Srijeda, 22.09.2021 | 10:05
IZVOR: Kolektiv.me

Njena kreativnost krasi ulice PODGORICE: "Dobra i prava umjetnost mora da vas pokrene"

Čak iako nijeste ljubitelj umjetnosti, šetajući ulicama Podgorice, morali ste da primijetite prelijepe detalje na neobičnim mjestima, koji uljepšavaju naš Glavni grad.




Foto: Ustupljena fotografija/privatna arhiva

Naime, slikarka i grafička umjetnica Hajdana Kostić, ukrasila je svojim prelijepim crtežima amfiteatar kod knjižare Karver, zatim trafostanicu u blizini Ruskog mosta, pa su to sada nezaobilazna mjesta za fotografisanje naših sugrađana i svih onih koji dođu u posjetu našem gradu.

Street art tj. ulična umjetnost, veoma joj se dopada, pa tog stila ima dosta u njenim crtežima.

"Volim dijalog koji se odvija kad je umjetnost izložena komentarima, osudama, u suštini bilo kakvoj reakciji ljudi. Djelo počinje da živi tek tad i to je jako zanimljivo za vidjeti i osjetiti. Godine 2019. su iz Sekretarijata za kulturu i sport vidjeli moj "Izazov 365" na mrežama i pozvali me da osmislim neka kreativna rješenja za njih. Jedno od tih je bilo idejno rješenje za amfiteatar kod Karvera koji je jako brzo postao najpopularnije mjesto u Podgorici, pa nije bilo osobe koja nije išla da napravi fotografiju. Ove godine sam sarađivala sa Turističkom organizacijom Podgorice. Moj partner Stefan Bulatović i ja smo napravili kreativno rješenje za uljepšavanje trafostanice na Ruskom mostu. Na njoj piše i jedna lijepa poruka iz Malog princa koja bi i bila neka moja poruka: "Čovjek samo srcem jasno vidi. Suština se ne može vidjeti očima", objašnjava Hajdana za Kolektiv.me.

Foto: Ustupljena fotografija/privatna arhiva

Foto: Ustupljena fotografija/privatna arhiva

Ona je diplomirala Grafički dizajn na Likovnoj akademiji, ali, kako kaže uvijek joj je smetalo što mora da poštuje pravila, pa se zbog toga nakon studija fokusirala na eksperimentisanje.

Tako je i kreiran "Izazov 365", zahvaljujući kojem je, između ostalog, dobila priliku da oslikava našu Podgoricu.

"Crtanje je ulazilo i izlazilo iz mog života, neprimjetno, ali sam uvijek najviše uživala u njemu. Osjećala sam slobodu kao ni sa čim drugim. Išlo mi je lako. Ja sam završila Grafički dizajn na Likovnoj akademiji, ali mi je kod dizajna uvijek smetalo to što moram da poštujem neka pravila i lenjire. Kad god sam mogla u dizajn sam ubacivala svoje crteže. Kad sam završila Akademiju, zanemarila sam crtanje, i nastupilo je doba eksperimentisanja: radila sam razne poslove, pravila humanitarne izložbe, radila dizajn kao freelancer. Poslije par godina, tačnije 2018. sam započela "Izazov 365", koji je podrazumijevao crtanje po jednog crteža svakodnevno i objavljivanje na mrežama. Izazov je trajao 2 godine i 2 mjeseca, tačnije 800 dana zaredom. S njime sam skroz ušla u sebe, iznjedrila neke dobre radove, dosta i loših, ali izazov je prerastao u nešto mnogo veće. Moje opredjeljenje. Moj smisao. Moj posao. Što se tiče savremene umjetnosti, nastojaću u narednom periodu da stvorim još djela, pa ćemo onda možda i bolje moći da definišemo pravac u kome se krećem".

Foto: Ustupljena fotografija/privatna arhiva 

Oblaci, cvijeće, Nikola Tesla,... sve to "spakovano" kroz Hajdanin poseban stil, zahvaljujući kojem je i privukla pažnju ljudi ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

A gdje pronalazi inspiraciju?

Slikarka kaže da inspiraciju nalazi svuda, kako u sebi, tako i u drugim kreativcima. Tuđi uspjeh, daje joj "vjetar u leđa".

"Inspiraciju osjećam u sebi, i gdje god da pogledam vidim prilike i mogućnosti za razvoj. Često mi prija da gledam druge kreativce iz različitih industrija, jer me tuđi uspjesi motivišu i inspirišu. Prava umjetnost me uzbuđuje i daje mi smisao. Bila ona moja ili tuđa. Kada god vidim nešto što mi djeluje dobro, odmah i sama poželim da napravim nešto raskošno i moćno. Dobra i prava umjetnost mora da vas pokrene, to je nešto neminovno. S druge strane, nekada mi je potrebna totalna tišina i apstinencija od tuđih sadržaja, jer i bez njih neprestano imam nove ideje. U svojoj umjetnosti sam prilično impulsivna, crtam i slikam to što mi u trenutku padne na pamet, a često ga i mijenjam i nadograđujem. Ne volim da pravim dugoročne planove sa svojim radovima, jer me to sputava. Obično nešto nacrtam, pa mu onda tražim i dodajem smisao", dodaje ona za naš portal.

Foto: Ustupljena fotografija/privatna arhiva 

Mladi su, kako kaže više zainteresovani za kratkoročnu zabavu nego za pravu umjetnost, ali da se prilagođavanjem može naći sredina.

"Ako čovjek spoji pravu umjetnost, sa znanjima današnjice (marketingom, zabavnim sadržajem, kreiranjem brenda, merchandisingom) sigurno da može ljudima približiti svoj rad i poboljšati sebi uslove za egzistenciju. Dobijam razne reakcije na svoj rad, tu ima i pozitivnih i negativnih kritika, što je dobro jer znači da se nešto stvarno dešava, da to što radim nije prosječno, što je najbitnije. Osjećaju snagu i strast u mojim radovima, kažu da ih energizuje. To je jako lijepo, i mnogo mi znači podrška moje publike. Putem svoje umjetnosti upoznala sam mnoge kvalitetne ljude i ostvarila razne lične i poslovne uspjehe.", zaključila je Hajdana Kostić za Kolektiv.me.

Draga Ivanović

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Malena
22.09.2021 12:19

Bravo Hajdana , tvoja ruka je ukrasila nas grad .

15 1
Brusko
22.09.2021 12:46

Veliki pozdrav za nasu umjetnicu .

13 1
Simon
22.09.2021 13:03

Prelijepo .

12 1
uros
22.09.2021 13:18

bas lijepo

10 1
❤️❤️❤️
22.09.2021 16:11

Tako se voli Podgorica .

8 0
Rejmon
22.09.2021 20:11

Sve nalnolje , bravisimo .

5 0
Hood
22.09.2021 20:23

Svaka cast drugarice skolska. Veliki pozdrav!

6 0
Anetta
22.09.2021 21:15

Osoba koja mijenja svakodnevnicu .

6 0

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE - Jednu od ovih većina ima, a evo zašto ne bi trebalo!

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.  

Volite li smoki? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.