Srijeda, 15.09.2021 | 12:29
IZVOR: Kolektiv.me

"KRIZA najveća od uvođenja višestranačja, prelazna vlada i vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje"

Sve što se dešavalo u prethodnim danima, a pogotovo u nedjelju 5. septembra na Cetinju, pokazalo je da Crna Gora ima marionetsku Vladu koja je u potpunosti instrumentalizovana u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa, navodi se u zajedničkom saopštenju opozicionih partija u Crnoj Gori.




Foto: dps.me

"Minuli događaj nije predstavljao vjerski obred već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrijednosti. Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmjerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor spriječio je državno poniženje koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti. Aktuelnom Vladom trenutno upravlja čovjek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost, i koji je spreman da po cijenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca a sve u cilju stvaranja “srpskog sveta”".

Kako su naveli, stanje u zemlji je dramatično.

"Pandemija svakog dana odnosi desetine života, svakog mjeseca je 1.000 i više nezaposlenih, ne zna se ko komanduje službama bezbjednosti, institucije ne funkcionišu, a predsjednik Vlade prijeti građanima kako će se policijska represija od 5. septembra ponavljati. Prvi put nakon 90-tih manjinski narodi se osjećaju ugroženim i kao građani drugog reda, dok se njihovo prisustvo u državnoj upravi svodi na minimum. Crna Gora je od faktora stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa postala gorući problem u regionu i kao takva predmet je sve češćih diskusija u međunarodnim krugovima. EU integracioni put stagnira, na dnu je agende trenutne većine u kojoj dominantni dio suštinski preferira promjenu spoljnopolitičkog kursa države. Naša pozicija u NATO-u dobrano je poljuljana aktivnostima Vlade koje se odnose na curenje podataka, kalkulacije pod pritiskom DF-a oko slanja naše vojske u određene misije i sl. Crna Gora već mjesecima nema ministra pravde, predsjednik Vlade praktično ni sa kim ne komunicira, pokušava da uzurpira nadležnosti bezbjednosnog sektora, dok kapitalnih investicija nema ni u najavi. Svi politički akteri u parlamentarnoj većini nalaze se u međusobnim svađama. Dok Demokratski front i dalje bojkotuje parlament, čime je u potpunosti blokiran zakonodavni postupak, URA prijeti obaranjem Vlade. Sve gore navedeno samo je dio haotičnog stanja u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, a koje predstavlja najveću krizu od uvođenja višestranačja".

Stav opozicije je da se Crna Gora nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevjekovne i savremene države.

"Zbog svega navedenog, sve parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg djelovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u EU. Dešavanja u Crnoj Gori odavno su prerasla političke razlike ili partijske interese. Stoga, cijenimo potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi - svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore ima obavezu da ustane i usprotivi se naletu fašizma i velikodržavne politike pod kojim se naša zemlja nalazi i odbrani svoje pravo na odlučivanje o sopstvenoj budućnosti. Izlaz iz nezapamćene krize je formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bismo odbranili sve one vrijednosti koje su osnov savremene Crne Gore. Za multietničku, multikonfesionalnu, građansku, antifašističku, evropsku i suverenu Crnu Goru koja je orjentisana sebi i svojim ciljevima, koja poštuje tuđe ali ne da na sebe i svoju časnu tradiciju i svijetlu budućnost", zaključeno je u zajedničkom saopštenju opozicije.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Goran
15.09.2021 13:06

Nema krize kada vas više nema na vlasti Država je počela da se oporavlja Sada treba zakoni da se izglasaju i pokradeno da se počne vraćati NARODU

22 3
Kosara
15.09.2021 13:56

Jedina kriza u ovoj drzavi ste vi,ali srecom narod je konacno rekao sta misli o vama.doduse vi cete mozda biti u krizi,nema vise stanova za dzabe,auta.vila,vikendica,tasnica i masnica,Abu Dabia itd

8 3
Stanojka
15.09.2021 14:01

Saanjaam kako imam kriila,saanjam......

7 3
Bajicaa
15.09.2021 14:25

Dzaba ste se okupili, moracete vracati sto ste pokrali, dosta su vam djeca bila na drzavne jaslee!

