Četvrtak, 27.01.2022 | 20:16
IZVOR: rtcg.me

Krivokapić: Samo Demokratama ne pada rejting, Radulović moj NAJLOŠIJI IZBOR

Premijer Zdravko Krivokapić kaže za TVCG da je sve uradio što je bilo do njega kada je riječ o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali sumnja da će ga on i potpisati. Tvrdi da u Temeljnom ugovoru nema suštinskih promjena u odnosu na nacrt koji je poslat Patrijaršiji 21. jula.
Foto: gov.me/S.Matić

Premijer kaže i da misli da je novi nacrt Temeljnog ugovora sa SPC isti kao onaj koji je poslat 21. jula prošle godine. Očekivao je i da bude potpisan tokom ustoličenja Joanikija na Cetinju, 5. septembra.

Bilo je, navodi Krivokapić, i obećanja da će Temeljni ugovor biti potpisan prije Nove godine.

Krivokapić kaže za TVCG da je sve uradio što je bilo do njega kada je riječ o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali sumnja da će ga on i potpisati.

"Poslije toga u tehničkom mandatu niko nema pravo da potpisuje taj ugovor, ugovor može biti potpisan do 4. februara, vjerujte da ja sumnjam da ću ja potpisati taj ugovor upravo zbog ovakvih izjava. Te izjave su od strane sličnih adresa dolazile i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju. Ja sam na jedno pitanje odgovorio da je ovo igra političara i iz Crne Gore i iz Beograda i velikog broja naručenih političkih analitičara", poručio je Krivokapić.

On kaže kako je cilj svega toga da se nakon 4. februara, kako navodi, pojavi spasilac "srpstva i SPC u imenu nekoga drugog".

Na pitanje ko bi to bio iz Crne Gore, Krivokapić kaže, neko iz SNP-a.

“Logično je da to tako bude, možda to bude i Abazović, pa je sad pripremio teren da se to dogodi”, naveo je Krivokapić.

On navodi i da su pojedine tačke ugovora, a koje dio javnosto osporava, identične onima iz ugovora koji su ranije potpisani sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

“Copy/pase član osam kao u ostalim ugovorima”, kazao je Krivokapić i dodao da je ugovor u potpunosti usaglašen sa Ustavom, zakonima Crne Gore i uporednom praskom sa pranije potpisanim ugovorima.

Teško da smjena Vlade može da ne bude izglasana

Na pitanje da li ova Vlada broji posljednje dane, premijer kaže da ćemo u Parlamentu dobiti odgovor na pitanje da li je aktuelnoj Vladi završen mandat.

“Moj stav je da do ovog trenutka nije trebalo doći, da je ova Vlada očistila i pripremila njivu za oranje, ako je to ona uradila zašto treba da ide sa političke scene”, pitao je Krivokapić.

Više je navodi razloga za pokretanje pitanja povjerenja Vladi, a ključni su u interesnim krugovima koji se nalaze, kako kaže, i ovdje, ali i u bližem okuženju.

“Već odavno postoje naznake da je ova Vlada nepoželjna i bukvalno tako i jeste. Ovo je vlada koja je pokušala da bude apsolutno građanska i naravno potpuno demokratska, kako bi na taj način zaživjela demokratija u Crnoj Gori”, navodi premijer.

On kaže da je Vlada uradila sve što je do nje, a da je sada sve u rukama poslanika u Skupštini.

“Kao što znate incijativa je jednom podnesena, odložena, a drugi put teško da može da ne bude izglasana, jer bi to bila blamaža najveće partije - DPS-a. To bila i blamaža i za glavnog podnosioca inicijative, a to je GP URA”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da su se stvorili preduslovi da su svi protiv ove Vlade, a brane je, kako dodaje građani i Demokrate CG.

“Dogodiće se to što se mora dogoditi”, naveo je Krivokapić.

