Subota, 14.05.2022 | 22:35
IZVOR: Kolektiv.me

SVEČANIM uručenjem nagrada označena je završnica 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Dodijeljene nagrade najboljima.
Foto: Sajam knjiga i obrazovanja

O nagradama u šest glavnih kategorija (kompletna izdavačka produkcija/najbolji izdavač,izdavački poduhvat,najbolja edicija,unapređenje dječijeg izdavaštva,najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena knjiga, te o posebnim sajamskim priznanjima i ove godine, odlučivao je žiri u sastavu : prof. dr Siniša Jelušić, predjednik; prof dr. Slavica Perović, članžirija i akademski slikar Marina Vešović,

Članovi žirija imali su ni malo lak zadatak da odaberu „najbolje među najboljima“.

Za kompletnu izdavačku djelatnost izdavačku produkciju kao najbolji izdavač nagrađen je Canu, a u obrazloženju žirija, Slavica Perović istakla je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU

Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.

”Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjigesamo mali broj najnovijih izdanja:Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografijaizdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologijausamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović,Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog".

Izdavački poduhvat  je  “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore” CANU, Podgorica, 2021.

“Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti.

Najbolje edicije sajma su  “LOM, biblioteka Izabrana djela” i Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo.

“Neobično produktivni beogradski izdavač sa mnoštvom kreativnih biblioteka, u kojima izdvajamo Prvu knjigu, Izabrana djela (Bukovski, Selindžer). Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo je biblioteka poetskih ostvarenja koja objavljuje 30 godina znacajna djela vrhunskih savremenih stvaralaca. Jedinstven je izdavacki poduhvat koji inspirise 50 pjesnIke da u ovoj ediciji objavljuju svoja djela I povezuju cudesne svijetove umjetnika. U poetici prostora njihovu poeziju na pjesnickim susretima prati HARFA.”

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobio je CANU za Leksikon likovnih umjetnost “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

“Leksikon likovnih umjetnosti CANU, nagrađen je jer izvrsnim likovnim prilozima prezentuje cjelokupnu istoriju likovnih umjetnosti na prostoru savremene Crne Gore.

“Ebru o umjetnosti slikanja na vodi” Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Ćazima Hadzimejleica sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo ima posebnu vrijednost u oblasti vizuelnih umjetnosti. Ebru slikarstvo na vodi ovom knjigom i naučnim i umjetničkim pristupom autora postaje stvaralački izazov za stvaraoce i posebno univerzitetske institucije”, kazala je Perović

Nagrada za izdavački poduhvat pripada CANU, za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, a u iste ruke odlazi nagrada za kompletnu izdavačku produkciju.

Za unapređenje dječjeg izdavaštva nagrađen je Kasmir Promet NAKLADA PANDA BOOKS, ZAGREB.

Nagradu za najbolje opremljenu knjigu podijelila su tri naslova:

“Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku” (izdanje Istorijskg instituta Crne Gore I Univerziteta Crne Gore), Risto Ratković djela (uz 50-godišnjicu Ratkovićevih večeri poezije, edicicija LIM, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje) i “Bajički vijenac” Bajice, 2020. U obrazloženju žirija stoji:

-“Crnogorska artiljerija u 19. vijek, Istorijskog instituta Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, za neobično inventivno likovno/fotografsko rješenje u prezentovanju jedne od najzanimljivijih komponti crnogorske vojne organizacije u 19. vijeku.”

- Bajički vijenac, Bajice: DOO Glosarij, Institut za vojnu istoriju Crne Gore, 2020. Ova izuzetno opremljena knjiga, za koju je prikupljenje građe trajalo više od jedne decenije, bavi se istorijom bratstva Martinovića, bratstvu koje je osim niza vojvoda, serdara, knezova, generala, guvernadura, predsjednika Vlade, ministara, sabljaša, grbaša, imali imali i akademce sa svjetskih univerziteta, dramske i prozne pisce, pisce udžbenika, narodne pjesnike, itd. Posebno se ističe herojska žrtva ovog bratstva koji su u toku II sv. rata, na srani NOBa imali više od 80 poginulih Martinovića.

- RISTO RATKOVIĆ DJELA, /uz 50-godišnjice Ratkovićevih večeri

Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađen je UNIVERZITET CRNE GORE – za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave!

