Subota, 23.10.2021 | 12:54
IZVOR: telegraf.rs

Punih 80 godina - Čuveni "Dambo" danas slavi ROĐENDAN

Crtani film koji i dan danas obožavaju mnogi.




Foto: DisneyMusics/YouTube screenshot

23. oktobra, sada već davne 1941. godine, u Njujorku je premijerno prikazan čuveni Diznijev dugometražni crtani film "Dambo". Ovo ostvarenje su mnogi zavoljeli, a gledaju ga generacije i generacije.

Povodom 80. rođendana Damba, evo i nekih činjenica koje niste znali o voljenom crtanom filmu.

• Kao mnogi Diznijevi filmovi, i "Dambo" je počeo kao knjiga

"Leteći slon Dumbo" ("Dumbo the Flying Elephant"), koji su napisale Helen Aberson i Harold Pearl, počeo je kao takozvani "Roll-A-Book" i imao je 36 stranica. "Knjiga" je bila serija ilustracija na svitku, a čitaoci bi okretali točkić na vrhu "knjige" da bi pročitali sledeći panel.

• Dambo je imao drugog pomoćnika

U originalnoj knjizi, miš Timotije (u originalu Timothy Q. Mouse) nije postojao. Umjesto toga, Damboov pomoćnik je bio izvijesni Red Robin. Do kraja knjige, Red i Dambo su potpisali filmski ugovor i kreću u Holivud.

• Studio je morao da štedi

Zbog Drugog svjetskog rata, studio je imao uputstva da Dambo bude što jeftiniji. Kao rezultat toga, pozadine su primjetno manje detaljne nego u drugim Diznijevim filmovima, a likovi su mnogo jednostavniji. Do kraja proizvodnje Dambo je koštao samo 812.000 dolara za izradu.

• Skoro se našao na naslovnici časopisa "Time"

Časopis TIME imao je planove da oda priznanje Dambu ​​kao "sisara godine". Ali onda se dogodio Perl Harbur i odlučili su se za ozbiljniju naslovnicu, iako su animiranog slona i dalje nazivali „Sisarom godine“ u unutrašnjoj funkciji.

• Štrajk animatora je u crtanom filmu predstavljen kao parodija

Tokom produkcije došlo je do izuzetno žestokog štrajka animatora. Kako se priča, Dizni je ovaj štrajk radnika ismijao tako što je u "Dambu" stavio scenu u kojoj grupa klovnova odlučuje da "udari velikog šefa radi povišice".

Pogledajte scenu:

• Crtani film traje samo 64 minuta

Sa nešto više od sat vremena, Dambo je najkraći dugometražni Diznijev crtani film. Voltu je savjetovano da proširi priču, ali on se opirao, rekavši: "Možete da rastegnete priču do sada, a nakon toga se neće držati zajedno."

• Hari Truman je odbio da se vozi Dambom u Diznilendu

Kada je tadašnji predsednika Amerike Hari S. Truman 1957. posjetio Diznilend, odbio je da se vozi po popularnoj atrakciji zasnovanoj na crtanom filmu "Dambo". Međutim, nije ga zaustavio strah od visine. Truman, demokrata, nije želio da se vidi kako jaše u simbolu republikanske stranke (slon).

• Dambo je omiljeni crtani lik Volta Diznija 

Kada je crtani film kasnije prikazan u na Diznilend televiziji, Volt Dizni je priznao publici da je Dambo imao posebno mjesto u njegovom srcu. "Od samog početka, Dambo je bio srećan film. Nismo bili ograničeni nijednom postavljenom pričom kako bismo mogli mašti dati na volji. Drugim riječima, da nam dođe dobra ideja, stavili bismo je u priču. Bila je to zaista srećan film od početka do kraja."

• Drugi dio Damba je bio u planu

Ali do toga nije došlo. Nakon što je 2006. imenovan za glavnog kreativnog direktora kompanija "Walt Disney" i "Pixar Animation Studios", jedno od prvih poteza Džona Lasetera bio je da poništi predloženi nastavak koji je bio u pripremi.

