Ponedjeljak, 26.07.2021 | 08:18
IZVOR: Kolektiv.me

Potporučnik Filip ZA PONOS: Ostvario dječački san, i DIPLOMIRAO na prestižnoj akademiji

Uniforma, zastava države na grudima, moćni vojni brod i nepregledne morske dubine koje vode ka horizontu, bile su slike koje su gradile djetinjstvo Filip Ćorca.




Foto: Ministarstvo odbrane/ustupljena fotografija

Snovi sažeti od želja, bila su njegova zvijezda vodilja u najranijim dječačkim danima.

Dok su njegovi vršnajci maštali da postanu poznati sportisti, ljekari ili pravnici, Filip je imao jedan cilj, koji je sa odrastanjem postajao sve jasniji – da upiše Pomorsku akademiju i postane dio „svijeta“ gdje ostaju samo najuporniji.

I u tome je uspio, pa ima razloga da itekako bude ponosan na sebe – nedavno je diplomirao na prestižnoj Pomorskoj akademiji u Grčkoj, koju pohađaju samo najbolji.

Kako Filip otkriva u razgovoru za naš portal, krenuo je stopama svog brata, koji je oficir u Mornarici Vojske Crne Gore.

„Interesovanje za Pomorsku akademiju javilo se još u djetinjstvu. U toku odrastanja, a naročito srednjoškolskih dana, moja želja i interesovanje su rasli, pa sam došao do saznanja da Ministarstvo odbrane Crne Gore nudi mogućnost studiranja u inostranstvu, na različitim prestižnim akademijama. Moram napomenuti da je uniforma već bila prisutna u mojoj porodici, pa sam za primjer imao i starijeg brata koji je oficir upravo u Mornarici Vojske Crne Gore. Moj izbor je bila Republika Grčka, jer je zemlja sa nevjerovatnom istorijom, pogotovo onom vezanom za more i pomorstvo. Pojedine njihove akademije su stare skoro 200 godina, i pružaju mladim ljudima kompletno i kvalitetno obrazovanje, kako u akademskom tako i u drugim životnim sferama“, ističe on za Kolektiv.me.

Foto: Ministarstvo odbrane/ustupljena fotografija

Kada je stigao u državu od preko 10 miliona stanovnika, nije se bilo lako naviknuti na život u novoj sredini, sa ljudima koje je tek upoznao.

Takođe, morao se posvetiti učenju grčkog jezika, jer je to jedan od uslova za školovanje na tamošnjim akademijama.

Ipak, Filip to nije obeshrabrilo, već se sa još više volje i entuzijazma posvetio novim izazovima – a odustajanje nije bilo opcija.

“Kada sam stigao u Grčku bilo mi je neobično navići se na novu sredinu, okruženje, ljude i kolege sa kojima sam imao prilike da sarađujem, dijelim prostor i vrijeme. Ipak, vrlo brzo se javila kod mene neka prirodna težnja ka brzom prilagođavanju na novo okruženje. Morao sam se odmah posvetiti učenju grčkog jezika, koji je uslov za školovanje na njihovim akademijama, da bih mogao učiti sve predmete na tom jeziku. Moram priznati da je to bilo komplikovano, ali moja volja i odgovornost da predstavljam Crnu Goru na najbolji mogući način gurali su me naprijed”.

Foto: Ministarstvo odbrane/ustupljena fotografija

BUĐENJE U 06H, GIMNASTIKA… - SVAKI DAN PAŽLJIVO ISPLANIRAN

Svaki dan na Akademiji, bio je detaljno isplaniran.

Buđenje je počinjalo u 06h, a nakon što se završi sa ličnom higijenom, Filip i njegove kolege čekala je jutarnja gimnastika. Soba je morala biti sređena, a onda je slijedila priprema uniforma za jutarnju smotru, pa doručak.

Tokom dana nije bilo mjesta za “prazan hod”, a svi koji se odluče za vojnu akademiju, moraju biti spremni da prihvate ovaj disciplinovani način života.

