Srijeda, 25.05.2022 | 20:22
IZVOR: rtcg.me

Koprivica - Demokrate će biti konstruktivan saradnik evropskim partnerima

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica, sreo se u Skupštini Crne Gore sa delegacijom Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), predvođenom predsjednikom i potpredsjednicom ovog komiteta, evroposlanicima Dejvidom Mekalisterom i Željanom Zovko, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.




Foto: arhiva, I.Šljivančanin/skupstina.me

Koprivica je, kako je saopšteno, goste iz EP upoznao sa trenutnom političkom situacijom, "sa naročitim osvrtom na nedemokratsku, nelegitimnu i prevarnu pojavu da se bez izbora formira nova parlamentarna većina, koja je na neustavan i nezakonit način izabrala novu vladu".

“A kakva je ta nova većina i šta su njeni prioriteti najbolje se može zaključiti po onome što je njen prvi potez – protivustavno i protivzakonito odlaganje lokalnih izbora u 14 jedinica lokalne samouprave, kao svojevrstan bijeg od volje građana. Namjerno kažem odlaganje, jer se ne radi o objedinjavanju, što su zahtjevi i naših evropskih partnera, a što smo svojevremeno i mi pokušavali. Da ne govorimo o evropskom i vjerovatno svjetskom presedanu da Vladu od 21 člana čine partije koje imaju ukupno 16 poslanika u Parlamentu”, saopštio je Koprivica evropskim parlamentarcima.

Kako se navodi u saopštenju Demokrata, Koprivica je podsjetio da je "navodni cilj koji je proklamovan kao ishodište nelegitimnog i nedemokratskog prekrajanja izborne volje – ostvarenje 49 poslanika kao kvalifikovane većine za izbor određenih pravosudnih funkcija – načisto i u samom startu propao. “A zapravo je “fotelja” i njihova podjela bila jedina ideja vodilja neprincipijelnim i programima i na djelima suprostavljenim političkim subjektima. A kako se principijelno i uz inkluzivan dijalog biraju i ekipiraju organi i institucije koje su od presudnog značaja i za javni interes i za ispunjavanje zadataka sa naše evropske agende, pokazale su upravo Demokrate čijim nepokolebljivim zalaganjima je izabran novi Tužilački savjet, koji je izabrao GST-a koji već pokazuje dobru osnovu za mjerljive rezultate”.

U saopštenju se navodi i da je u tom smislu, Koprivica podsjetio da je on kao predsjednik skupštinskog Odbora predložio, što je i usvojeno, da se otvori javni poziv za prijavljivanje kandidata za članove Sudskog savjeta, što, kako navode, opet pokazuje da Demokrate na djelu pokazuju da im je stalo da se odblokiraju pravosudne institucije čijim dugotrajnim VD statusom svi gube.

"Na kraju, Koprivica je istakao da će Demokrate uvijek biti konstruktivni saradnici i prijatelji našim evroatlantskim partnerima, što su iskazali više puta, pa i nedvosmislenom osudom agresije Rusije na Ukrajinu, što se ne može reći za pola sadašnje nelegitimne Vlade, koja čak ni oko tog pitanja nema osnovno saglasje. “Za Demokrate, put u Evropsku uniju nema alternativu i nema zamjenu, a što naročito ne može biti, blago rečeno, neadekvatna i maglovita regionalna inicijativa zvana “Open Balkan”, zaključio je Koprivica.

Evroposlanici su istakli očekivanje od svih činilaca političkog života da budu konstruktivni partneri u ispunjavanju pretpostavki za stvaranje ambijenta koji će dovesti do bržeg postizanja mjerila i, s tim u vezi, zatvaranja poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU", zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Kobra
25.05.2022 21:17

Ugojeni Momčile ne zna ili se pravi lud da njegova partija više ne postoji .. Što su svirali , svirali su.

2 0

OSTALE VIJESTI

DPS Glavnog grada: Injac čuva fotelju i radi sve da gradnja postrojenja u Botunu ne počne, neće da se zamjeraju Kneževiću

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:44

Šef odborničkog kluba DPS Glavnog grada u gradskom parlamentu Andrija Klikovac saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare da je proteklih 12 mjeseci obilježila potpuno nefunkcionalna gradska uprava, ali i bahat odnos vlasti prema opoziciji.

