Nedjelja, 26.06.2022 | 21:27
IZVOR: Dan

Brajović: Pandemija nastavlja da se ŠIRI i uzima danak, u Crnoj Gori će RASTI broj zaraženih

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da pandemija virusa korona nije okončana, te da se tokom ljetnjeg perioda može očekivati rast broja oboljelih i u Crnoj Gori.




Foto: gov.me/S.Matić

„Prema SZO podacima, do sada je u svijetu registrovano više od 537 miliona laboratorijski potvrđenih kovid slučajeva i više od 6,3 miliona smrtnih slučajeva. Najnoviji podaci ukazuju da dolazi do novog rasta broja oboljelih u regionu Evrope", kazala je Brajović. 

Tokom trajanja pandemije, u Evropi je registrovano preko 224 miliona oboljelih i više od dva miliona smrtno stradalih osoba. U toku protekle sedmice zabilježen je znatan broj oboljelih 1,2 miliona i nešto više od 1.900 smrtnih slučajeva. 

Region Evrope učestvuje sa 35,7 odsto u ukupnom broju novooboljelih u svijetu i 26 odsto u ukupnom broju umrlih na globalnom nivou. 

"Tri od deset zemalja u svijetu sa najvećim brojem inficiranih je upravo u regionu Evrope. U proteklih sedam dana registrovan je značajan rast broja oboljelih u nekoliko zemalja EURO regiona: Izrael (61 odsto), Danska (53 odsto), Austrija (50 odsto), Italija (47odsto), Grčka (46 odsto), Holandija (43 odsto), Francuska (33 odsto). Rast broja novooboljelih se još uvijek nije reflektovao u rastu broja hospitalizacija i umiranja“, kaže Brajović. 

Poručuje da je evidentno da pandemija nije okončana, te da se infekcija ponovo širi u svim populacionim grupama različitih uzrasta, posebno u populaciji mlađih osoba.

„Podaci Instituta za javno zdravlje upućuju da je ovo realan scenarij koji možemo očekivati i u Crnoj Gori. Ovaj rast broja oboljelih je zapravo matrica koju smo vidjeli i tokom poslednja dva ljeta. Sve brojke o broju oboljelih treba uzeti sa značajnom dozom rezerve iz razloga što je veliki broj zemalja u značajnoj mjeri redukovao aktivnosti na planu testiranja i sekvenciranja. Jedna od ključnih preporuka SZO zemljama jeste da je neophodno nastaviti sa testiranjem. Ako smo slijepi i ne znamo gdje je virus i šta se sa njim dešava, ne možemo prekinuti lanac transmisije. Virus neće misteriozno iščeznuti, zato što smo prestali da ga "tražimo"., kazala je Brajović.

"Naprotiv, nastaviće da se širi i uzima danak. Budući da su Crna Gora i ostale zemlje u regionu Evrope značjno popustile mjere, realno je očekivati veće nivoe transmisije tokom ljeta. Bez sumnje tome pogoduje u intenzivna interakcija, sve brojnija putovanja kao da se želimo "osvetiti" za protekla dva ljeta provedena sa restrikcijama" ističe Brajović.

Podizanje imuniteta na nivou populacije i ponašanja koja smanjuju rizik infekcije u populaciji starih su od ključnog značaja za prevenciju rasta broja umrlih tokom ljeta. Ključna poruka za građane – ukoliko se niste vakcinisali, učinite to sada. 

"Donesite pravu odluku za sebe i svoje zdravlje, posebno ukoliko ste u kategoriji ranjivih osoba sa veći rizikom od dobijanja teške kliničke slike u slučaju infekcije SARS CoV 2 virusom. Raspoloživi podaci ukazuju da je zahvaljujući vakcinaciji protiv kovida-19 u periodu od 2020. do 2021. godine sačuvano 20 miliona ljudskih života. I dalje dominantan soj je omikron“, zaključuje Brajović.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Gost
27.06.2022 00:32

Trazite testove za ulazak u zemlju. Sto cekate da se masovno rasiri virus?

2 3

"UPOZNALE smo se na hemoterapiji": Plesačica OTRKILA DETALJE o Kejt Midlton

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:57

Princeza Kejt Midlton je nedavno saopštila da se liječi od karcinoma i time pokušala da stane na put svim teorijama zavjere koje su kružile.

Poznata rediteljka o BRAKU sa 33 MLAĐIM GLUMCEM - "Ne shvatam FASCINACIJU našom razlikom u godinama"

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:48

Britanska redateljika Sam Tejlor Džonson (57) kaže da je  učudi što ljudi toliko komentirišu razliku u godinama između nje i supruga Aarona Tejlora J Džonsona (33), koji bi trebao biti novi Džejms Bond . Par se vjenčao još 2012. nakon tri godine veze, a s komentarima na račun godina suočavaju se od samog početka.

ANKETA: Da li treba POVEĆATI KAZNE za NEPROPISNO parkiranje u Podgorici?

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:29

Glasajte u našoj novoj anketi.

Ministarstvo finansija: Čistoća mora da SMANJI PLATE 10 odsto

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:15

Preduzeću Čistoća stiglo je mišljenje Ministarstva finansija o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, za društva koja posluju sa gubitkom, u kojem se ukazuje da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Za UKLANJANJE nečistoće i NJEGU kože iskoristite ove PRIRODNE SASTOJKE koje imate kod kuće

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:07

Zdraviji su od hemijskih, zagađujućih i opasnih proizvoda.

Važio je za NEŽENJU, a onda je ONA osvojila njegovo SRCE - Otkrivena TAJNA SREĆNOG BRAKA Džordža i Amal Kluni

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Stručnjak za govor tijela otkriva ključ uspjeha veze najintrigantnijeg para u Holivudu.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Podgorica: Ovo naselje BEZ VODE do 15 sati

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:37

Stari Aerodrom bez vode nekoliko sati. 

VIDEO: NESVAKIDAŠNJI PRIZOR - 140 kitova pilota se nasukalo u plitkim vodama ušća

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:33

U uvali Tobi na obalama zapadne Australije na oko 250 kilometara od Perta, u blizini Dansboroa, nasukalo se 140 kitova pilota u plitkim vodama ušća.

Nutricionistkinja Novaka Đokovića OTKRIVA šta treba da jedemo PRIJE, a šta POSLIJE TRENINGA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:30

Ishrana sportista je veoma bitan deo njihovih života, te uopšte ne čudi što se i Novak Đoković 2010. godine odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa.