Utorak, 17.05.2022 | 23:45
IZVOR: Kolektiv.me

Iz štampe je izašla knjiga Marijane Zečević - „TOŠKOVIĆEVA SAGRADA FAMILIJA”

U izdanju Udruženja književnika Crne Gore, iz štampe je izašla knjiga mr Marijane Zečević, Toškovićeva Sagrada familija. Marijana Zečević, pisac i književni kritičar, bavi se pisanjem i naukom o kjiževnosti, analitičkim novinarstvom i istorijom umjertnosti.
Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ovaj studiozni projekat je podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, za projekte i programe od značaja od javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Recenzenti knjige su mr Aleksandar Ćuković, mr Milorad Durutović; prelom knjige Miličko Ćeranić; štampa ‒ Grafički atelje Podgorica, idejno rješenje korica – autorka knjige.

Knjiga Toškovićeva Sagrada familija, samim nazivom, sadrži jedno semiotičko svojstvo. Knjiga nosi i tajni kod Toškovićeve poetike, sakriven u njegovom monogramu, a koji autorka rasvetljava.

Čak i za ljubitelje, isključivo bibliografije, same korice, kao ukras, imaju duboko značenje. Počevši od prve strane, crteža nalik Vavilonskoj kuli, kako je autorka u knjizi protumačila, simbolu nerazumijevanja među ljudima, prije raslojavanuja jezika, pa do samog monograma autorke, kao simbola ljepote, mira u svijetu i sporazumijevanja. Što je i sama vizuelna poruka ove knjige, kao misija.

„Tošković se u svojim djelima između ostalog bavi teorijom evolucije kao dostignućem racionalnog uma koji je poražen doktrinama iracionalizma, kao fundamentalnim elementima koje sadrži ljudska priroda. Toškovićevi crteži kao da su eksperimenti pod spektrom rendgenskog zraka, produkovani aparaturom u mraku, usled čega su toliko energetski moćni, jer on munjevitom svjetlošću eksperimentiše u tami. Zato su njegovi crteži ponekad i bizarni, kao i sami rendgen snimci koji prikazuju šta se sve može naći u tijelu. Tako i Tošković koristi svoje moćno „oko” kako bi ponikao u samo biće do bola, do kosti… Toškovićeva djela nerijetko prikazuju jedan lični i univerzalni bol, stradanje do same kosti. Taj organski impuls nalazimo i kod Antonija Gaidija, gdje njegova Sagrada Familia (Sveta porodica) podsjeća na splet ljudskih kostiju, od kojih tvori autentičnu estetiku, upućujući i na Isusove muke do ludila, do kostiju.

Na Toškovića su ostavile traga ratne strahote Drugog svjetskog rata, ali i iskustvo tokom školovanja u Beogradu i Parizu, kada usled iznemoglosti i gladi umalo nije okonončao u kandžama smrti. Otuda njegova djela odražavaju jednu filozofsku dimenziju izronjenu iz misli i kulture u doba svjetskih ratova, kroz ideju posleratnog pesimizma i egzistencijalizama, kao dio ličnog iskustva koje se poklopilo sa samim filozofskim pokretom, koji je najbolje izrazio zabrinutost i osjećanje neizvjeznosti Evrope u periodu svjetskih ratova i totalitarizma.

Ima na Toškovićevim slikama kao i na Munkovoj slici Krik osjećanja da tog čovjeka nešto muči, ovaploćenja ljudskih strahova i apokalipse kao njihove apoteoze. U svijetu odsustva ljubavi, gdje razum nema svoja uporišta, Tošković je odbacio estetiku i svijet boja, prikazujući istoriju ružnoće. Jedino je priroda na njegovim slikama prikazana živo i u svijetlu boja, dok čovjeka prožimaju svakakve tvari i ništavila. 

