Četvrtak, 23.06.2022 | 21:45
IZVOR: kolektiv.me

Abazović - Bez EFIKASNE javne uprave nećemo stići do EU

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministar javne uprave Maraš Dukaj ocijenili su večeras da je profesionalizacija javne uprave jedan od najvažnijih uslova za ulazak u Evropsku uniju i ostale reforme.
Foto: gov.me/S.Matić

„Bez efikasne javne uprave ne možemo dostići svoj strateški cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji. Hvala vam što ste uprkos skromnim platama odlučili da se žrtvujete za držav. Cilj je da vjerujemo u svoj rad i da se on zasniva  na Ustavu  i zakonu i da naš rezultat bude bolji i kvalitetniji “, kazao je premijer večeras svečanom prijemu upriličenom u Vili „Gorica“ povodom Međunarodnog dana javne uprave.

Ministar Dukaj je kazao je da je najveći izazov u profesionalizaciji javne uprave njena depolitizacija.

„Najveći izazov u daljoj profesionalizaciji javne uprave, i u njenoj većoj efikasnosti, biće udaljavanje dnevne politike iz specijalizovanih službi i servisa u državnoj upravi i lokalnim samoupravama. Na ovom pitanju moramo postići opšti društveni konsenzus. U suprotnom nam ostale reforme neće dati željene rezultate“, ocijenio je ministar Dukaj na svečanosti.

Ministar je, govoreći o aktivnostima svog resora rekao da Ministarstva javne uprave radi ambiciozno na nekoliko strateških pravaca.

„Jedan od prioriteta je unapređenje stanja u oblasti digitalizacije. To je jedan od ključnih elementa reforme javne uprave u razvijenim zemljama. Crna Gora, nažalost, na ovom planu zaostaje iza Zapadne Evrope pa i nekih zemalja u okruženju. Savremena e-uprava poboljšava efikasnost i dostupnost javnih usluga, olakšava administrativne procedure i postupke, povećava povjerenje građana i njihovo učešće u kreiranju javnih politika i obezbjeđuje značajne uštede za građane, privredu i samu državu“, kazao je ministar.

Foto: gov.me/S.Matić

Naglasio je da Ministarstvo, na normativnom planu, radi na izmjenama i dopunama više zakona među kojima su: Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Zakon o NVO i Zakon o državnim službenicima i namještenicima te da priprema Zakon o Vladi – propis koji do sada nije postojao u pravnom sistemu Crne Gore.

„Ovaj zakon će normativno urediti položaj Vlade u sistemu, kao i odnose sa drugim državnim organima. Na taj način će se neupitno ojačati institucije, a time i povjerenje građana u njihov rad“, kazao je ministar Dukaj.

Ministar se zahvalio na podršci međunarodnim partnerima među kojima su Delegacija EU u Crnoj Gori, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Inicijativa Evropske komisije i OECD-a za poboljšanje upravljanja i vladanja – SIGMA i Regionalna škola javne uprave.

Na svečanosti su uručene nagrade najboljim službenicima čime je, po riječima ministra, pokazano da se njihov rad cijeni i da Ministarstvo javne uprave afirmiše napore državnih i lokalnih službenika u pravcu stvaranja administracije u koju se ima povjerenja.

„Međunarodni dan javne uprave je prilika da naglasim da navedene ciljeve možemo ostvariti samo sa kompetentnim, profesionalnim i posvećenim državnim službenicima i namještenicima koji su nosioci svih procesa ka prosperitetu naše Crne Gore“, kazao je večeras na svečanosti ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je poručila da su prioriteti svih građana i građanki bolja zdravstvena i socijalna zaštita, jednakost, ekonomska sigurnost, koje nije moguće ostvariti bez efikasnih i kvalitetnih usluga javne uprave. Podsjetila je da UNDP, uz finansijsku podršku EU, daje podsticaj reformi i digitalizaciji, kao i da je već razvio niz elektronskih usluga, poput onih za lakši pristup kvalitetnom obrazovanju i olakšano pokretanje i vođenje biznis.

„Ovo će ne samo pojednostaviti tehničke i birokratske procese, već će značiti i veću transparentnost u javnom sektoru. Međutim, moramo biti fokusirani ne samo na tehnološki razvoj, već i na ljudsku stranu ove promjene. Institucije moraju biti primjer i podsticati radni ambijent za sve žene i muškarce, kreirajući uslove za jednake šanse u karijernom napredovanju. Samo uz postojanje otporne, motivisane i inkluzivne javne uprave, koja svoje uspjehe dijeli sa građanima kojima služi, bićemo snažniji kao društvo“, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

Direktorica Uprave za kadrove Jovana Nišavić je poručila da reforma javne uprave znači stvaranje profesionalne kulture koja doprinosi unapređenju kvaliteta života građana kroz pružene javne usluge i veću orjentisanost ka rezultatima. Ona je istakla da službenik nije više samo „birokrata“ koji je ekspert za primjenu prava u njegovoj oblasti, već i profesionalni menadžer orjentisan na zadovoljenje potreba građana, a samo zadovoljan državni službenik može biti pokretač transformacije javne uprave u modernu i inkluzivnu upravu 21.vijeka.