Kaže da je uzrok tome nezadovoljstvo pojedinih političara, koji nijesu ušli u Vladu, i da takvo stanje, dodaje Krivokapić, traje od formiranja Vlade.

“Ovdje je računica jednostavna, svako vodi računa o svom rejtingu. To je najveći problem Crne Gore”, poručio je premijer.

Manjinskom vladom "Evropa sad" biće ugrožena

Pita i zašto se kreće u smjenu Vlade baš nakon usvajanja brojnih zakona i programa “Evropa sad” u Skupštini.

“Ako se formira nova vlada koja se naziva manjinska, ja msilim da će biti taj program biti ugorožen. Zato što ti koju učestvuju u toj kompoziciji kazali su da ne vjeruju u taj program”, saopštio je Krivokapić.

Nije logično, dodaje on, da neko ko je bio protiv budžeta i Evropa sad, sprovodi taj program.

“Ja bih zamolio da sada svi oni koji su bili protiv programa “Evropa sad” ne koriste povlastice tog programa. Da formiramo jedan fond gdje ćemo da vratimo pare i da ih usmjerimo ka najsiromašnijim”, sugerisao je premijer.

Kako je pojasnio, u tom kontekstu, misli na određene poslanike u Skupštini.

Krivokapić je naveo i da ne bježi od odgovornosti, kaže i da u vođenju Vlade nije bio diktator.

“Ja sam želio da oslobodim svakog ministra da svojom kreativnošču da najbolje Crnoj Gori da djelujemo kao tim”, kaže premijer.

Od aprila se, kako navodi, pojavljuju signali da treba da prati rad određenih ministara. Zbog toga je angažovao, kako dodaje, savjetnike i timove za praćenje rada tih ministarstava.

Tajni pregovori - “rogamski i beogradski sporazum”

Nije, navodi Krivokapić, bježao od odgovornosti i preuzimao je rješavanja problema.

“Od septembra počinje nevjerovatna kampanja koja se radi od potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Ja sam to pratio i znao da oni rade protiv ove Vlade”, saopštio je Krivokapić.

Kaže da je bio iznenađen kada je, ne slučajno na Bogojavljenje, podnesena inicijativa za rušenje Vlade.

“To traje planirano. Pogledajte izjave predsjednika DPS-a, poslanika SDP-a to je sve bilo planirano”, kazao je Krivokapić.

On navodi i da se, nakon “rogamskog sporazuma” sada dešava novi “beogradski sporazum”, pod pokroviteljstvom određene političke strukture u Beogradu i veže se, kako dodaje, za DF i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

“O čemu oni tajno pregovaraju? Ja nijesam imao ni jedan jedini tajni razgovor. Od novembra do danas bio je veliki broj tajnih dogovora koji idu na to da iz podruma izvuku DPS, to je glavana priča”, navodi predsjednik Vlade.

"Stil ponašanja, šara - vara"

Kaže i da nije informisan o čemu je Abazović u Beogradu razgovarao sa patrijarhom Porfirijem.

“Upravo takav stil ponašanja, šara - vara, to je stil ponašanja. Kako to može da bude da vi idete u privatne posjete. Kako to može da vi idete u privatne posjete Dubaiju, kako ja nemam iste šanse od strane ASK-a. Ja sam za običnu kartu koju je platio počasni konzul i da sam spavao dvije noći u manastiru Svete gore to je bio problem. Zašto neko ne posatavi pitanje koliko košta jedno noćenje u skupom hotelu, ne za jednu osobu nego za delegaciju”, pita Krivokapić.

On kaže da ga Abazović nije konsultovao za putovanja u Beograd, Ameriku, Dubai i Tiranu.

Odgovarajuću na pitanje zašto Abazovića nije vratio sa tih putovanja, kao što je to učinio sa šefom diplomatije Đorđem Radulovićem, Krivokapić kaže da su sve to osim puta u SAD, bila privatan putovanja.

