Subota, 07.05.2022 | 10:34
IZVOR: Kolektiv.me

Šestu LiTeritoriju u KIC-u otvaraju Semezdin Mehmedinović, Jana Radičević i Alen Bešić

U okviru glavnog programa šestog izdanja LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“ kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci Semezdin Mehmedinović, Jana Radičević i Alen Bešić. Program će moderirati književni kritičar Vladimir Arsenić.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom „Umjetnost i kriza/e“, tematizovaće stvaralački odgovor na krizu, u prvom redu globalnu krizu izazvanu pandemijom virusa Covid 19.

Veče će biti organizovano u ponedjeljak, 9.maja, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Semezdin Mehmedinović (Kiseljak kod Tuzle, 1960). Studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao urednik u novinama, nedjeljnicima te na radiju i televiziji. Objavio je zbirke pjesama Modrac (1984), Emigrant (1990) i Devet Aleksandrija (2002), knjigu zapisa, kratkih priča i pjesama Sarajevo Blues (1995), dnevničku prozu Ruski kompjuter (2011), prepisku sa Miljenkom Jergovićem Transatlantic mail (2009), te knjige Autoportret s torbom (2012), Knjigu prozorâ (2014), Me’med, crvena bandana i pahuljica (2017, nagrade „Meša Selimović“ i „Mirko Kovač“) i Ovo vrijeme sada (2020). Od 1996. do 2019. živio je u Sjedinjenim Američkim Državama, sada piše u Sarajevu.

Jana Radičević rođena je 1997. u Podgorici. Studije germanistike završila je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a kao studentkinja na razmjeni boravila je i na univerzitetima u Marburgu i Gracu. Trenutno je na master studijama na Univerzitetu Vircburg u Njemačkoj. Članica je književne grupe Forum mladih pisaca koja se okuplja u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“ od 2015. godine. Prva zbirka poezije „ako kažem može postati istina“ objavljena joj je 2019. u izdanju Partizanske knjige iz Srbije. Poezija joj je prevođena na njemački, engleski, francuski, makedonski, albanski, ruski i slovenački. Najmlađa je dobitnica godišnje literarne stipendije Writer of the City of Graz za 2020/21 koju svake godine dodjeljuje grad Grac.

Alen Bešić (1975, Bihać, Bosna i Hercegovina), diplomirao je na odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je četiri knjige poezije: U filigranu rez (1999), Način dima (2004), Golo srce (2012), Hronika sitnica: izabrane pjesme (2014; 2. dopunjeno izdanje 2021), kao i dvije knjige izabranih književnih kritika i eseja: Lavirinti čitanja (2006) i Neponovljivi obrazac (2012). Preveo je sa engleskog jezika knjige Džin Ris, Džamejke Kinkejd, Eni Pru, Džona Faulsa, Džona Ralstona Sola, Brusa Četvina, Tonija Hoglanda, Tedžua Kola, Dereka Volkota, En Karson, Klodije Rankin, V. S. Mervina, Džefrija Judžinidisa, Maksa Portera, Majkla Ondačija... Za prevod romana Ljepotica Džojs Kerol Outs (2010) dobio je Nagradu Društva književnika Vojvodine za prevod godine (2011), za prevod izabranih pjesama Tonija Hoglanda Nemoj reći nikome Nagradu „Miloš N. Đurić“ (2015), a za zbirku poezije Golo srce nagrade „Branko Miljković“ i „Risto Ratković“ (2013). Knjiga izabranih pjesama prevedena mu je na ruski, makedonski i ukrajinski jezik, a pjesme na njemački, engleski, francuski, italijanski, mađarski, rumunski, španski, grčki, turski i slovenački jezik. Član je Srpskog književnog društva i Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Od 2007. godine radi kao urednik časopisa za književnost i teoriju „Polja“, a od 2012. i kao urednik izdavačke djelatnosti Kulturnog centra Novog Sada. Živi u Novom Sadu.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal.  Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Planeta ljubavi ulazi u Bika: Tri znaka očekuje sudbinski susret do 23. maja

Srijeda, 24.04.2024 | 13:40

Venera, planeta ljubavi, mijenja znak 29. aprila i ulazi u zemljanog Bika, gdje će se zadržati do 23. maja. Ovakva planetarna pozicija donijeće lijepe susrete za Bikove, Djevice i Jarčeve.

Podaci Ministarstva - Podnijeto 18 KRIVIČNIH PRIJAVA zbog sumnje u falsifikat diplome

Srijeda, 24.04.2024 | 08:57

Od početka 2024. godine do danas, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je podnijelo 18 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave, saopšteno je Gradskom portalu tog resora.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Sok od koprive: Recept za OSVJEŽAVAJUĆI napitak pun GVOŽĐA

Srijeda, 24.04.2024 | 18:30

Ovo su idealni dani da napravite ukusan, osvježavajući, domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mjesto zauzima kopriva.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

PARAN ili NEPARA BROJ? Koliko jaja treba OBOJITI za Uskrs prema narodnom običaju

Srijeda, 24.04.2024 | 17:33

Tradicionalno se  farbaju jaja ili na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, u skladu sa običajima njihovog kraja. Ali koliko bi jaja trebalo ofarbati?

Poznata pjevačica prvi put progovorila o RAZVODU - "Previše je BOLNO bilo"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:23

Ilma Karahmet po prvi put progovorila o razvodu

Nadal: Ako se budem ovako osjećao NEĆU IGRATI na RG, ali NI ZAVRŠITI KARIJERU

Srijeda, 24.04.2024 | 17:11

Legendarni španski teniser Rafael Nadal na startu Mastersa u Madridu igraće protiv Ameriknca Darvina Blanka, a pred taj meč održao je konferenciju za medije, na kojoj je pričao o ciljevima u Madridu, ali kasnije tokom sezone.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

TUŽAN POTEZ bivšeg muža Bojane Janković: Član „Beogradskog sindikata“ na ovaj način iskazao BOL koju OSJEĆA

Srijeda, 24.04.2024 | 17:02

Nekadašnja voditeljka Bojana Janković pronađena je mrtva 19. aprila, u 47. godini života.