Srijeda, 25.08.2021 | 11:16
IZVOR: Kolektiv.me

Gang stiže na Sea Dance! Regionalni velikani hip hopa i trapa na najvećem festivalu Jadrana!

Trep je odavno ušao na velika vrata i odomaćio se i na našem terenu, kao nova struja koja je rep podigla u nove visine. Već nam je poznato da će na Sea Dance festivalu od 26. do 29. avgusta Jadran zatalasati predstavnici najjačeg gasa – trep kraljica Senidah, francusko-sarajevska trep princeza Muha, zvezde u usponu z++ i Ognjen, trep guru Fox i njegov partner u gasu Surreal, ali i lokalni njukameri O.G. feat Distortion. S druge strane, ozbiljne rep bitove donose starosjedioci hip-hop scene Vojko V, femi-reperka Sajsi MC i domaćini sa primorja Who See.




Foto: Sea Dance

Druge večeri festivala publika će, sigurni smo, u glas izgovarati rime i versove maestralnog repera i producenta iz Splita Vojka V. Ljubitelji „pravog hip-hopa" sjetiće ga se po radu u bendovima Dječaci i Kiša metaka, dok je novu garnituru vjerne mlađe publike osvojio kroz veoma uspješnu solo karijeru kojoj se posvećuje od 2018. godine. Višestruko nagrađivani reper postao je regionalni fenomen megahitom „Ne može" i himnom balkanskog mentaliteta „Kako to", a inspiraciju pronalazi u stvarnim događajima i ličnim iskustvima, lukavo začinjenim sarkazmom – Vojkov humor, kažu, ili kapirate ili ne kapirate. Nema između.

Uigrani tandem Surreal i Fox „Na minut do mora" budvanske plaže Buljarica druge večeri festivala donose „Samo flex", himnu „Trep guru trep boss" i „Malo jači gas". Starosjedioci balkanske trep scene iza sebe imaju preko pedeset zajedničkih koncerata, svoju svestranost su pokazali i radeći muziku za najpopularniji domaći film i seriju „Južni vetar", a gas koji danas ide, od njih je bez sumnje krenuo.

Tirkiznu jadransku obalu iste večeri zapljusnuće i „novi talas" trepa, na čelu sa sarajevsko-francuskom njukamerkom Muhom, njenim autentičnim pop-trep zvukom, multilingvalnim rimama i pomalo melanholičnom matricom koja savršeno ide uz njen g(l)as. Pridružuju joj se i trenutno najpopularniji mladi hitmejker na Balkanu Klinac, mladi reper Ognjen i lokalci O. G. feat Distortion koji će treće festivalske večeri biti predstavnici najmlađih izvođača iz Gang porodice.

Snažnu žensku energiju iste večeri donosi feministička ikona i pionirka ženskog repa na našim prostorima Sajsi MC, koja provokativnim rimama pomjera publiku u ritmu klabinga, brzog života u velikom gradu i svega što on nosi.  Iako rep kao muzički pravac podrazumeva oštrinu i agresivnost, koji autorki svakako ne manjkaju, ona svojom zavodljivošću i ženstvenošću odlučno prkosi stereotipima.

Uprkos vještom koketiranju sa R'n'B-jem i uspješnim izletima u pop, neprikosnovena trep boginja svakako jeste Senidah – čini se da, šta god ubacila u mix, bila to snažna „Balkanka" ili krhka i voljiva „Slađana", autentična trep diva ne može da omane. Prije nešto više od mjesec dana svojim hitovima prodrmala je Exitovu glavnu binu, a 29. avgusta na Sea Dance donosi ogoljenu emociju skrivenu iza jakih bitova.

Osiječki treper Z++ leći će onima koji vole laganiju vožnju i melanholične matrice i lirike. Njegovu muziku opisuju kao zvuk na pola puta između mračno erotične poetike koju pravi Weekend i rasplesanosti Dina Dvornika, pa ako to zvuči kao tvoj separe, pridruži se EXIT porodici i isprati festivalsko ljeto uz electropop himnu "Ljeto već je gotovo" na završnoj večeri festivala.