6 3
Ceca
15.09.2021 15:04

Samo jako, nek je vjecna.

4 1
Drako
15.09.2021 23:39

Pripremajte se za zatvor. To vas čeja ubrzo. Lopovi i prevaranti.

0 0

OSTALE VIJESTI

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Milatović: IZNENAĐEN sam odlukom da Zenović predvodi listu PES-a, državni interes NAJVAŽNIJI

Utorak, 23.04.2024 | 14:01

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je iznenađen odlukom da glavni pregovarač Predrag Zenović bude imenovan za nosioca izborne lliste PES-a za lokalne izbore u Budvi. On je poručio da državni interes, a to je dobijanje privremenih mjerila, mora biti ispred bilo kog partijskog i ličnog interesa.

Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i ŽIVOTNI STANDRD do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

Utorak, 23.04.2024 | 13:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

Eraković: Jovanovski će biti NA ČELU Komisije za praćenje uspostavljanja softvera

Utorak, 23.04.2024 | 12:28

Poslanik DPS-a Jevto Eraković saopštio je danas da će profesor doktor Srđa Jovanovski biti na čelu Komisije koja će raditi na pripremi tendera za dobijanje softverskog rješenja za kontrolu podataka prikupljenih tokom poipisa.    

Nikolić: U Crnoj Gori cijene veće nego u razvijenijim zemljama EU, kažite građanima šta će biti sa fondom PIO

Utorak, 23.04.2024 | 12:22

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić tokom jučerašnje skupštinske rasprave osvrnuo se na planiranu reformu penzionog sistema.

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Čisti zidovi bez krečenja: Tri sastojka ukloniće sve fleke i unijeti svježinu u prostoriju

Utorak, 23.04.2024 | 15:32

Postoje djelovi stana koje stalno čistimo i brišemo, ali i neki kojima ne posvećujemo pažnju tako često, a mogu da naruže izgled životnog prostora.

Danas je RUŽIČASTI MJESEC - Skrivene TAJNE izlaze na vidjelo, a evo kako će UTICATI na sve

Utorak, 23.04.2024 | 15:19

Astrološka pojava koja će uticati na sve znake.

Rasta HITNO hospitalizovan: Reper ima jake bolove (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 15:10

Reper Stefan Đurić Rasta završio je u Hitnoj pomoći, a pored njega je kao podrška i djevojka Marija Balaban.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

UP: Blokada puta Cetinje - Podgorica bivših zaposlenih farbike "Košuta" održaće se u četvrtak

Utorak, 23.04.2024 | 15:02

Blokada magistralnog puta Podgorica – Cetinje – Budva u organizaciji bivših zaposlenih u fabrici "Košuta" održaće se u četvrtak 25. aprila, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sindikat Čistoće: SMANJENJE ZARADA zaposlenima nesumnjivo će proizvesti VELIKE ŠTETE po preduzeće

Utorak, 23.04.2024 | 14:50

Ukoliko dođe do smanjenja zarada zaposlenih u podgoričkoj Čistoći za 10%, kako ovih dana imamo priliku da čitamo u medijima, zaposleni koji obavljaju najteže poslove na terenu, po svim vremenskim uslovima, 365 dana u godini, prije svih će osjetiti posljedice loših odluka i nemogućnosti organa upravljanja i rukovodstva da obezbijede dovoljan iznos sredstava za zarade i investiciona ulaganja, što je jedan od osnovnih postulata za poslovanje svakog privrednog društva, ocijenio je predsjednik Sindikalne organizacije Čistoće Srđan Pejović.

Unija slobodnih sindikata - Hitno SNIZITI AKCIZE na gorivo

Utorak, 23.04.2024 | 14:26

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

ANKETA: U gradu u regionu uveli BESPLATNIH 30 sati parkiranja za NOVOPENE RODITELJE: Da li bi nešto slično trebalo UVESTI i kod nas?

Utorak, 23.04.2024 | 14:24

Glasajte u našoj novoj anketi. 

Vuković: Nema ukidanja doprinosa ni Fonda PIO, građani mogu biti mirni

Utorak, 23.04.2024 | 14:40

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.