biti izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio.

Pošta obezbijedila novac, nastavljena ISPLATA PENZIJA u Nikšiću

Petak, 22.10.2021 | 14:00

Pošta Crne Gore je obezbijedila novac i danas nastavila isplatu penzija građanima na teritoriji Opštine Nikšić.

Počela manifestacija "Podgorički dani meda"

Petak, 22.10.2021 | 13:54

Na Trgu nezavisnosti svečano su počeli “Podgorički dani meda“, koji će trajati do 24 – og oktobra. Udruženje pčelara Podgorice, zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija po dvadeset sedmi put uspješno organizuje ovu manifestaciju uz poštovanje svih mjera propisanih od strane nadležnih institucija.

Blažo Đukanović saslušan u SDT-u

Petak, 22.10.2021 | 13:42

Sin predsjednika Mila Đukanovića, Blažo, saslušan je jutros u Specijalnom državnom tužilaštvu u svojstvu građanina, saznaje TVCG.

CEDIS - Pad potrošnje struje u septembru

Petak, 22.10.2021 | 13:18

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 191.234.579 kWh električne energije, što je 27% manje u odnosu na avgustovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 36 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz CEDIS-a.

VIDEO - Ovaj film je crnogorski kandidat za nagradu OSKAR

Petak, 22.10.2021 | 13:08

Dugometražni igrani film „Poslije zime“, prema scenariju Ivana Bakrača, u režiji Ivana Bakrača, producentske kuće „Artikulacija film” d.o.o, crnogorski je kandidat za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta,

Konjević: Damjanović razriješen jer Spajić nije mogao da ga politički kontroliše

Petak, 22.10.2021 | 12:54

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je na današnjoj sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost da pretpostavlja da je v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović razriješen jer ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije mogao politički da ga kontroliše.

FOTO: Stanovnici ove ulice u PG dobijaju prostor za ODMOR, IGRU... Evo kako će sve IZGLEDATI

Petak, 22.10.2021 | 12:39

Glavni grad je, shodno inicijativi građana, u okviru projekta Mikro020 započeo radove na uređenju prostora u Slovačkoj ulici. Riječ je o kreiranju još jedne cjeline koja će služiti za igru, druženje i odmor, saopšteno je iz Glavnog grada.