Utorak, 27.07.2021 | 19:25
IZVOR: cdm.me

Dodjeljivaće se stvaraocima za NAJMLAĐE: Ustanovljena regionalna književna NAGRADA Dragan Radulović

Književna nagrada “Dragan Radulović”, nazvana po najznačajnijem crnogorskom piscu za djecu, ustanovljena je na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada. Za tu odluku glasao je 31 odbornik vladajuće većine, dok opozicija nije učestvovala ni u raspravi, ni tokom glasanja.




Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva; Fondacija "Dragan Radulović"

Nagrada će, kako je saopšteno na sjednici, biti regionalna i, prema riječima sekretarke za kulturu i sport u Glavnom gradu Ane Medigović, dodjeljivaće se stvaraocima za djecu i mlade.

“Priznanje ‘Dragan Radulović’ afirmiše umjetnički, kulturološki i sociološki značaj književnosti za djecu i mlade. Nagradom se apostrofira i estetski, etički, psihosocijalni i istorijski doprinos. Ustanovljavanjem nagrade kao regionalne, Podgorica i cijela Crna Gora biće vidljivije na mapi značajnih kulturnih dešavanja”, ukazala je Medigović.

Knjiga je, prema riječima odbornika DPS-a Vladimira Vojinovića, u krizi u Crnoj Gori kao nikada do sada.

On je naglasio i da država nije izdvojila ni jedan euro za kulturno stvaralaštvo ove godine.

“Četvoroimeno ministarstvo je poništilo konkurs za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, što je bilo pravo nove uprave. Međutim, odmiče i treći kvartal, a nije raspisan novi konkurs. Nemam u vidu samo one koji se bave stvaralaštvom u crnogorskoj književnosti, već nijedan drugi autor nije dobio podršku u ovoj budžetskoj godini”, rekao je Vojinović.

Odbornici vladajuće većine jednoglasno su usvojili i polugodišnji finansijski izvještaj gradske uprave.

Prema saopštenim podacima, do sada je u Podgorici od 93,4 miliona eura za ovu godinu, potrošeno oko 44 miliona. Govoreći o dugovanju gradske uprave, gradonačelnik Ivan Vuković je precizirao da zaduženje iznosi 26,3 miliona eura.

Prema Vukovićevim riječima, taj novac je isključivo potrošne na razvoj Podgorice, a ne na redovnu potrošnju.

“Od toga, 19 miliona se odnosi na Jugozapadnu obilaznicu, pet miliona na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i jedan milion na ‘Deponiju’. Imamo i još 4,4 miliona eura garancija, od kojih su dva miliona usmjerena na to gradsko preduzeće, dok je 2,5 miliona izdvojeno za investicije ‘Vodovodu i kanalizaciji'”, precizirao je gradonačelnik.

U raspravi o toj tački dnevnog reda učestvovali su predstavnici opozicije. Odbornik Demokrata Janko Krstović ocjenjuje da je otvaranje Jugozapadne obilaznice problematično.

“Plašim se da ćemo doći u situaciju da ponovo otvaramo obilaznicu, jer smo zaboravili da je i bila otvorena. Podgorica dugo čeka i pozorište. Pitanje je kada će biti završeno, iako je obećano tokom ove godine. Iz kapitalnog budžeta je izdvojeno 900 hiljada za scensku opremu, ali je taj iznos dostigao tri miliona”, naveo je Krstović.

Odbornici su se dotakli i državnih finansija, pa je Krstović ukazao da je Crna Gora, od sticanja nezavinosti, na kamate zbog kredita potrošila oko milijardu eura.

On je kritikovao i visoke akcize na gorivo koje su, kako je naglasio, naslijeđene od prethodne vlasti.

Građani, kako tvrdi odbornik DPS-a Andrija Klikovac, plaćaju skuplju hranu i gorivo zbog “podjela fotelja po dubini” nove Vlade.

“Tabele od po 237, 100, 90 i 50 mjesta, polupismeni ljudi sa, da ne kažem kakvim diplomama i bez radnog iskustva, su direktori. Zamjenik direktora u jednom Domu zdravlja je ’98. godište, a nema ni specijalizaciju”, ukazao je Klikovac.

U diskusiju se uključio i odbornik SD-a Boris Mugoša pitajući gdje je potrošeno 250 miliona eura predviđenih za kapitalne projekte u državi, koji su izdvojeni od 750 miliona eura zaduženja iz decembra prošle godine.

Mugoša je kazao i da je u Podgorici primjetna slabija prodaja nepokretnosti.

Takve odluke, kako je rekao, zavise od saglasnosti Vlade.

“Vidjeli smo kako se Vlada ponaša prema Glavnom gradu u ovoj godini. Možda misle da se na taj način obračunavaju sa opozicijom na državnom nivou, ali treba da znaju da se obračunavaju sa građanima Podgorice”, kazao je Mugoša.

Na sjednici koja je traja više sati, vladajuća većina je, bez pristustva opozcije, usvojila i preostalih 15 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Informacija o pripremljenosti ovogodišnje turističke sezone u Podgorici.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, objavila je na mreži X ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Stao čuveni londonski Big Ben

Srijeda, 24.04.2024 | 13:49

Čuveni londonski sat Big Ben, smešten na sjeveroistočnom kraju Vestminsterske palate, stao je danas, što je iznenadilo stanovnike Londona

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.

Volite li SMOKI? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.