Utorak, 18.01.2022 | 11:46
IZVOR: Kurir.rs

KRALJ KOMEDIJE i "čovjek od gume" napunio 60 GODINA: Buran ŽIVOT Džima Kerija

Džim Keri je proslavio svoj 60. rođendan. Glumac je rođen 17. januara u Njumarketu, Kanada.




Foto: Screenshot, The Late Show with Stephen Colbert/You Tube

Holivudski glumac je poznat po svom šaljivom ponašanju u filmovima kao što su "Liar Liar" i "Dumb & Dumber", a u ponedjeljak je na Tviteru poželio sebi srećan rođendan.

Kanadsko-američki glumac, čije je pravo ime Džejms Judžin Keri, decenijama je zvijezda na velikom platnu, sa sjajnim filmovima u njegovoj biografiji, uključujući The Mask, How the Grinch Stole Christmas i The Cable Guy.

Bio je tu i Ace Ventura, film koji mu je pomogao da se postavi kao svjetska zvijezda dok je igrao ulogu ekscentričnog detektiva za životinje koji ima zadatak da pronađe otetog delfina.

Dobio je priznanja i za ozbiljnije uloge u filmovima "Trumanov šou", "Čovjek na mjesecu" i "Betmen zauvijek“. Za ulogu u filmu "Čovjek na mjesecu" dobio je nagradu Zlatni globus, u kategoriji najboljeg glumca.

Keri je rođen u Torontu, predgrađu Njumarketa u Ontariju, Kanadi. Njegova majka, Ketlin je bila domaćica a otac, Persi Keri muzičar i računovođa. Njegovi roditelji su bili zaljubljenici u umjetnost. Često su imali problema sa novcem pa je tako porodica prolazila kroz periode siromaštva i blagostanja. Džim je čak jedan period djetinjstva proveo radeći osmosatne smjene u fabrici, dok je zajedno sa porodicom neko vrijeme živio i u kombiju.

Sa deset godina napisao je pismo Kerol Burnet koja je imala ulogu u njegovoj omiljenoj emisiji „Kerol Burnet šou“, ističući da je on već postao majstor impresija, te da bi mu trebali dodijeliti glavnu ulogu u emisiji. Dobio je službeni odgovor na svoje pismo.

Džim ima starijeg brata Džona i dvije starije sestre, Patrišu i Ritu. Od malih nogu obožavao je komediju i da zasmijava ukućane. Učiteljice su mu nakon nastave dopuštale da izvodi svoje nastupe kako bi odobrovoljio učenike.

Njegove poznate ekspresije lica stekao je vježbajući pred ogledalom, što mu je kasnije pomoglo i da postane poznati glumac. Njegova porodica se za vrijeme njegovih tinejdžerskih dana preselila u Skarboro u Ontariju gdje je on pohađao Aginkort institut, nakon čega je u Sjevernom Jorku išao u katoličku osnovnu školu. U Burlingtonu je pohađao srednju školu koju je napustio, te počeo ozbiljno da se bavi komedijom.

Turbulentan ljubavni život

Keri je bio oženjen dva puta. Prvi put sa glumicom Melisom Vomer, sa kojom se oženio 28. marta 1987. godine. Zajedno imaju ćerku po imenu Džejn Erin Keri, koja je rođena 6. septembra 1987. godine. Ona se 2012. godine pojavila u takmičenju emisije „Američki idol“. Par se razveo 1995. godine.

Samo godinu dana kasnije, Keri se oženio koleginicom sa filma "Glup i gluplji", po imenu Lorin Holi. Brak im je trajao manje od godinu dana.

U kasnim devedesetim i ranim dvehiljaditim godinama, Džim je bio u vezi sa glumicom Rene Zelveger, sa kojom je sarađivao na filmu "Ja, ja i Irena". Bili su vjereni od 1999. do 2000. godine.

2005. godine, upoznao je manekenku i glumicu Dženi Mekarti, te je objavio njihovu vezu u junu 2006. godine. Četiri godine kasnije, par je objavio da je njihovoj vezi došao kraj. Iako se u medijima svašta spekulisalo, ostali su prijatelji i posle prekida.

28. septembra 2015. godine, glumčeva bivša djevojka, Ketorina Vajt je pronađena mrtva nakon predoziranja. Par se upoznao 2012. godine. Keri je nosio njen sanduk na sahrani u Kapavajtu. Naredne godine, Mark Barton, muž glumice je tužio Džima jer je smatrao da je on zahvaljujući svom bogatstvu ilegalno nabavio drogu kojom se ona predozirala.

Iako je Keri negirao optužbe, u oktobru iste godine, njena majka je takođe podnijela tužbu u kojoj navodi kako je glumac namjerno sakrio rezultate testa koji pokazuju da je imao polno prenosive bolesti. Tužba je odbačena u januaru 2018. godine.

Poznato je da se Džim mnogo godina borio sa depresijom, zbog čega je uzimao ljekove. U medijima je izjavio kako više ne koristi nikakve ljekove ni stimulanse, pa čak ni kafu. U oktobru 2004. godine dobio je američko državljanstvo, a pored toga zadržao je i kanadsko.

Osim glume, uspješno se bavi i slikarstvom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Država bivšim radnicima Radoja Dakića isplaćuje po 2.000 eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:35

Saopštenje Vlade.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .