Subota, 16.07.2022 | 10:53
IZVOR: rts.rs

Naučite da protumačite SNOVE - Šta znači kada sanjate da vam ISPADA ZUB?

Bilo da sanjate da gubite jedan zub, sve ili da vam se zubi lome ili trunu, snovi o ispadanju zuba su za svakoga prava noćna mora.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Istraživanja pokazuju da je svako od nas bar jednom sanjao o gubitku zuba, a psiholozi smatraju da postoji bar pet načina da protumačimo šta znači san o gubitku zuba i šta bi to moglo da znači za naš stvarni život.

Snovi o ispadanju zuba su toliko česti da čak postoji i ime za njih, a stomatolozi tvrde da od svojih pacijenata često čuju pitanja vezana za ovakve snove. Ali zašto uopšte sanjamo o tako čudnim stvarima poput ispadanja zuba?

Stomatološkinja Katrin Džao smatra da su snovi način na koji naš mozak obrađuje probleme ili anksioznost koju doživljavamo tokom dana, kao i da ovi snovi vjerovatno nemaju nikakve veze sa zubima.

Evo nekoliko primjera šta bi vaš san o gubitku zuba mogao da znači:

1. Bazični osjećaj nesigurnosti
Ako u snu osjećate stid ili anksioznosti nakon što vam zubi ispadnu, to može da znači da se borite sa osjećajem nesigurnosti, možda baš zbog problema sa ružnim zubima.

„Ponekad ne dozvoljavamo sebi da osjetimo svoju nesigurnost ili anksioznost jer se od nas zahtijeva da budemo 'jaki'. Naša podsvijest će naći načina da ova osjećanja izvuče na površinu kroz metaforu kao što je san o ispadanju zuba“, objašnjava psihoterapeutkinja Valentina Dragomir.

2. Nalazimo se na nekoj životnoj prekretnici
Ako u vašem snu zubi ispadaju na lagani dodir, to bi moglo da predstavlja vrlo podsticajnu poruku:

„Gubitak zuba u snu mogao bi da bude znak da ulazite u novu fazu života i ostavljate starog sebe“, kaže Dragomir.

Ovo tumačenje potiče od Karla Gustava Junga koji je smatrao da gubitak zuba metaforički predstavlja preporod koji nam se dešava u realnom životu.

Prema Jungu, gubitak zuba bi bio bolno iskustvo u stvarnom životu, za razliku od metamorfoze koju možete doživjeti kada zatvorite jedno poglavlje svog života i otvorite novo.

3. Osjećaj inferiornosti ili nemoći
Nedostatak zuba u stvarnom životu često je povezan sa nižim kvalitetom života, kao i niskim samopoštovanjem i lošim emocionalnim blagostanjem.

Prema tome, snovi o gubitku zuba mogu ukazivati na to da se osjećate inferiorno u vezi sa određenim aspektom svog života, na primjer, ako niste spremni za nastup, prezentaciju ili test koji se približava, kaže Džao.

Drugo moguće objašnjenje bi moglo biti da se osjećate nemoćno.

„Ispadanje zuba u snu može biti metafora da se osjećate nemoćno ili van kontrole u nekoj situaciji jer je gubitak zuba prirodan proces koji se ne može zaustaviti ili kontrolisati“, napominje terapeutkinja.

4. Osjećaj neprilagođenosti
Da li vam se zubi u snu skupljaju, guraju i guraju, bole, sve dok na kraju ne ispadnu? U tom slučaju, vjerovatno se i u životu osjećate podjednako neprijatno ili neprilagođeno.

„Ovakvi snovi mogu da znače da se osjećate otuđeno od sopstvenog tijela, porodice ili okruženja. To se dešava kada prolazimo kroz velike promjene, poput selidbe ili odlaska u inostranstvo“, kaže Dragomir.

Doduše, ako imate između 17 i 25 godina, možda imate ovakve snove zbog kombinacije životnih promjena i bolova u vilici od impaktiranih umnjaka.

5. Lični rast
Da li vaš san uključuje nešto nenormalno, poput krivog ili pokvarenog zuba koji morate da izvadite?

„Ovaj san može biti znak da rastete kao osoba ili se plašite rasta ili promjena. Ovo može biti vaša podsvijest koja vam ukazuje da li ste ili niste spremni da se prepustite i prihvatite novu fazu svog života“, napominje Dragomir.

Način na koji reagujete na gubitak zuba u snu može da ukazuje i na to kako se nosite sa ovim ličnim rastom.

Iako niko nije oduševljen gubitkom zuba u snu, možda se u stvari preispitujete da li ste se odgovorno poneli u nekoj situaciji i razmišljate o svojim sledećim koracima, ili mislite da ste na izazov odgovorili strahom i stidom.

Tumačenje snova
Ne postoji jedinstven odgovor na to kako treba da tumačite svoje snove. Poznati psihoanalitičari Sigmund Frojd i Karl Jung vjerovali su da su snovi način na koji ljudi istražuju svoju podsvijest i želje.

Međutim, dok je Frojd tvrdio da snovi prvenstveno izražavaju doživljaje iz prošlosti ili želje, Jung je smatrao da su snovi način da se istraži budući razvoj i da su rezultat nečega čega budno ja još uvijek nije bilo svjesno ili nesposobno da razumije.

Psiholog Klara Hil smatra da snovi odražavaju budan život i da se mogu tumačiti uz pomoć terapeuta. Njen model, koji objedinjuje više teorija Frojda, Junga i drugih psihoanalitičara, polazi od toga da slike u snovima imaju specifično značenje za tu osobu i da njihovo tumačenje može dovesti do dubljih uvida u sopstvenu ličnost.

Bez obzira da li se slažete sa Frojdom, Jungom, Klarom ili ni jednim od njih, praćenje snova može vam pomoći da ih bolje zapamtite i protumačite.

Kako bolje zapamtiti svoje snove
Ako želite da bolje pamtite svoje snove u tome vam može pomoći više sna. To je zato što ćete više vremena provoditi u REM fazi sna. To je važno jer su snovi u toj fazi sna obično življi, što olakšava prisjećanje.

Sa druge strane, neki istraživači su otkrili da loš kvalitet sna takođe može poboljšati pamćenje snova. Međutim, snovi povezani sa lošim snom često su bili povezani sa stresom ili noćnim morama. Dakle, na kraju, kvalitetan san je vjerovatno najbolji za snove kojih biste željeli da se sjećate na prvom mjestu, plus to je odlično za naše opšte zdravlje.

Dnevnik snova takođe može da pomogne u pamćenju snova. Ako vas mrzi da pišete, dovoljno je da nekome ispričate šta ste sanjali. Osim toga, vođenje dnevnika snova može pomoći da otkrijemo obrasce u svojim snovima i simboliku koja se ponavlja.

„Međutim, ne bi trebalo da poklanjati mnogo pažnje tumačenju snova jer mnogi naši snovi nemaju poseban značaj. Na kraju krajeva, na nama samima je da odlučimo koliko ozbiljno shvatamo svoje snove“, ističe Valentina Dragomir.

„Ne postoji jedan ispravan ili pogrešan način tumačenja snova. Važno je pronaći pristup koji vam najviše odgovara i za koji smatrate da pruža najtačniji uvid“, zaključuje psihoterapeutkinja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.