• Postoji i igrani film Dambo

Režirao ga je Tim Bartom, pogledajte trejler.

• Pjesma "Baby mine" je nominovana za Oskara 

Srceparajuća melodija, otpjevana dok slon Džambo koristi svoj prtljažnik da ljulja bebu Damba kroz rešetke svog kaveza, nominovana je za Oskara, ali je izgubila od pjesme "The Last Time I Saw Paris" iz ostvarenja "Lady Be Good". Crtani film "Dambo" je ipak osvojio Oskara za najbolju muziku.

• Scena "Roze slonovi na paradi" je kontraverzna

Sadrži halucinacije pahiderma boje slatkiša koje su rezultat toga što maloljetna osoba pije previše šampanjca. Iako je scena prošla testove 1941. godine, a sada je ta scena zamijenjena. Naime, sada scenu "Pink slon" često zamjenjuje scena kako Dambo sanja o letenju.

• Oktopodi su dobili ime po Dambu

Zahvaljujući ušnim perajama koje vire sa strana njihovih glava, ove Grimpoteutis hobotnice su prozvane "Dambo" hobotnicom. Peraje im pomažu da plivaju, naravno, a ne da lete.

• Dambo je na kraju progovorio 

U crtanom filmu slon ne priča, ali u emisiji "Dambov cirkus" iz 1980. godine to nije slučaj.

• Iz filma je isječena kompozicije "Pjevajte pjesmu o siru"

Miš Timotije je nekad trebalo da otpjeva odu svom omiljenom mlječnom proizvodu, siru. To je isječeno iz poslednjeg filma, vjerovatno zato što zapravo nije imalo nikakve veze sa radnjom filma.

Izvor: Telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zašto bi trebalo da držite FOLIJU u ZAMRZIVAČU?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:58

Stavljanje folije u zamrzivač će vam mnogo olakšati život.

POGLEDAJTE - Viktor Đukanović postigao PRVI GOL u novoj sezoni (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:46

Crnogorski reprezentativac i fudbaler švedskog Hamarbija, Viktor Đukanović postigao je prvi gol u novoj sezoni šampiona Švedske koji je počeo nedavno.

Katnić nakon tužilačkog zadržavanja ODBIO hranu i terapiju?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:39

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio je jutros hranu i da popije ljekove.

Jakara: Ofanzivni skokovi su ODLUČILI MEČ

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:32

Svima je jasno da je SC Derbi propustio veliku šansu u Beogradu.

Popularni pjevač NAPAO publiku na nastup -"Nikada nas ovdje više nećete vidjeti" (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:22

Na mrežama su stigle brojne prozivke na račun publike.  

Dragović: HAPŠENJA pokazatelj karaktera prethodne vlasti

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:58

"Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoje Katnić i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavlja vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti", istakao je poslanik PES-a Darko Dragović.

Da lice ZABLISTA - Šargarepa, jagode sa čokoladom u SLUŽBI LJEPOTE

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:47

Od sezonskog voća i povrća možete da napravite maske za lice koje će vam pomoći da izgledate mlađe, svježe i odmorno, da ublažite bore, da se oslobodite pjega od sunca...

ZEMLJOTRES u BiH: Treslo kod Mostara

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:37

Zemljotres još uvijek neutvrđene magnitude prije nekih sat vremena zatresao je Bosnu i Hercegovinu.

Srbija: Podoficir teško POVRIJEĐEN, za drugim se traga nakon pada u vodu iz helikoptera

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:35

Podoficir Vojske Srbije teško je povrijeđen tokom vježbe na kanalu Dunav–Tisa–Dunav, dok se za drugim podoficirom nakon pada u vodu i dalje traga, saopštilo je Ministarstvo odbrane te države.

Ovo su NAJDUGOVJEČNIJE životinje na svijetu

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:24

Portal Live Science napravio je listu najdugovječnijih životinja na svijetu.