Utorak, 03.08.2021 | 12:17
IZVOR: Kolektiv.me

UNICEF, SZO, EU i Min. zdravlja: Dojenje - najbolji početak života

Tokom posljednje decenije, u Crnoj Gori je porasla svijest o značaju dojenja, što je dovelo i do većeg dojenja u praksi. Naime, 2009. je samo 1 od 5 beba isključivo dojena 3 do 6 mjeseci, dok to isto sada važi za svaku drugu bebu.
Foto: UNICEF CG-Duško Miljanić

Međutim, još je dosta posla pred nama posebno kada je u pitanju pružanje adekvatne podrške majkama da počnu da doje odmah nakon porođaja i da nastave da doje pošto izađu iz porodilišta. U Crnoj Gori je svega jedna četvrtina majki djece starosti od 0 do 6 godina podojila svoju bebu u prvih sat vremena nakon porođaja. 3 od 5 majki potvrdilo je da je njihova beba dohranjivana u porodilištu. Gotovo sve majke (94%) slažu se da je potrebno poboljšati podršku koju majke dobijaju od zdravstvenih radnika kako bi što uspješnije dojile.

Ovo su samo neki od ključnih nalaza istraživanja na nacionalno reprezentativnom uzorku od hiljadu roditelja i staratelja djece uzrasta 0-6 godina koje je istraživačka agencija Ipsos sprovela uz podršku UNICEF-a i EU u martu ove godine. Nalazi istraživanja objavljeni su danas povodom Svjetske nedjelje dojenja koja se tradicionalno obilježava tokom prve sedmice avgusta kako bi se podigla svijest da je dojenje najbolji početak života i da od njega doživotno imaju koristi i majka i beba. Istraživanja pokazuju da isključivo dojenje ima bitnu ulogu u zaštiti od prekomjerne težine i gojaznosti u djetinjstvu. Dojenje je i moćna odbrana od rizika da se razviju hronične bolesti kasnije u životu.

Iako je dojenje prirodan čin, riječ je i o ponašanju koje se uči. Veliki broj istraživanja ukazuje na to da je majkama potrebna aktivna podrška za uspostavljanje i održavanje odgovarajućih praksi dojenja.

„Rano dojenje ne može zamijeniti nijedna adaptirana formula, kao što ni blizinu i sigurnost koju pruža majčino naručje ne može zamijeniti nijedna druga vrsta pažnje. Želimo da se naša djeca razvijaju i rastu u zdravom okruženju i ja vjerujem da će uspostavljanje Nacionalnog komiteta za dojenje značajno doprinijeti realizaciji svih zacrtanih aktivnosti koje za krajnji cilj imaju povećanje stope dojenja“, istakla je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF pokrenuli su inicijativu „Porodilišta po mjeri beba“ (Baby-Friendly Hospital Initiative) 1992. godine, kako bi podržali dojenje u porodilištima. Zahvaljujući podršci UNICEF-a, u Crnoj Gori je inicijativa „Porodilišta po mjeri beba“ uvedena 2000. godine u sedam od ukupno jedanaest porodilišta, ali je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ovaj proces doveo do kraja i uskladio sa najnovijim međunarodnim standardima. Inicijativa „Porodilišta po mjeri beba“ podrazumijeva deset koraka za podsticanje uspješnog dojenja, kao što su: informisanje majki o prednostima dojenja; obučavanje stručnog osoblja za pružanje podrške majkama da doje; obezbjeđivanje majkama i bebama da budu zajedno u porodilištu 24 sata dnevno; i utvrđivanje standarda za uspostavljanje i rad grupa za podršku dojenju nakon otpusta iz porodilišta.

„UNICEF će nastaviti da podržava Crnu Goru u unapređivanju kvaliteta zdravstvenih usluga kako bi svaka beba dobila najbolji početak života. On se obezbjeđuje dojenjem odmah po rođenju, kao i kroz aktivnu podršku majkama da nastave da doje od strane zdravstvenih službi, porodice i na radnom mjestu“, poručio je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

UNICEF i SZO preporučuju da majke počnu s dojenjem već u prvom satu nakon rođenja djeteta i da nastave s isključivim dojenjem svoje bebe tokom prvih 6 mjeseci njenog života. Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori dr Mina Brajović ističe da majke mogu i treba da doje i tokom pandemije koronavirusa.

