Srijeda, 12.01.2022 | 09:59
IZVOR: Kolektiv.me

Borovinić - Bojović: Preko granice uz EU COVID potvrdu, preporuka da škole počnu 31. januara

Najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi se na uslove prelaska crnogorskih granica, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić - Bojović.




Foto: Ministarstvo zdravlja

U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde:

1. Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;

2. Negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata;

3. Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati;

4. Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

"Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2. Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde", istakla je Borovinić - Bojović.

Ostale mjere ostaju na snazi.

"U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi", zaključila je ministarka zdravlja.

RADULOVIĆ - Većina u bolnici nevakcinisani sa Omikronom, na aparatima samo mladi nevakcinisani inficirani Deltom

"U posljednjih nekoliko dana bilježimo porast hospitalizacija u Crnoj Gori", saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

Na današnji dan ih je 280.

"KCCG 90, OB Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 16, OB Berane 27, OB Nikšić 32, OB Kotor 3, OB Bar 26 , SB Brezovik 2. KCCG je, u saradnji sa IJZCG uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano Omikron sojem korona virusa, a 33 odsto njih Deltom".

Kako je navela Radulović, devedeset odsto pacijenata koji su zaraženi Delta sojem korona virusa su nevakcinisani

"Osamdeset odsto pacijenata koji imaju Omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima. Među pacijentima koji su zaraženi Omikronom, a vakcinisani su, svi sem jednog, imaju ozbiljne pridružene bolesti, među kojima su srčana oboljenja, dijabetes i tuberkuloza Najmlađi hospitalizovani pacijent uslijed infekcije Omikron sojem ima 63 godine, a nastariji 74".

Foto: Ministarstvo zdravlja

Posebno zabrinjavaju, naglašava, mladi pacijenti u Intenzivnoj jedinici.

"Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljen Omikron soj korona virusa Ova analiza pokazuje da moramo biti oprezni sa Omikron sojem koji uopšte nije naivan i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo Još jednom ističem, s obzirom na zaraznost ovoga soja, da se svi protokoli i procedure u slučaju pojave simptoma COVID 19 kod pacijenata ili zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore dosljedno poštuju. Svako ko ima simptome odmah se testira zajedno sa svim kontaktima. Zaposleni se odstranjuju iz procesa rada, a pacijenti se šalju u izolacione sobe do pristizanja nalaza. U ovom trenutku, van procesa rada u KCCG zbog korona virusa je 20 od oko 600 ljekara i 90 od oko 1.600 medicinskih tehničara koji su pozitivni na COVID 19", zaključila je Radulović.

GALIĆ - Najviše zaraženih u januaru su mladi, trećom dozom vakcine zaštititi se od teških oblika bolesti

"Među građanima koji su u januaru inficirani korona virusom najviše je, očekivano mladih osoba", saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić.

Čak šezdeset odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života.

"Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitimo. Još jednom pozivam sve građane koji se još nijesu imunizovali protiv COVID-19 infekcije da to učine. Svi zvanični podaci IJZCG upućuju da bi to trebalo da urade".

Kako je naveo Galić, od 11. jula 2021. do početka 2022. godine oko 70 odsto zaraženih su bili nevakcinisani građani.

"Napominjemo i ovoga puta da vakcina protiv korona virusa ne štiti od infekcije već u najvećem procentu sprječava razvoj težeg oblika bolesti. To potvrđuju i podaci iz KCCG gdje, od ukupnog broja hospitalizovanih osoba 80 odsto čine nevakcinisani pacijenti. Od 1. maja 2021. godine kada je počela masovna vakcinacija u Crnoj Gori skoro 80 odsto preminulih čine nevakcinisani građani. Napominjemo i značaj treće doze vakcine: Od 14. jula, od kada je započela primjena “booster” doze vakcine, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine njih 97 odsto se nijesu zarazile. U istom periodu, od ukupnog broja preminulih osoba samo njih 0.25% su primile sve tri doze vakcine. Još jednom apelujemo na sve da dobiju svoju prvu ili drugu dozu uz podsjetnik da se nakon šest mjeseci od revakcinacije, osoba više ne smatra zaštićenom i njoj se vakcine automatski brišu iz EU digitalnog COVID sertifikata. Zato ne zaboravite da već poslije tri mjeseca od druge doze dobijete i svoju “booster”, treću vakcinu", zaključio je Galić.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Da da
12.01.2022 11:13

Znam ljude koji su dobili omikron sa 3 doze vakcine i tesko podnijeli. A ja nevakcinisan 1 dan temperatura i to je to. Tako da ne sprdajte se vise!!