Materija kao supstrat svijeta, boje zemlje i truleži, koja se izobličuje i strada, nije kod Toškovića manihejsko preziranje ljudskog tijela, već način da ukaže na svu psihološku i ekzistencijalističku silu koja čovjeka u datim stanjima unakažava. Bilo od bolesti ili od zla, ponajprije strada ljudsko tijelo i ljepota koja propada, biće kojem je uskraćeno pravo na gracioznost življenja. Kod Toškovića estetika ružnog prikazuje antitezu života, nedostatak moralne ljepote i disharmoniju svijeta.

Uroš Tošković je bio vrsni intelektualac, poliglota, filozof, koji se sakrio iza svog ubogog plašta kao pribježišta, kao pozorišnog komada koji je odlučio da tik pred sami kraj njegovog života otkrije publika. Jer umjetnost i filozofija najviši su okviri luksuza. Tako se za Toškovića može reći da je jedna vrlo kompleksna avangardna figura”, piše autorka.  

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

CGO: Sud na Žabljaku pokrenuo 16 postupaka u vezi sa izborima u Šavniku

Petak, 03.02.2023 | 11:35

Osnovni sud na Žabljaku pokrenuo je 16 postupaka protiv 23 lica, na osnovu prijava tužilaštva koje se odnose na izborna dešavanja u Šavniku, objavili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Na prodaju iPhone prve generacije: OVO je cijena komada istorije

Petak, 03.02.2023 | 11:02

Kako prenosi Gardijan, iPhone prve generacije je ponuđen na aukciji u SAD, a očekuje će da će dostići cijenu višu od 50.000 dolara

Sport, žene i nasilje: Teniser Nik Kirjos priznao da je napao devojku a pogledajte i kako je sud reagovao

Petak, 03.02.2023 | 10:58

Teniser nije krivično osuđen zbog incidenta koji se desio 2021. u Kanberi.

VIDEO: Upoznajte Bobija - On je NAJSTARIJI PAS NA SVIJETU ikada i Ginisov REKORDER

Petak, 03.02.2023 | 10:25

Dvije nedjelje nakon što je Spike proglašen najstarijim živim psom na svijetu, Guinnessova knjiga rekorda dobila je dokaz o još starijem psu. Bobi je rođen 11. maja 1992. godine i on nije samo najstariji živi pas, on je najstariji pas ikada, piše na stranici Guinness World Records.

Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura

Petak, 03.02.2023 | 10:05

Ekstremno loši vremenski uslovi, aktuelni u periodu nakon 17. januara, uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima CEDIS-a, čija je sanacija bila izuzetno složena, naporna po ekipe i finansijski zahtjevna.

Prava Crna Gora će podržati Mandića

Petak, 03.02.2023 | 10:04

Predsjedništvo Prave Crne Gore kao i Glavni odbor većinom glasova donijeli su odluku da na predstojećim Predsjedničkim izborima daju podršku kandidatu Demokratskog fronta Andriji Mandiću, saopšteno je iz te partije.  

Delegacija UO Komorskog foruma u Voliju

Petak, 03.02.2023 | 09:57

Delegacija Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke posjetila je kompaniju Voli i razgovarala sa čelnikom kompanije Draganom Bokanom, koji je istaknuti član Poslovnog savjeta ove regionalne asocijacije.

Adžić – Onidi: Crna Gora ostaje na putu evropskih integracija

Petak, 03.02.2023 | 09:47

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa Olivijeom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Da li znate šta možete uzeti iz hotelske sobe, a za šta možete biti optuženi za krađu?

Petak, 03.02.2023 | 09:27

Gel za tuširanje, šampon, pribor za šivenje, papuče i ostale sitnice svakako možete iznijeti iz hotela. Ili ne? Travel reporter objašnjava koje stvari možete spakovati, a da ne budete kažnjeni.

Konjević: Laž uvijek ispliva, u slučaju Abazovića to je skoro svakodnevno

Petak, 03.02.2023 | 09:05

Bivši ministri vanjskih poslova i odbrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević saslušani su juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru povodom krivične prijave Inspekcije za zaštitu kulturnih dobara zbog nelegalnog postavljanja spomen-ploče u znak sjećanja na zatočene u logoru Morinj.