Milatović - Podići spomen obilježje žrtvama Kaluđerskog laza

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:00

Zločin u Kaluđerskom lazu, koji se dogodio na današnji dan prije 25 godina, predstavlja mračno poglavlje u našoj istoriji, obilježeno gubitkom nedužnih života, onih koji su u našoj zemlji tražili utočište, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Abazović održao predavanje na Beogradskoj otvorenoj školi - "Izađimo iz kaveza mišljenja, regionu treba VELIKI DOGOVOR"

Srijeda, 17.04.2024 | 19:47

"Region mnogo pati od prošlosti, pa su tako i dominantne priče političara vezane za temu prošlosti i međusobnog trvenja", istakao je bivši premijer i predsjednik Građanskog Pokreta URA, Dritan Abazović.

Spajić: UBRZANA EU integracija značajna za privredu i poslodavce

Srijeda, 17.04.2024 | 17:55

Privreda bi mogla da ima ogromne benefite kroz postepeno pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu, kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sastanku sa predstavnicima Unije poslodavaca.

Nikolić: SDT sam sebe DEMANTOVAO, Skaj tužilac Novović ponovo PREBACUJE odgovornost na druge

Srijeda, 17.04.2024 | 17:15

Konfuzija u SDT-u doživljava vrhunac. U jednom saopštenju tvrde da je postupano po njihovom nalogu dok u drugom tvrde da nijesu imali veze sa tim, saopštio je portparol DPS-a, Miloš Nikolić.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

VIDEO - Jokić u sceni o kojoj priča svijet i videu koji se masovno dijeli internetom

Srijeda, 17.04.2024 | 12:13

Košarkaši Denver Nagetsa spremaju se za plej-of NBA lige i saznali su protivnika u utorak na srijedu.

Tamara Radunović brani EVROPSKU BRONZU

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:38

Tamara Radunović biće jedina crnogorska reprezentativka na prvenstvu Evrope u boksu u Beogradu

"Nisam glumila, jedva sam ostala ŽIVA" - Poznata glumica OTKRILA najgoru scenu u svom novom filmu

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:27

Voditelj Džimi Falon je pohvalio rekavši da je dobro što malo po malo pobjeđuje svoje strahove.

Poznata manekenka OTKRILA TAJNU svog dobrog IZGLEDA

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:13

Džizel Bundšen  brazilska manekenka, usmjerila je svoju energiju nakon razvoda na izdavanje knjige o kuvanju kojom je označila povratak u javnost, a u njoj je otkrila kako živjeti uravnotežen život kroz ishranu, fizičku aktivnost i velnes. 

Meridianbet i Resursni centar u zajedničkoj akciji: Budi i ti dijete proljeća

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:11

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, biće sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

DPS Glavnog grada: Injac čuva fotelju i radi sve da gradnja postrojenja u Botunu ne počne, neće da se zamjeraju Kneževiću

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:44

Šef odborničkog kluba DPS Glavnog grada u gradskom parlamentu Andrija Klikovac saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare da je proteklih 12 mjeseci obilježila potpuno nefunkcionalna gradska uprava, ali i bahat odnos vlasti prema opoziciji.

Nemojte bacati UVELO CVIJEĆE - Uz ovaj jednostavan TRIK vratite mu ŽIVOST (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:54

Cvijeće s toplijim vremenom i višim temperaturama većom brzinom gubi vodu, svježinu i vitalnost.

De Niro otkrio - Ovo su njegovi OMILJENI GLUMCI svih vremena

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:52

Malo je glumaca koji se mogu uporediti s Robertom De Nirom. Dobitnik je dva Oscara i sedam nominacija u glumačkim kategorijama. De Niro je titan holivudskog filmskog platna koji je u filmovima Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppole i Quentina Tarantina ostvario neke od svojih najupečatljivijih uloga.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Megan Foks pokazala kako IZGLEDA BEZ ŠMINKE - U istp vrijeme ODUŠEVILA i RAZOČARALA FANOVE (FOTO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:29

Megan Foks poznata je kao jedna od najatraktivnijih glumica svijeta, a nakon što je objavila fotografiju bez šminke izazvala je brojne komentare.

Crnogorka "ODUVALA" konkurenciju - Podgoričanka OSTVARILA VELIKI USPJEH i zaradila duet sa folk zvijezdom

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:08

“Pevaj sa mnom”, šou program, kako organizatori kažu, jednog od najpopularnijih folk pjevača na ovim prostorima Slobe Radanovića, sinoć je okončan u znaku sjajne izvedbe Podgoričanke Tamare Vujačić.