Četvrtak, 05.08.2021 | 16:13
IZVOR: Kolektiv.me

Šehović: "Montenegro Works" je Vladina besmislica koja će pasti na TERET građana

Osnivanje novog državnog “preduzeća nad preduzećima”, koje treba da prati i analizira finansijsko stanje i rad postojećih, predstavlja nepotrebnu, nezakonitu, finansijski neodrživu, netransparentnu i brzopletu avantura Vlade, koja će kao i sve prethodne, kojih je nažalost prethodnih mjeseci bilo i previše, pasti na teret državnog budžeta, naveo je u svom saopštenju potpredsjednika i poslanika SD-a dr Damira Šehović.
Foto: Skupština Crne Gore

"Nejasna je svrsishodnost novoosnovanog privrednog društva, budući da je njegova osnovna djelatnost, u smislu nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja drugih državnih preduzeća, već obuhvaćena nadležnostima Vlade i ministarstava, odnosno drugih organa dražavne uprave.

Osnivanjem Montenegro Works d.o.o. je ne samo obesmišljen rad odbora direktora, resornih ministarstava i Vlade, čiji je posao da, između ostalog, prati i unapređuje efikasnost upravljanja postojećih državnih preduzeća, nego je sama Vlada, iako se na sva zvona hvali da je ekspertska, priznala da nije sposobna da obavlja kontrolnu funkciju na adekvatan način" rekao je Šehović i dodao:

*** Bojanić: Odluka o osnivanju preduzeća "Crna Gora radi" ishitreno predložena

"Upitna je i zakonitost novoosnovanog privrednog društva, najviše u smislu usklađenosti sa odredbama Zakona o privrednim društvima".

Kako kaže, opravdanost osnivačkog kapitala od pola miliona eura apsolutno nije dokazana bilo kakvom ozbiljnijom finansijskom analizom, niti su date valjane garancije da se isti, kao u slučaju ToMontenegra, neće povećavati.

On navodi i da ne postoji ni analiza koja dokazuje finansijsku održivost preduzeća, a krajnje je upitna održivost izvora finansiranja - od koga će da naplaćuje uslugu za redovnu djelatnost, iz kojih se to donacija planira finansiranje i gdje je finansijska i druga opravdanost za finansiranje kreditnim sredstvima?!

"Odluka o osnivanju preduzeća je donešena na netransparentan i brzoplet način, praktično preko koljena, u kome građani i zainteresovana javnost nijesu mogli da utiču niti da iskažu svoj stav.

Očigledno je da svjedočimo obračunu među ministrima u smislu grabanja nadležnosti koje im nijesu dodijeljene Uredbom o načinu organizacije državne uprave, a ne o javnom interesu.

Sve ovo pokazuje da nemamo ekspertsku nego eksperimentalnu pripravničku Vladu, koja ne umije da se nosi sa izazovima koji se svakodnevno pred nju postavljaju, niti zna šta bi sa sobom i odgovornošću koju je preuzela" zaključio je Šehović.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Krcun
05.08.2021 16:58

Nijeste žalili leđjà gŕadjana ķad ste dijelili stànove

5 1
Učitrljica
06.08.2021 14:34

Šta ste sve vi natovarili na grbacu gradjana a sad ih kobajagi zalite,apsurd

0 0

Milatović: Ekonomija u 2021. bilježi SNAŽAN OPORAVAK

Srijeda, 22.09.2021 | 22:29

Ekonomska aktivnost u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 4.186 milijardi eura, i za čak 765 miliona eura je bila manja od one u 2019. godini, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Vremenska prognoza za ČETVRTAK: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Srijeda, 22.09.2021 | 21:39

Vremenska prognoza za četvrtak, 23. septembar.

Stigao je Apple iOS 15: Mobilni operativni sistem donosi unaprjeđenja - evo DETALJA

Srijeda, 22.09.2021 | 21:30

Novi Apple mobilni operativni sistem je krenuo pristizati korisnicima.

Biković o porodici: Moji roditelji su se voljeli, ali nisu umjeli jedno s drugim, to je LEKCIJA za mene

Srijeda, 22.09.2021 | 21:14

Popularni glumac Miloš Biković rijetko govori o privatnom životu, čvrsto se držeći ideje da u javnost treba da iznosi samo činjenice koje se tiču njegovih poslovnih angažmana.

Krivokapić: Misija Vlade je da u crnogorski mikrokosmos što više ljudi dolazi

Srijeda, 22.09.2021 | 21:11

Premijer Zdravko Krivokapić danas je sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem primio mlade kandidate koji će predstavljati crnogorski paviljon na EXPO izložbi.

Nimanbegu: Teško da će nam premijer ponuditi NEŠTO NOVO

Srijeda, 22.09.2021 | 20:57

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da strahuju kako će ishod razgovora s manjinama da budu dio rekonstruisane Vlade Crne Gore biti isti kao i prošle godine, kada je mandat bio današnji premijer Zdravko Krivokapić.

Da li ste čuli za izazov "30 DANA SREĆE"? Donosimo vam PLAN AKTIVNOSTI za svaki dan

Srijeda, 22.09.2021 | 20:37

U današnje vrijeme, svi su toliko fokusirani na posao i obezbjeđivanje porodice, da mnogi ni ne stižu da budu, jednostavno - srećni. Da li ste čuli za izazov "30 dana sreće"?

SDP predložila rezoluciju: Zajednički doprinijeti izlasku iz TEŠKE KRIZE crnogorskog društva

Srijeda, 22.09.2021 | 19:55

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa kojom se, kako je obrazloženo, doprinosi prevazilaženju podjela i pronalaženje zajedničkih ustavnih, evropskih i demokratskih rješenja.

Duda sa Đukanovićem: Uradićemo sve da Crna Gora postane dio EU

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Njujorku sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom na marginama Generalne Skupštine UN-a.

Nikolić: Radulović postao ministar, pa se sjetio da je radio za nedemokratsku vladu

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

"Kad je promijenjena vlast, a Radulović postao ministar, sjetio se da je radio za nedemokratsku vladu".