Domaćini sa jadranskog primorja i predstavnici čvrstog jezgra stare škole hip-hopa biće dinamični duo Who See. Njihov izraz prati duhovita nota po kojoj su već dve decenije prepoznatljivi na regionalnoj rep sceni, mada ih ove godine prepoznajemo i po bavljenju ozbiljnom temom u pesmi „Krivolov". Noyz i Dedduh zasigurno će napraviti dobru žurku, a na zatvaranju Sea Dance festivala pitaće te „Đe se kupaš" i zatalasati more uz „Reggaeton Montenegro".

Ono što nam je jasno jeste da će snage na ovogodišnjem izdanju Sea Dance festivala udružiti (ili odmjeriti?) predstavnici starog i novog talasa hip-hopa, što, da smo na tvom mjestu, definitivno ne bismo propustili.

Bezbjednosni protokol ulaska na festival

Jedan od ključnih uslova za održavanje festivala je pridržavanje bezbjednosnih protokola za organizaciju masovnih događaja, koje je EXIT festival primijenio u Novom Sadu, ali prilagođenih uslovima u Crnoj Gori. Na festival će moći da uđu posjetioci koji ispunjavaju jedan od četiri uslova iz Nacionalne COVID potvrde: dokaz da je osoba u cijelosti vakcinisana ili da je dobila makar prvu dozu vakcine, ili negativan PRC test ne stariji od 72 sata, ili pozitivan nalaz PCR testa stariji od 14, a ne stariji od 180 dana (što je dokaz da je posjetilac preležao Kovid-19), ili negativan brzi antigenski test BAT, ne stariji od 48 sati. Takođe, za one koji ne posjeduju navedenu dokumentaciju, ispred festivalskih kapija biće organizovano brzo antigensko testiranje po povlašćenoj cijeni od pet evra.

Ujedinjeni festivali Crne Gore pokrenuli kampanju za vakcinaciju mladih

Ujedinjeni festivali Crne Gore, koje predvode Sea Dance, Lake Fest, Bedem Fest i Podgorica Film Festival, pokrenuli su nacionalnu kampanju za vakcinaciju, čiji su fokus mladi, dio populacije koji je u prethodnih 15 meseci mnogo toga pretrpio. Fizička i mentalna izolacija kojoj su oni izloženi problem je s kojim kompletno naše društvo mora odmah da počne da se suočava! Ova kampanja započinje dosad najžešću borbu za kraj pandemije i povratak normalnom životu, korišćenjem jedinog oružja koje čovječanstvo ima – vakcine. Sama kampanja naziva je „Neću više", i usmjerena je prema svima kojima nedostaju koncerti, festivali, ali i normalan život.

U okviru kampanje „Neću više" Sea Dance festival  poklanja 1000 ulaznica za otvaranje festivala medicinskim radnicima i mladima koji se danas do kraja dana vakcinišu na punktovima širom Crne Gore na lokacijama na na ovom linku. Da bi dobili jednodnevnu ulaznicu za Sea Dance, potrebno je da na mejl ulaznice@seadancefestival.me pošalju sledeće podatke: ime i prezime, godinu rođenja, mjesto prebivališta, fotografiju potvrde o vakcinisanju s jasno vidljivim datumom vakcinacije, i e-mail adresu.

Aktuelne cijene ulaznica do kraja dana!

Cijena festivalskih ulaznica za Sea Dance do kraja dana iznosi 39.99 Eur, što je ušteda od 20 odsto u odnosu na finalnu cijenu. Jednodnevne ulaznice posjetioci mogu kupiti po promo cijeni od 17.99 Eur, uz 20 odsto popusta. Cijena festivalskih ulaznica od sjutra iznosi 50 Eur, a jednodnevnih 20 Eur.

Sve ulaznice se mogu kupiti posredstvom Gigs Tix prodajne mreže. Više informacija može se naći ovdje. Sve ulaznice kupljene za izdanje 2020. važe za ovogodišnji festival.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.