"Radulović je moj najlošiji izbor"

Predsjednik Vlade je naveo da je šef diplomatije Đorđe Radulović njegov najlošiji izbor.

“Gospodin Radulović je moj najlošiji izbor. On je trebalo da zastupa interese ove Vlade, u okviru interesa ove države”, kazao je Krivokapić.

Otvoreni balkan je, kako navodi, jedan od razlog zašto ova Vlada mora da padne.

“To je projekat koji mora biti podržan. Ja nijesam htio da ulazim u to na osnovu preporuka koje sam imao i saznanja”, naveo je Krivokapić.

Kazao je i da ga Radulović nije informisao o putovanju u Sjevernu Makedoniju i da nije imao platformu za to putovanje.

“Da li je diplomatski skandal na večerama, tet-a-tet sastancima protežirati manjinsku Vladu”, pitao je Krivokapić i dodao da je o tome razgovarao sa Radulovićem, ali bez odgovora.

“Zašto je to tako? Zato što je stvorena slika da je manjinska vlada završen posao”, naveo je premijer.

Pretpostavlja kaže, ali i ima signale, da će tri ministra iz ove Vlade biti i dio i manjinske.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Crni Mark
27.01.2022 22:25

Ti si los izbor

10 9
Anonimna
28.01.2022 07:50

Nazalost vec odavno u nasoj CG malo ima mjesta casnim i postenim ljudima. Morao si biti namazan svim bojama da bih opstao na politickoj sceni.

4 3
OBRAZ
28.01.2022 12:42

Bez trunke karaktera i morala , ali sada možeš samo da hvališ one , gore od tebe . SRAMNO .

1 1
Slavo
28.01.2022 18:10

Samo se vi tješite .

0 0
Leotar
29.01.2022 20:05

Krivokapić je pošten čocjek da je bio namazan niko ga nebi dirnuo, nepravi Amerika napamet crne liste i još će ih bit da se samo objave i bićehvatanja za glavu. U proteklu godinu od DF, iz BG i drugih Srbenda bilo je više napada na Krivokapića nego za 30 godina na Mila posebno od DF i onog Pavićevića iz BG koji se gore u režimu uhljebio kod Marića čak znaju šta Krivokapićeva supruga kuva za ručak, ljudi splačine. Pred izbore u NK kad je proćerana grupa Vlada Mandića a zna se koje poslao samo su trebali izvadit dosije iz Sudova o kojim se ljudima radi. Niko ne spominje ustoličenja Mitropolita i Vladika pa izbor Mitropolita dal se treba pitat narod CG il neko drugi. Volim Rusiju kao sestru ali mislim da će Balkan sredit SAD kao što su rekli 1996 godine ali se njima nežuri pa mnogi nećemo to dočekati. Još jednom Krivokaliću kriv si samo što si poštenje, oličenje i karakter čovjeka, da si namazan, kriminalac il lopovnino te nebi diro.

1 0

OSTALE VIJESTI

Krivokapić: Crna Gora dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje

Subota, 21.05.2022 | 18:04

Crna Gora je dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje. Moramo omogućiti prijestonici da bude dobar domaćin svih visokih gostiju, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić u toku današnje posjete Prijestonici.

Abazović i Đurović u radnoj posjeti Kotoru: Obaveza Vlade je da budu na usluzi Luci

Subota, 21.05.2022 | 17:35

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović boravili su u radnoj posjeti Kotoru.

Krivokapić: Crnu Goru što prije uvesti u EU kako bi se poboljšao STANDARD građana

Subota, 21.05.2022 | 16:44

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti napredovala, ali i propustila mnoge šanse, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, koji je danas u radnoj posjeti Cetinju, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti.

SD: Srećan Dan nezavisnosti i da je vječna Crna Gora!

