Četvrtak, 07.07.2022 | 18:52
IZVOR: B92

Znamo da treba piti što više VODE, a evo šta se dešava kada je PREVIŠE unesemo u organizam

Dnevno se preporučuje osam čaša, no znatno više od toga može imati i neke nuspojave.




Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Piti vodu svaki dan je zdravo, ali ni s vodom se ne smije pretjerivati.

Glavobolja

Do glavobolje može doći zbog nedovoljno vode, odnosno dehidracije, a čini se da i od previše vode, što je primjetila novinarka portala Eat his koja je mjesec dana odlučila da pije više od tri litra vode dnevno.

Naime, dolazi do snižavanja nivoa natrijuma, što uzrokuje glavobolju, a nuspojave su i umor i slabost. Stoga bi u vodu trebalo dodati elektrolite da organizam dobije potrebne nutrijente.

Veća želja za vodom

U prvih nekoliko nedjelja, kako kaže, ako u sat ništa nije popila osjećala je žeđ i želju za vodom. Pretpostavlja da joj je organizam bio u šoku jer je dotad pila jako malo vode. Smatra zanimljivim otkriće da joj tijelo govori da treba da pije više vode.

Neprestani odlazak u toalet

To je bilo očekivano, navodi, ali previše vode može otežati rad bubrega, što može dovesti od ozbiljnih nuspojava. Tijjelo proizvodi urin kako bi se izbacili toksini i višak vode iz organizma, u tome važnu ulogu imaju bubrezi koji filtriraju toksine iz krvi i uzimaju višak vode iz krvi kako bi se zadržala ravnoteža elektrolita.

Osjećaj manje nadutosti

Pijenje vode pomaže vašem probavnom sistemu da se pokrene. Ako ne pijete dovoljno vode, možete doći do problema s probavom, a ako se to dogodi, možete se osjećati naduveno.

Češće je osjećala sitost

“Rečeno je da voda odlično pomaže vašem metabolizmu, a nakon mog testa mogu potvrditi da je to istina. Naime, voda pomaže u ‘ispiranju’ masti iz tijela. Studije su pokazale i da voda može povećati potrošnju energije vašeg tijela te pretvoriti pohranjenu mast u gorivo. Ostavila me da se dužim osjećajem sitosti, što je bio sjajan način da prestanem da grickam nepotrebnu i nezdravu hranu. Kada bih nastavila s ovim procesom, vjerovatno bi mi pomoglo u mršavljenju jer sam prestala da unosim višak kalorija”, prepričava novinarka sajta Eat this.

Zaključila je da ne treba stalno da pije više od tri litra vode, već preporučenu količinu koja je zdrava za organizam i neće doći do neželjenih nuspojava.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.