17 5
Kiri
12.01.2022 11:26

Evo moji roditelji i sestra svi kompletno vakcinisani,zarazeni sa temperaturom i svim..A ja nevakcinisana nista,a i za bolnicu je sve laz..

12 3
Anonimno
12.01.2022 11:31

Vi niste normalni! Šta se desio to sa nama! Zašto govorite samo da bi nešto rekli? Nekada je bolje ćutati! Samo 6 mjeseci pokrivenosti za blaže simptome mi nista ne znaci. Gdje je zasticenost potpuna od COVID-a? Gdje je zaštita od besti nakon revakcine, ne želi niko da se vakciniše svakih 6 mjeseci! Medju nevakcinisan ima navodite i ljudi kojima je vakcinaciju "istekla"! Zašto se ne posvetite detaljnom istraživanju nepoznatog pa počnete djelovati sa stvarnim činjenicama? Zašto nista nije preuzeto protiv kancera? Zašto nista nije preuzeto protiv koronarnih bolesti a smrtnost je znatno veća i od jednog i od drugog u odnosu na COVID? Zašto se ne propagiraju zdravi stilovi života već samo farmacija? Jedna pilula ili vakcina nas neće zaštiti treba zdravo zivjeti ako vi uopšte znate što je to i kako stići do toga! Treba koristiti medikamente naravno ali ne kada ne znate šta bi dalje i predostroznosti radi. Ostavite nas više na miru da svako bira svoju sudbinu i sto mu je od Boga suđeno. Uredite sistem da mogu ispratiti djecu i izvesti na put a ne sama da se podižu jer idu u školu od 7.30h na 2 i po sata a ja radim od 9h puno radno vrijeme. Sredite nezaposlenosti, itd. Imala bih jos štošta reći ali mislim da je i ovo dovoljno, samo ako bi se nešto uradilo.

19 0
pa
12.01.2022 13:19

Da se primjetiti da u žrtve COVID nema ni jedne preminule od 21 infekcije već samo 19.Nema autopsija već se to kad postoje dva oblika sve trpa u isti koš . To je toliko neprofesionalno isto kao da vas liječe od žutice a to što postoji više lijekova za razne oblike nije važno nego vam trpaju istu terapiju . Štiti protiv težeg oblika !? Kakva je to zaštita koja ublažava a ne štiti !? Imate u apotekama širok spektar preparata koji ublažavaju a ne liječe i oni se dobijaju bez recepta Do 2019 odlazak starije osobe kod ljekara uvijek je od ljekara bio komentarisan .. Koje ste godište" i ,,Boga mi to su neke godine kad čovjek ne može nešto da očekuje" i da ne prevodim na šta misle. Sad su se toliko zabrinuli za tu populaciju da je to nenormalno. Inače svi znamo koliko su bili drski a neki i glupi za svoju profesiju da su tražili da ih policija štiti . Sad postadoše toliki eksperti iz oblasti o kojoj sva svjetska nauka vrlo malo zna. Strah me kad sve ovo prođe (a mora) ne budu ti koje će narod jahat ulicama kao popove 44

4 0
Sendi
13.01.2022 01:29

Samo sto niko nece da nas pusti tamo ni sa kakvom potvrdom jer smo kuzni za sve zahvaljujuci vama. Opet smo rekorderi po zlu i naopakom.

1 0

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

„Ne pada mi na pamet da se rastajem, skupa je to igračka“: Pjevač prokomentarisao razvode kolega

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Tokom duge karijere, Hari Mata Hari je pjesme posvećivao pripadnicama nježnijeg pola, pa su mu samim tim i njegov najveći porok.

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

"Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke"

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopšteno je iz GP URA.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".