Svečanosti je prisustvovalo više članova Vlade, predstavnici diplomatskog kora, predsjednici opština i druge visoke zvanice.

Nagrađeni najbolji službenici u ministarstvima

Na inicijativu Ministarstva javne uprave nagrađeni su najbolji službenici u ministarstvima i upravama: za doprinos transparentnosti javne uprave Milena Nikčević iz Ministarstva javne uprave, Sonja Vojinović iz Uprave za kadrove i Tatjana Radenović iz Ministarstva javne uprave. Za doprinos digitalizaciji i razvoju eUprave u 2021. godini nagrađene su Snežana Drobnjak iz Uprave za inspekcijske poslove i Milica Vučinić iz Ministarstva javne uprave. Za najinovativniji projekat iz oblasti pružanja usluga u 2021. godini nagradu su dobili Ana Labudović iz Ministarstva prosvjete i Predrag Šljukić iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: gov.me/S.Matić

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PAŽNJA - Ovo je 10 najčešćih znakova SRČANOG UDARA

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 13:54

Srčani udar ili infarkt miokarda (MI) ili akutna miokardijalna infarkcija (AMI) jedna je od manifestacija ishemijske bolesti srca (uz stabilnu/nestabilnu anginu pektoris i ishemijsku kardiomiopatiju i naprasnu srčanu smrt uzrokovanu ishemijom) koje je najčešći uzrok smrti u zemljama sa visokim standardom.

Poznati o glavnim zvijezdama Exita: Calvin Harris i Nick Cave su hedlajneri ljeta u Srbiji

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 13:21

Pored svih muzičkih zvijezda koje od 7. do 10. jula stižu na EXIT, među desetinama velikih imena dva se ističu kao apsolutni hedlajneri festivala.

Bend VRPCA 30. juna obilježava 10 godina postojanja velikim koncertom u sali KIC-a

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 12:10

Podgorički alternativni rok bend Vrpca u četvrtak 30. juna proslavlja decenijsko postojanje na muzičkoj sceni velikim koncertom u sali KIC-a sa početkom u 20 časova.

Ambasador Ivanišević posjetio povrijeđene pomorce u Francuskoj

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 12:02

Ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević, posjetio crnogorske pomorce koji su povrijeđeni u eksploziji na brodu u blizini francuske luke Tulon. Pomorci se nalaze pod nadzorom stručnih ljekarskih timova koji o njima brinu svakodnevno, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Zelenski poručio Bjelorusima - Uvučeni ste u RAT, ali vi niste robovi ni topovsko meso, ne morate umrijeti

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 11:24

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se građanima Bjelorusije i rekao im da ih Moskva uvlači u rat s Ukrajinom.

Promocija knjige “Životna traganja” 29.juna u KIC-u

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 11:04

Knjiga Natalije Tanje Novaković “Životna traganja” biće predstavljena u srijedu, 29.juna, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati.

Obratite pažnju - Prije nego što krenete na odmor, ove uređaje ISKLJUČITE IZ STRUJE

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 10:49

Prije nego što krenete na odmor, trebalo bi da isključite određene uređaje, kako u vašem odsustvu ne bi izazvali štetu ili nepotrebne troškove.

KONATAR čestitao Spajiću i Milatoviću na osnivanju pokreta: Nismo neprijatelji, interes građana je na prvom mjestu

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 10:24

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar, čestitao je Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću osnivanje Pokreta "Evropa sad".

FOTO: Vikend uživanje na PIVI - Organizovani časovi KAJAKA za sve avanturiste

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 10:13

Protekla dva dana vikenda na Pivskom jezeru u Plužinama organizovani su časovi kajaka za sve zainteresovane za ovaj vid rekreacije.

"Vlada da ne maže oči građanima, regulisanjem marže sniziti cijenu i ostalim prehrambenim i drugim artiklima"

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 09:38

Pozivam Vladu da ne maže oči našim građanima regulisanjem marže samo za brašno, ulje, so i šećer, budući da ti proizvodi učestvuju samo sa 9% u vrijednosti minimalne potrošačke korpe, već da na identičan način djeluje i na cijene ostalih prehrambenih artikala (meso, mlijeko, sir, jaja, povrće, voće...), kao i na cijene sredstva za ličnu higijenu, dječju hranu i opremu, sredstva za ogrijev (drvo i pelet) i kućnu hemiju, saopštio je predsjednik SD-a Damir Šehović.