Naš sagovornik nam objašnjava:

“Zatim se odlazi na predavanja koja počinju u 08:00h i traju do 13:20h. Potom je na redu ručak i popodnevni odmor, koje se po želji može iskoristiti za spavanje ili učenje, do početka gimnastike koja startuje u 16:00h i traje sat i 30 minuta. Nakon fizičke aktivnosti, slijedi učenje do 19:30h, kada je vrijeme za večeru. Ostatak večeri je rezervisan ponovo za učenje, najkasnije do 22:00h (u ispitnom roku imamo dva sata duže). Dan se završava obaveznom smotrom i odlaskom na spavanje. Kao što možete zaključiti, svaki trenutak je isplaniran, nema mjesta za improvizaciju i odstupanja. Ipak, odlučiti se za školovanje na vojnoj akademiji, između ostalog, znači prihvatiti i način života koji se odlikuje disciplinom”, naglašava Filip za Kolektiv.me.

Akademsko obrazovanje u Grčkoj, pružilo mu je i jednu posebnu mogućnost.

Naime, tokom ljetnje plovidbe, u sklopu praktičnog dijela obuke, imao je priliku da se upozna sa svim sistemima koje posjeduje jedan bojni brod, ali i da obiđe skoro sve luke Mediterana, na potezu od Portugala do Izraela.

Takvo praktično znanje je, neprocjenjivo.

“Nijesam bio angažovan van programa akademije, mada ta mogućnost i ne postoji. Program, osim akademskog, podrazumijeva i praktični dio koji je sačinjen od četiri zimske (u trajanju od 4-5 dana) i jedne ljetnje plovidbe (40+ dana). Posebno bih izdvojio iskustvo ljetnje plovidbe, u toku koje sam imao priliku da se upoznam sa svim sistemima koje posjeduje jedan bojni brod, steknem dragocjeno praktično znanje, kao i da obiđem gotovo sve luke Mediterana, od Portugala do Izraela”.

Foto: Ministarstvo odbrane/ustupljena fotografija 

“PREVAZIĐITE STRAHOVE, JER NIJESU VEĆI OD VAS”

Nakon što je svoje važno životno poglavlje krunisao diplomom, potporučnik Ćorac je sada specijalizovan za rad na svim bojnim brodovima, organizaciju i izvođenje sigurne plovidbe, kao i za navigaciju i korišćenje oružanih sistema bojnog broda.

Sada je na redu jedno novo poglavlje u njegovom životu – poslije završene Akademije odmah stupa u službu u Vojsci Crne Gore, a želja mu je, dodaje, da koliko bude moguće, nastavi svoje usavršavanje i na najbolji način predstavi Crnu Goru.

“Kako nakon završene akademije odmah stupamo u službu u Vojsci Crne Gore, plan je da časno i savjesno izvršavam obaveze u Vojsci i služim svojoj državi koja me školovala. Volio bih se usavršavati u struci koliko mogućnosti budu dozvoljavale i nastaviti da predstavljam Crnu Goru kroz vrijednosti koje su mi usađene, gdje god se nalazio”. 

U skladu sa tim, oficir Vojske Crne Gore ima poruku za sve mlade ljude koji imaju isti san, a sputava ih strah od nepoznatog.

Radite na sebi, volite svoj posao i prevaziđite strahove, jer nijesu veći od vas.

“Moja poruka mladim ljudima je da uvijek rade na sebi i na taj način pronađu svoj poziv. Ne opterećujte se potrebom da budete najbolji u nečemu, važno je da volite svoj posao i da vam isti predstavlja uživanje. Prevaziđite strahove jer nijesu veći od vas i nipošto vas ne definišu, samo tako možemo očekivati napredak na privatnom i poslovnom planu”, zaključio je potporučnik Filip Ćorac, oficir Vojske Crne Gore za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ema
27.07.2021 08:50

Cestitamo Filipe!!!

3 0
Branko Hajdukovi'
03.08.2021 17:01

Iskrene cestitke mladom oficiru Vojske Crne Gore Filipu Corcu uz podrsku da se i dalje usavrsava i tako da svoj doprinos medjunarodnoj afirmaciji svoje drzave Crne Gore !

2 0

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.