Četvrtak, 20.01.2022 | 11:04
IZVOR: Kolektiv.me

Prof. dr Sonja Tomović Šundić gošća tribine “Podgoričke priče” u sali DODEST

Nije novo da je Podgorica bila i ostala rasadnik izuzetnih ljudi od znanja, među kojima su mnogi stekli ugled u zemlji i inostranstvu.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Posljednjih decenija, na sreću savremenog Glavnog grada, sve je više žena koje ne samo stiču, već donose ugled Crnoj Gori. Među njima posebno mjesto zauzima prof. dr Sonja Tomović Šundić, koja pored pedagoškog uživa i naučni i stvaralački ugled domaće i šire javnosti. Upravo zbog toga je Sonja Tomović Šundić gost “Podgoričkih priča”, kao neko koje rastao, razvijao se i sazrijevao sa savremenom Podgoricom. Koliko je to bilo teško, zahtjevno, ili, pak, jednostavno, ispričaće nam naša gošća u utorak, 25.januara u sali Dodest u 20h. Moderator će biti poznati novinar Vanja Kovačević.

Sonja Tomović Šundić je 1982/83. godine upisala Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, smjer za filozofiju. Postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završila je 1990. godine, braneći rad pod nazivom „Aristotelovo učenje o tragediji i njegov kasniji uticaj“. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Produktivna moć recepcije u savremenim teorijama“ odbranila je u januaru 1999. na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Iz oblasti antropologije, filozofije, estetike objavila je jedanaest stručnih knjiga kao i brojne tekstove u različitim naučnim publikacijama. Objavila je veliki broj članaka i priloga, učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, simpozijumima i seminarima.

Stalni radni odnos zasnovala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1989. godine. Za asistenta na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta Crne Gore izabrana je 1996.godine.

U akademsko zvanje redovni profesor Univerziteta Crne Gore, za predmete: Politička antropologija, Estetika, Filozofija i Studije roda, izabrana je 2010, dok je od 2006. godine angažovana na Fakultetu političkih nauka, gdje izvodi nastavu na više predmeta.

Bila je dekan Fakulteta političkih nauka u Podgorici od 2010. do 2013. godine.

Članica je autorskog tima i rukovoditeljka projekta „Problem vrijednosti“ u okviru naučno-istraživačkog projekta „Crna Gora u XX stoljeću - u eri kompetetivnosti“, CANU, 2009.

Između ostalog, članica je odbora za pozorište i film, kao i odbora za filozofiju i sociologiju, CANU. Bila je članica Senata Univerziteta Crne Gore (2010-2013), kao i komisije za dodjelu Trinaestojulske nagrade Republike Crne Gore (2008/09). Takođe, bila je predsjednik komisije za dodjelu Devetnaestodecembarske nagrade Opštine Podgorica, (2008/09), ali i član Upravnog odbora Nansen dijalog centra i organizator škole dijalog-tolerancija (2008/09)…

Pored velikog broja naučnih radova objavljenih u respektabilnim časopisima i publikacijama u zemlji i inostranstvu, objavila je i sljedeće knjige, studije i monografije: Problem recepcije u savremenim estetičkim teorijama, KPZ, Podgorica, 1998; Njegoševo poetsko bogoslovljenje, Stupovi, 1996; Od književnog djela ka čitaocu, Stupovi, 1997; Ogledi i studije iz antropologije, Zmaj, Novi Sad, 2004; Danilo Kiš, između Lovćena i Zida plača, Zmaj, Novi Sad, 2004; Njegoš pjesnik i mislilac, Zmaj, Novi Sad, 2006; Književno-antropološki portreti, CID, Podgorica; Petar I vladar crnogorski, CID, Podgorica; Borhesov lavirint, CDNK, 2009; Etika ljudskih prava, CDNK, 2010; Identitet i vrijednosti, CDNK 2011…

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo uz posjedovanje COVID potvrde.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

KIC: Stefan Bošković gost tribine “Podgoričke priče”

Nedjelja, 14.04.2024 | 10:38

Šta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog, reći će nam dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim „Podgoričkim pričama“.

Svjetski dan džeza - Koncert Vasil Hadžimanov benda 30. APRILA na Cetinju

Petak, 12.04.2024 | 11:10

Povodom 30. aprila, Svjetskog dana džeza, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje,  Sekretarijat za kulturu  i Kraljevsko pozorište Zetski dom organizuju koncert Vasil Hadžimanov benda.

"Bulajićevo umjetničko nasljeđe OTJELOTVORENJE jednog vremena, volio je Crnu Goru IZNAD SVEGA"

Četvrtak, 11.04.2024 | 15:39

Jedan od najreprezentativnijih predstavnika naše kinematografije, Veljko Bulajić, ostavio je neizbrisiv trag svojim stvaralačkim ostvarenjima i ljudskim doprinosom, kazala je ministarka kulture i medija, Tamara Vujović.

Mulešković: Sa inflacijom se borimo isključivo sa AKCIZNIM MJERAMA

Utorak, 16.04.2024 | 08:01

Limitiranje cijena osnovnih životnih namirnica nije zaustavilo inflaciju u martu koja je iznosila 0,5%, dok ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže da na inflaciju ne utiču samo cijene hrane i da je u Crnoj Gori izostalo donošenje odluka u cilju borbe protiv rasta cijena.

HIRURG komentarisao mladoliki izgled Anđeline Džoli: "To duguje jednoj operaciji"

Utorak, 16.04.2024 | 07:12

Angelina Jolie privukla je poglede na nedavnoj premijeri mjuzikla The Outsiders na Broadwayu, koji je i producirala.

Zašto bi trebalo da držite FOLIJU u ZAMRZIVAČU?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:58

Stavljanje folije u zamrzivač će vam mnogo olakšati život.

POGLEDAJTE - Viktor Đukanović postigao PRVI GOL u novoj sezoni (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:46

Crnogorski reprezentativac i fudbaler švedskog Hamarbija, Viktor Đukanović postigao je prvi gol u novoj sezoni šampiona Švedske koji je počeo nedavno.

Katnić nakon tužilačkog zadržavanja ODBIO hranu i terapiju?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:39

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio je jutros hranu i da popije ljekove.

Jakara: Ofanzivni skokovi su ODLUČILI MEČ

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:32

Svima je jasno da je SC Derbi propustio veliku šansu u Beogradu.

Popularni pjevač NAPAO publiku na nastup -"Nikada nas ovdje više nećete vidjeti" (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:22

Na mrežama su stigle brojne prozivke na račun publike.  

Počelo SASLUŠANJE Lazovića, ODBIJEN zahtjev za izuzeće sudije

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:07

Bivši policijski funkcioner Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužičac Milivoje Katnić, koji su hapšeni juče ujutro po nalogu Specijalnog državnog tužiilaštva zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, privedeni su kod sudije za istragu Gorana Šćepanovića. Advokati Zorana Lazovića, Zoran Piperović i Stefan Jovanović, zatražili su izuzeće sudije za istragu, kazao je CdM-u Jovanović.

Dragović: HAPŠENJA pokazatelj karaktera prethodne vlasti

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:58

"Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoje Katnić i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavlja vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti", istakao je poslanik PES-a Darko Dragović.

Da lice ZABLISTA - Šargarepa, jagode sa čokoladom u SLUŽBI LJEPOTE

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:47

Od sezonskog voća i povrća možete da napravite maske za lice koje će vam pomoći da izgledate mlađe, svježe i odmorno, da ublažite bore, da se oslobodite pjega od sunca...