Posebno priznanje za doprinos interreligijskom dijalogu pripalo je Medresi iz Tuzi.

“Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti i neophodnosti”.

Posebno priznanje za vizualno oblikovanje prostora sajma izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je narodnoj biblioteci  iz Budve

Posebno priznanje za inovativno i maštovito opremljene štandove dobijaju škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola

“Vaso Aligrudić”, SSŠ  “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”,

Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje I više stručno obrazovanje Sergije Stanić”

Posebno priznanje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe  pripada i predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama

 „ČARLI ČAPLIN″, „MAŠA″,„ARTIĆ PINOKIO″,„KOCKICA″

„ZVONO″,„SVETIONIK″,„OSMIJEH”, „ARUSHI PU″,„VINI PU″

"Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i predstavimo Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika našeg Sajma. Ne smijemo zaboraviti ni brojne medije, sponzore i prijatelje Sajma koji su nam i ove godine bili podrška u realizaciji ove velike i značajne manifestacije, kao ni dugogodišnjeg partnera Sajma knjiga i obrazovanja, TC Delta City, u okviru koga se Sajam održava. I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zatvorenici se žale da ne mogu RADNO da se angažuju: Iz UIKS-a poručili da to predstavlja visok bezbjednosni rizik

Nedjelja, 22.05.2022 | 08:40

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pojasnili su da trenutno nije moguće dodatno radno angažovanje zatvorenika C odjeljenja u kojem su smješteni zatvorenici visokog bezbjednosnog rizika.

Budućnost VEČERAS na sve ili ništa: Igraćemo do poslednjeh daha

Nedjelja, 22.05.2022 | 08:20

Po peti put ove sezone košarkaši podgoričke Budućnosti idu na megdan najuspješnijem klubu ABA lige, Partizanu.

FOTO: U Baru nezaboravni koncert muzičkog čarobnjaka Dina Merlina i jedinstvene SENIDAH

Subota, 21.05.2022 | 21:25

Opština Bar orgnizovala za Dan nezavisnosti koncert Dina Merlina i Senidah.

Marija Vuković dominatna u Kalamati, preskočila 195 centimetara

Subota, 21.05.2022 | 19:21

Marija Vuković je u sve boljoj formi – crnogorska atletičarka pobijedila je danas na mitingu u grčkoj Kalamati.

Budvanska URA OBILJEŽILA Dan nezavisnosti: Želimo drugačiju, modernu, pomirenu, avangardnu Budvu koja će bit primjer cijeloj CG

Subota, 21.05.2022 | 18:56

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA sa svojim ćlanicama i članovima, kao čestitku građanima Budve i Crne Gore povodom proslave 21.maja - Dana nezavisnosti Crne Gore, organizivao akciju pod nazivom ''URA BUDVA za sve građanke i građane Crne Gore.

Ljekovi protiv bolova imaju novu PRIMJENU - liječe karcinom, astmu i bolesti srca?

Subota, 21.05.2022 | 18:19

Nesteroidni antiinflamatorni ljekovi (NSAID) kao što su ibuprofen i aspirin se široko koriste za liječenje bolova i upale. Ali čak i pri sličnim dozama, različiti NSAIL mogu imati neočekivane i neobjašnjive efekte na mnoge bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Krivokapić: Crna Gora dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje

Subota, 21.05.2022 | 18:04

Crna Gora je dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje. Moramo omogućiti prijestonici da bude dobar domaćin svih visokih gostiju, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić u toku današnje posjete Prijestonici.

Abazović i Đurović u radnoj posjeti Kotoru: Obaveza Vlade je da budu na usluzi Luci

Subota, 21.05.2022 | 17:35

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović boravili su u radnoj posjeti Kotoru.

U Prijestonici večeras centralna proslava Dana nezavisnosti

Subota, 21.05.2022 | 17:34

Koncert "Perpera" od 20 sati, ranije danas održana manifestacija “Cetinjska đeca, svojoj Crnoj Gori”

SURVIVOR: Roko napustio takmičenje i priključio se velikom vijeću

Subota, 21.05.2022 | 17:14

On je sinoć izgubio u duelu.