Subota, 21.05.2022 | 16:24
IZVOR: b92.net

PET turističkih destinacija koje AKO FOTOGRAFIŠETE možete dobiti KAZNU

Obratite pažnju.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Prilijepa svjetla Ajfelove kule, Mikelanđelovo umjetničko djelo u Sikstinskoj kapeli, čuveni Tadž Mahal i mnoge druge svjetski poznate atrakcije koje zapravo ne bi trebalo da fotografišete, a ako to uradite i uhvatite, mogli biste da dobijete paprene kazne.

Danas je nezamislivo otići na put a da ne uhvatimo nekoliko fotografija prelijepih prizora mjesta koje smo posjetili. Međutim, da li biste se iznenadili kada bi vam rekli da na ovom svijetu postoje mjesta i predmeti koje je zabranjeno fotografisati i objavljivati na društvenim mrežama?

U nastavku pročitajte koja poznata turistička mjesta ne mogu da se slikaju i objave na društvenim mrežama.

1. St. Galen biblioteka u Švajcarskoj

Ako vas put odvede u Švajcarsku, ovo je mjesto koje morate posjetiti. U švajcarskom gradu St. Galen je dom vjerskog kompleksa "Fürstabtei Sankt Gallen", u kome se nalazi jedna od najstarijih i najbolje očuvanih biblioteka na svijetu. U biblioteci se, između ostalog, čuvaju vrijedni rukopisi i najstariji arhitektonski crtež na svetu.

Ukoliko posjetite ovu biblioteku, njene ljepote će vas očarati i brzo ćete izvaditi svoje mobilne telefone iz džepova kako biste zauvijek sačuvali trenutak koji ste tamo doživjeli. Međutim, čuvari će se pobrinuti da ne uspjete u tome. Pored zabrane korišćenja kamera, čuvari će vas obavjestiti da morate da se presvučete u mekanu obuću kako ne biste oštetili pod biblioteke.

2. Unutrašnjost Tadž Mahala

Foto: Ilustracija/ Pixabay

Ovo je zaista posebna građevina, pa ne čudi što se nalazi na listi svjetskih čuda i što ju je Unesko uvrstio u zaštićenu svetsku baštinu. Ljepota i posebnost ovog zdanja sigurno će vas natjerati da posegnete za mobilnim telefonima i napravite nekoliko dobrih fotografija.

Ovaj Mahal je poznat kao "grobnica večne ljubavi koju je stvorilo 20.000 ljudi". Upravo zato što je u pitanju grobnica, unutrašnjost ove prelijepe građevine nije dozvoljena za fotografisanje. Oni koji su posetili Tadž Mahal znaju da na svakom koraku mogu pronaći upozorenja da je fotografisanje zabranjeno. S obzirom na ljepote koje ćete tamo videti, možda bi bilo bolje da zaboravite na mobilne telefone i uživajte u prizorima.

3. Sikstinska kapela

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Kada posjetite Vatikan i Vatikanske muzeje, ovo je sveta atrakcija koju ne smijete propustiti. U svom prvobitnom značenju, Sikstinska kapela je bila prvobitna kapela papske kuće u Vatikanskoj palati u Rimu. Ovo je mesto duhovnosti i najviše svetske umetnosti koja piše bezbroj priča. Potpuno je prekrivena umjetničkim djelima, a najpoznatije su zadivljujuće Mihanđeoske freske.

Ipak, sve ove ljepote moraćete dobro da zapamtite jer ne smijete da fotografišete unutrašnjost Sikstinske kapele. Prvi iz poštovanja prema duhovnom mjestu, a drugi zbog očuvanja najviše svjetske umetnosti.

4. Crvena četvrt u Amsterdamu

Grad slobode. Amsterdam je zaista jedan od najposebnijih gradova u Evropi. Ako odlučite da posJetite glavni grad Holandije, sigurno ćete se odlično zabaviti. Oude Zijde, muzejska četvrt, krstarenja kanalima, biciklizam, Van Gogov muzej, kuća Ane Frank su atrakcije koje će vas sigurno posetiti i oduševiti.

Osim njih, sigurno ćete posJetiti novi dIo grada, Crvenu četvrt. Ovo je najpoznatiji dIo grada, prepun kafića, restorana i javnih kuća u kojima seksualne radnice, iza staklenih vrata, rade svoj posao. Zato je fotografisanje strogo zabranjeno, a ako pokušate da slikate prostitutke, mogla bi da vas privede policija (koja na konjima kontroliše sve što se dešava u uskim ulicama Amsterdama).

5. Ajfelov toranj

Foto: Pixabay.com

Vjerovatno ćete misliti da se šalimo, ali moraćemo da vas razočaramo. Ajfelova kula je jedan od najčešćih objekata na fotografijama. Gvozdena kula je najviša zgrada u Parizu i jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svijetu. Simbol je grada, ljubavi, mode, dobre hrane i svega što Francuska znači.

Iako neće biti problem fotografisati Ajfelov toranj tokom dana, ne bi trebalo to da radite preko noći. Užarena noćna svijetla Ajfelove kule, ili svjetlosni šou koji tamo možemo da vidimo preko noći, pripadaju umjetničkom djelu koje ima svoja autorska prava.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.