Nedjelja, 03.07.2022 | 20:03
IZVOR: b92.net

OBRATITE PAŽNJU: Pojavio se LAŽNI Facebook Messenger Chat botovi

Istraživači iz kompanije "TrustWave" upozorili su na fišing napade Fejsbuk Mesindžer čet botov.
Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Oni se lažno predstavljaju kao Fejsbukov tim za podršku, a cilj napada je krađa akreditiva za Fejsbuk naloge koji se koriste za upravljanje Fejsbuk stranicama.

Čet botovi su programi koji imitiraju podršku uživo i obično se koriste za davanje odgovora na jednostavna pitanja ili tražnju slučajeva korisničke podrške prije nego što se predaju zaposlenima u kompaniji.

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

U novoj kampanji koju je otkrio TrustWave, napadači koriste čet botove za krađu akreditiva menadžera Fejsbuk stranica, koje kompanije obično koriste za podršku korisnicima svojih proizvoda ili usluga ili za promociju.

Napad počinje imejlom koja obavještava primaoca da je njihova Fejsbuk stranica prekršila standarde zajednice, uz rok od 48 sati u kome je moguće uložiti žalbu na odluku ili će njihova stranica biti izbrisana.

Korisniku se nudi mogućnost da riješi problem u Fejsbukovom centru za podršku, a da bi mu pristupio, poziva se da klikne na dugme "Appeal Now".

Klik na to dugme žrtvu vodi u razgovor u Mesindžeru u kome se čet bot lažno predstavlja kao agent korisničke podrške na Fejsbuku.

Fejsbuk stranica povezana sa čet botom je standardna poslovna stranica sa nula pratilaca i bez objava.

Međutim, ako bi žrtva provjerila profil, vidjela bi poruku u kojoj se navodi da profil "Veoma reaguje na poruke", što ukazuje da se aktivno koristi.

Čet bot će poslati žrtvi link "Žali se odmah" na Mesindžeru, koji vodi na veb sajt "Fejsbuk Support Inbox", ali URL sajta nije dio Fejsbuk domena.

Ono što bi takođe trebalo da bude alarm za žrtvu je da se broj slučajeva na toj stranici ne poklapa sa onim koji je ranije predstavio čet bot, ali je malo vjerovatno da bi uspaničeni korisnik primijetio taj detalj.

Glavna fišing stranica zahtijeva od korisnika koji žele da ulože žalbu na odluku o brisanju stranice da unesu svoju imejl adresu, puno ime, naziv stranice i broj telefona.

Nakon što se ovi podaci unesu u polja i pritisnete dugme "Pošalji", pojavljuje se iskačući prozor sa zahtjevom za lozinku naloga.

Sve informacije se šalju u bazu podataka napadača. Konačno, žrtva se preusmjerava na lažnu 2FA stranicu gdje se od nje traži da unese OTP kod koji je primila SMS-om na navedeni broj telefona.

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Ta stranica će prihvatiti bilo šta, jer je njena svrha samo da stvori lažni osjećaj legitimnosti u cijelom procesu.

Nakon verifikacije, žrtve dolaze na pravu Fejsbuk stranicu sa smjernicama o intelektualnoj svojini i autorskim pravima, koje su navodno relevantne za prekršaj korisnika.

Pošto je fišing napad automatizovan, napadači mogu kasnije koristiti ukradene akreditive. Sajber kriminalci sve više koriste čet botove u fišing napadima kako bi automatizovali krađu korisničkih podataka i povećali obim svojih operacija.

Ove vrste prevara je teže otkriti, jer mnogi veb sajtovi koriste čet botove na svojim stranicama za podršku.

Najbolja odbrana od fišing napada je da uvijek pažljivo pogledate URL adrese stranica na kojima se od vas traži da unesete podatke za prijavljivanje, a ako se one ne podudaraju sa URL-om legitimnog sajta, nemojte unositi takve podatke bez obzira koliko vam nešto izgleda hitno.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

POTPISAN Memorandumi o saradnji između MRSS, Opštine Herceg Novi i organizacije Help

Petak, 29.09.2023 | 16:14

Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Herceg Novi i organizacije Help, kao i dva Memoranduma između resornog Ministarstva i organizacije Help, saopšteno je iz tog resora.

Održan sastanak Živkovića i Damjanovića: Uredbom Vlade moguće ODLOŽITI POPIS, dogovoren nastavak razgovora

Petak, 29.09.2023 | 16:06

Na inicijativu Demokratske partije socijaliste (DPS) danas je u Ministarstvu finansija (MF) održan sastanak v.d. predsjednika DPS Danijela Živkovića i ministra Aleksandra Damjanovića. 

URA: Lazović OTKRIO zašto je žurba oko formiranja vlade

Petak, 29.09.2023 | 16:01

"Suđenje u Osnovnom sudu u Ulcinju premijer Dritan Abazović našao se oči u oči sa ekipom iz BEMAX-a, Rankom Ubovićem i Aleksandarom Mijajlovićem, advokatom Zoranom Piperovićem i Zoranom Lazovićem, po njihovoj prijavi preko koje pokušavaju da ućutkaju Abazovića u razotkrivanju njihovih kriminalnih radnji", saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Šta se dešava s LICEM kada se PRESTANETE ŠMINKATE: Promjene su NEVJEROVATNE

Petak, 29.09.2023 | 15:49

Žene koje su odložile šminku na duži period primijetile su promjene na licu, ali su se i osjećale drugačije, pokazalo je istraživanje sajta BrightSide, u saradnji s kompanijom "Kenabo", koja se bavi proizvodnjom kozmetike

PRODUŽEN rok za prijavu na Javni oglas za angažovanje učesnika u Popisu stanovništva

Petak, 29.09.2023 | 15:44

Saopšteno iz Glavnog grada. 

Piperović: Abazović ništa NIJE DOKAZAO na današnjem ročištu

Petak, 29.09.2023 | 15:39

Premijer Dritan Abazović na današnjem ročištu nije ništa dokazao i bolje da nije ni došao, kazao je advokat Zoran Piperović nakon suđenja u Osnovnom suda u Ulcinju.  

Reakcija dječaka koji je PRVI PUT video mlađeg brata OSVIJALA INTERNET - JEDNA STVAR rasplakala je mnoge (VIDEO)

Petak, 29.09.2023 | 15:22

Snimak dJečaka koji je prvi put vidIo svog mlađeg brata prikupio je više od osam miliona pregleda.

Lazović: Abazoviću NAREĐENO da ONEMOGUĆI formiranje nove vlade

Petak, 29.09.2023 | 15:15

Bivši policijski funkcioner Zoran Lazović rekao je nakon suđenja u Osnovnom sudu u Ulcinju da je "posljednjih dana džabe krečio nesrećni premijer".

Ibrahimović: NAJBOLJI sam švedski fudbaler u istoriji, ovo niko NIJE URADIO

Petak, 29.09.2023 | 15:06

Zlatan Ibrahimović ponovo je u svom stilu govorio o karijeri koju je imao.

Adžić i Kovač u Palermu: Žrtva Falkonea i Borselina PODSJETNIK da država mora razbiti mafiju

Petak, 29.09.2023 | 15:02

Crnogorska delegacija koju predvode ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ministar pravde Marko Kovač danas prisustvuje ministarskoj konferenciji povodom jubilarne dvadesetogodišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u Palermu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).