Subota, 28.05.2022 | 14:10
IZVOR: Kolektiv.me

Zabava nadohvat ruke – Beograd je uvijek in!

Brojni posjeti Srbiji počinju i završavaju s Beogradom, njenim glavnim gradom te kulturnim centrom.




Foto: Slava Micić

Smještena na ušću Save u Dunav, srpska prijestolnica utjelovljuje najbolje od svega – opuštene i pozitivne vibracije njezinih stanovnika, bogatu povijesti pod utjecajem brojnih kultura, sjajnu gastronomiju te vrhunsku zabavu u svako doba dana i noći. Nazivaju ga gradom kulture, inspiracije, sporta i festivala. Beograd se mijenja i razvija brzo, ali čuva svoju bogatu i raznoliku povijest, uz jedinstvenu mješavinu kulture, arhitekture i urbanog duha.

Ako ste u Beogradu prvi put, svakako ćete posjetiti i upoznati njegova najpoznatija mjesta.

Trg Republike i Knez Mihailova ulica su centralna gradska mjesta.

Na Trgu Republike se sastaju ne samo Beograđani, već i njihovi gosti, i to kod Spomenika princu Mihailu na konju. Odmah do spomenika je i Narodno kazalište te Narodni muzej, odakle najčešće započinje svaka šetnja kroz Beograd, kao i prvo upoznavanje grada.

Knez Mihailova: Foto: Aleksandar Matić; Branko Jovanović

Knez Mihailova ulica je zakonom zaštićena kao jedan od najstarijih i najvrjednijih gradskih prostora, s nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 1870-ih godina. U njoj se danas nalaze najpoznatiji kafići, restorani, trgovine svjetskih brendova, ali i brojne galerije, institucije i kulturne znamenitosti.

Knez Mihailova; Foto: Aleksandar Matić

Muzej Nikola Tesla; Foto: Nira

Ulica vodi do još jednog simbola grada – Beogradske tvrđave, u sklopu koje se nalaze Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar, Statua pobjednika, Kula Nebojša, Amam – tursko kupatilo, Kapija Karla VII., kao i prostrani park Kalemegdan, gdje se nalaze biste važnih ličnosti srpske povijesti, znanosti i kulture. Ne propustite uživati u prekrasnom pogledu koji se s tvrđave pruža na ušće Save u Dunav, Novi Beograd i Zemun.

Beogradska tvrđava; Foto: Predrag Vučković

Kalemegdan; Foto: Aleksandar Matić

Kalemegdan; Foto: Luka Šarac

Kalemegdan; Foto:Predrag Vučković

Hram Svetog Save; Foto: Andrej Nihil

Hram Svetog Save; Foto: Petar Vujanić

Hram Svetog Save; Foto: Predrag Vučković

Za sve koji žele nakratko zakoračiti u Beograd kakav je bio nekada, nema boljeg mjesta od Skadarlije, ulice čiji su kafići i restorani tijekom godina ugostili brojne poznate ličnosti, primjerice Alfreda Hitchcocka, Jimija Hendrixa, Josipa Broza Tita i španjolskog kralja Juana Carlosa I. Najpoznatije „kafane“ na Skadarliji će vam poslužiti tradicionalne specijalitete domaće kuhinje, dok vas „kafanski muzičari“ prate omiljenom pjesmom. Ceste od kaldrme tipične su za još jedan dio grada koji je sačuvao izgled iz 19. stoljeća – Končićev venac s brojnim kafićima, galerijama i vinarijama.

Beli Dvor; Foto: Branko Jovanović

Ada Ciganlija; Foto: Branko Jovanović

Ada Ciganlija; Foto: Roza Sazdić

Ada Ciganlija; Foto: Dragan Bosnić

Ada Ciganlija; Foto: Branko Jovanović

Neki skroz drugi Beograd upoznat ćete ako prijeđete Savu te se zaputite u Zemun – još jedan romantični i poetični dio grada. Obala Dunava na kojoj se Zemun nalazi – Zemunski kej – kilometrima je duga promenada s nizom splavova koji noću postaju centar noćnog života te vam garantiraju zabavu do ranih jutarnjih sati.

Kula Gardoš, s koje se pruža prekrasan pogled na rijeku, najprepoznatljiviji je simbol Zemuna.

Gardoš; Foto: Luka Šarac

Zemun, Gardoš; Foto: Aleksandar Matić

Ako ste već upoznali najpoznatije beogradske lokalitete koji su must-see za svakoga tko je u gradu prvi put, spremni ste zaroniti u bogatstvo alternativnijeg Beograda!

Savamala je posljednjih godina postala jedan od najpopularnijih, najposjećenijih i najmodernijih dijelova Beograda, kao mjesto koje okuplja alternativne umjetnike, moderan zvuk i sve što nosi doživljaj urbane kulture. Tu su smještene umjetničke galerije, brojni klubovi, sjajni restorani te barovi i kafići tik uz rijeku Savu. Također, tržnice su posljednjih godina postale drage turističke atrakcije u metropolama diljem svijeta.

Beton hala: Foto: Aleksandar Milutinović 

Beograd na vodi; Foto: Andrej Nihil 

Ada safari, most na Adi; Foto: Aleksandar Matić

I Beograd ima svoje adute! Gastronomska ponuda Beograda je među TOP atrakcijama u svako doba godine.

Pokraj više od tri tisuće restorana u gradu u kojima se služe specijaliteti srpske, ali i svih drugih vrsta kuhinja, na beogradskim se tržnicama može iskusiti svo bogatstvo lokalnih namirnica, domaćih proizvoda i organske hrane. Kalenić pijaca smještena je u centru Vračara, a u blizini je i Đeram pijaca. Na Dorćolu je najveća i najpoznatija Bajloni pijaca, a Zeleni venac je u samom centru grada, na “raskrižju beogradskih puteva”.

Avala; Foto: Emir Vazalica

Još je puno toga što glavni grad Srbije nudi. Ovisno o interesima i načinu na koji volite uživati u city breaku, sigurno ćete naći nešto po vašem ukusu. No, ne brinite ako nešto propustite, srpska metropola će vas uvijek dočekati raširenih ruku. Beograd se ne posjećuje samo jednom, nego ga treba svako malo ponovno upoznati!

Boegrad panorama; Foto: Andrej Nihil

Beograd, Panorama, Most na Adi; Foto: Andrej Nihil

PR objava

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DOBITNICA Gremija PREMINULA u 47. godini

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.