Subota, 21.05.2022 | 13:48

Šesnaest godina nakon najvećeg i posljednjeg koraka u osamostaljenju Crne Gore, naša zajednička država pokazala je temelje od čelika. Zemlja vodeći kandidat za članstvo u EU, članica NATO-a i UN-a i zemlja koja je godinama unapređivala svoj demokratski kapacitet, dokazala je svojim građanima da je dostojna da je zovu svojom, navodi se u saopštenju SD-a.

Đoković pred Rolan Garos potvrdio da je IZGUBIO pojedine sponzore - "Neke ugovore više NEMAM..."

Subota, 21.05.2022 | 12:42

Na konferenciji za medije uoči starta Rolan Garosa, Novak Đoković je govorio o neprijatnoj situaciji koja je stigla kao posledica svega što mu se desilo na početku ove godine.

Dragan Adžić PREUZIMA slovenački Krim

Nedjelja, 22.05.2022 | 10:12

Dragan Adžić kreće u novi projekat!

Iskoristite sve BLAGODETI moske soli: Poboljšava cirkulaciju i obezbjeđuje hranljive MATERIJE koži

Nedjelja, 22.05.2022 | 09:33

Da li ste ikada primjetili da vam koža postaje mnogo bolja nakon nekog vremena provedenog na moru? Iako vam more nije trenutno blizu, možete koristiti benefite morske soli i kod kuće.

Bivša o Džoniju Depu: Često je bio van KONTROLE

Nedjelja, 22.05.2022 | 09:15

Glumica Elen Barkin, bivša djevojka Džonija Depa, svjedočila je na sudu otkriviši "drugu stranu" slavnog glumca te je tvrdila da je tokom njihove veze bio prilično ljubomoran i kontrolisao je.

FOTO: U Baru nezaboravni koncert muzičkog čarobnjaka Dina Merlina i jedinstvene SENIDAH

Subota, 21.05.2022 | 21:25

Opština Bar orgnizovala za Dan nezavisnosti koncert Dina Merlina i Senidah.

Drugi dan VIKENDA U znaku promjenljivog vremana: Smjenjivaće se KIŠA I SUNCE

Subota, 21.05.2022 | 20:39

U nedelju nas očekuje oblačno vrijeme sa dužim sunčanim intervalima. Tokom sredine dana ponegdje se očekuje kiša ili pljusak, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZMHS).

Majmunske boginje se sve više šire, evo kako se PRENOSE

Subota, 21.05.2022 | 19:57

Ovo je rijetka bolest uzrokovana virusom boginja majmuna, a deo je iste porodice kao i male boginje.

Marija Vuković dominatna u Kalamati, preskočila 195 centimetara

Subota, 21.05.2022 | 19:21

Marija Vuković je u sve boljoj formi – crnogorska atletičarka pobijedila je danas na mitingu u grčkoj Kalamati.

Budvanska URA OBILJEŽILA Dan nezavisnosti: Želimo drugačiju, modernu, pomirenu, avangardnu Budvu koja će bit primjer cijeloj CG

Subota, 21.05.2022 | 18:56

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA sa svojim ćlanicama i članovima, kao čestitku građanima Budve i Crne Gore povodom proslave 21.maja - Dana nezavisnosti Crne Gore, organizivao akciju pod nazivom ''URA BUDVA za sve građanke i građane Crne Gore.

Ljekovi protiv bolova imaju novu PRIMJENU - liječe karcinom, astmu i bolesti srca?

Subota, 21.05.2022 | 18:19

Nesteroidni antiinflamatorni ljekovi (NSAID) kao što su ibuprofen i aspirin se široko koriste za liječenje bolova i upale. Ali čak i pri sličnim dozama, različiti NSAIL mogu imati neočekivane i neobjašnjive efekte na mnoge bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Krivokapić: Crna Gora dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje

Subota, 21.05.2022 | 18:04

Crna Gora je dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje. Moramo omogućiti prijestonici da bude dobar domaćin svih visokih gostiju, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić u toku današnje posjete Prijestonici.