„Dostupna istraživanja ukazuju da žene s COVID-om-19 mogu da doje ako žele preduzimajući sljedeće mjere predostrožnosti: nošenje maske dok doje kako bi se obezbijedila higijena disanja; pranje ruku 20 sekundi prije i nakon što dodiruju bebu i čišćenje i dezinfikovanje svih površina koje dodiruju“, objasnila je Brajović.

Ona je istakla i da su otprilike samo 13 odsto novorođenčadi isključivo dojeni tokom prvih 6 mjeseci života u evropskoj regiji SZO, koja ima nižu stopu dojenja nego sve druge regije.

Zahvaljujući podršci EU i UNICEF-a, na jesen će biti organizovana obuka zdravstvenih radnika o inicijativi „Porodilišta po mjeri beba“ u Crnoj Gori. Nakon toga će uslijediti procjena stanja u svim porodilištima kako bi se izradio plan podrške za dostizanje međunarodnih standarda porodilišta po mjeri beba. Uz podršku EU i UNICEF-a, Ministarstvo zdravlja će takođe raditi na usklađivanju Nacionalnog kodeksa o reklamiranju zamjena za majčino mlijeko s međunarodnim standardima Svjetske zdravstvene organizacije, čija Mreža za globalni monitoring i podršku sprovođenju Međunarodnog kodeksa o reklamiranju zamjena za majčino mlijeko, poznata kao NetCode, ima za cilj sprečavanje neadekvatnog reklamiranja zamjena za majčino mlijeko.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Milatović: Ekonomija u 2021. bilježi SNAŽAN OPORAVAK

Srijeda, 22.09.2021 | 22:29

Ekonomska aktivnost u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 4.186 milijardi eura, i za čak 765 miliona eura je bila manja od one u 2019. godini, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Vremenska prognoza za ČETVRTAK: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Srijeda, 22.09.2021 | 21:39

Vremenska prognoza za četvrtak, 23. septembar.

Stigao je Apple iOS 15: Mobilni operativni sistem donosi unaprjeđenja - evo DETALJA

Srijeda, 22.09.2021 | 21:30

Novi Apple mobilni operativni sistem je krenuo pristizati korisnicima.

Biković o porodici: Moji roditelji su se voljeli, ali nisu umjeli jedno s drugim, to je LEKCIJA za mene

Srijeda, 22.09.2021 | 21:14

Popularni glumac Miloš Biković rijetko govori o privatnom životu, čvrsto se držeći ideje da u javnost treba da iznosi samo činjenice koje se tiču njegovih poslovnih angažmana.

Krivokapić: Misija Vlade je da u crnogorski mikrokosmos što više ljudi dolazi

Srijeda, 22.09.2021 | 21:11

Premijer Zdravko Krivokapić danas je sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem primio mlade kandidate koji će predstavljati crnogorski paviljon na EXPO izložbi.

Nimanbegu: Teško da će nam premijer ponuditi NEŠTO NOVO

Srijeda, 22.09.2021 | 20:57

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da strahuju kako će ishod razgovora s manjinama da budu dio rekonstruisane Vlade Crne Gore biti isti kao i prošle godine, kada je mandat bio današnji premijer Zdravko Krivokapić.

Da li ste čuli za izazov "30 DANA SREĆE"? Donosimo vam PLAN AKTIVNOSTI za svaki dan

Srijeda, 22.09.2021 | 20:37

U današnje vrijeme, svi su toliko fokusirani na posao i obezbjeđivanje porodice, da mnogi ni ne stižu da budu, jednostavno - srećni. Da li ste čuli za izazov "30 dana sreće"?

SDP predložila rezoluciju: Zajednički doprinijeti izlasku iz TEŠKE KRIZE crnogorskog društva

Srijeda, 22.09.2021 | 19:55

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa kojom se, kako je obrazloženo, doprinosi prevazilaženju podjela i pronalaženje zajedničkih ustavnih, evropskih i demokratskih rješenja.

Duda sa Đukanovićem: Uradićemo sve da Crna Gora postane dio EU

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Njujorku sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom na marginama Generalne Skupštine UN-a.

Nikolić: Radulović postao ministar, pa se sjetio da je radio za nedemokratsku vladu

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

"Kad je promijenjena vlast, a Radulović postao ministar, sjetio se da je radio za nedemokratsku vladu".