Nedjelja, 24.07.2022 | 12:00
IZVOR: kolektiv.me

Izvedena predstava "Hamlet - evidencija zločina jedne monarhije"

Dramski program 36. festivala "Grad teatar" nastavljen je sinoć na sceni između crkava, gdje je izvedena predstava "Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije".




Foto: Grad Teatar Budva

Riječ je o produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, koje je prvi put gostovalo na festivalu.

Kako je saopštila Pres služba Grada teatra, autorski projekat rediteljke Livije Pandur u prvi plan stavlja četiri lica Šekspirovog "Hamleta" kroz prizmu porodice i tragedije koja se događa kao rezultat pobune u jednom danu.

"Ova predstava se ne fokusira na Hamleta i njegova osjećanja, na šta smo navikli, već za glavnu okosnicu radnje uzima monarhiju i zločine koje su ljudi u njoj počinili. Ofelija, Gertruda, Klaudije i Hamlet kreću se svaki na svoj način, opiru se ili ne mehanizmu istorije, koji zahtijeva krvoproliće kao valutu za transformaciju u napredak. Predstava se bavi tom porodicom, njihovim intimnim odnosima, strahovima, opasnim vezama, posljedicama ubistava, borbom za vlast, borbom za prevlast (nad sobom i nad drugima)", navodi se u saopštenju.

Predstava je, kako se dodaje, nastala kao adaptacija djela "Dan smrti u istoriji o Hamletu" Bernarda Mari Kolteza i "Hamleta" Vilijema Šekspira, koje su za scenu adaptirali dramaturg predstave Tibor Hrs Pandur i rediteljka Livija Pandur.

Foto: Grad Teatar Budva

Pored njih autorski tim čine autor muzike i zvuka Žarko Dragojević i Irena Kraljić, koja je uz Liviju Pandur zadužena za scenografiju i kostime.

Nakon izvođenja predstave na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu, rediteljka Livija Pandur je kazala da je srećna što su imali priliku da na tom mjestu odigraju ovu, za nju jako značajnu predstavu.

"Ambijent je predivan, stalno sam gledala u zidine Starog grada i to je zapravo budvanski Elsinor koji nam je pružio fantastičnu scenografiju. Strašno me raduje da je publika ovdje u Budvi i na ovom festivalu vidjela ovu predstavu. Nadam se da će sličnih saradnji još biti jer me za ovaj festival vežu divna sjećanja na predstave koje smo ovdje odigrali od '100 minuta' na Citadeli, pa do 'Kaligule' od Tomaža Pandura", kazala je rediteljka.

Paolo Tišljarić, direktor Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, kazao je da mu predstavlja veliku čast to što ovo pozorište prvi put u svojoj istoriju gostuje na festivalu “Grad teatar”.

"Ovo je jako značajan festival za cijeli region. Mislim da je posebno što smo došli sa predstavom Livije Pandur s obzirom na to da je njen pokojni brat Tomaž Pandur ostavio veliki utisak na budvansku publiku i ovo je prvo gostovanje od kad nas je on napustio. Za nas je vrlo emotivno, puno uspomena. Ujedno, ovo je i prvo ambijentalno prikazivanje ove predstave", kazao je Tišljarić.

Foto: Grad Teatar Budva

Marija Šegvić koja igra Ofeliju je kazala da je bilo zadovoljstvo igrati na ovoj sceni.

"Bilo je vrlo zahtjevno izvođenje, prvo na otvorenom. Obično igramo u pozorištu, u zatvorenom prostoru. Premijera je bila kraj februara ove godine, redovno je na repertoaru našeg matičnog pozorišta. Imali smo dosta gostovanja u prethodnom periodu. Nadam se da je publika zadovoljna", kazala je.

Glumac Nikša Arčanin je istakao da je bilo sjajno raditi sa rediteljkom Livijom Pandur i da je zadovoljan reakcijom publike.

"Čini mi se da smo to svi prepoznali. Taj glas i energiju još više podignete kada igrate na otvorenom. Na gostovanjima je publika isto sjajno reagovala. Dobio sam ulogu, desila se sinergija s rediteljkom i kolegama. Nisam mislio da je to Hamlet, strah od takve uloge. Ovo je i drugačiji pristup. Sve vrijeme smo na sceni i iziskuje puno energije. S rediteljkom je bilo sjajno raditi i opet bih tako da to puno govori", kazao je Arčanin.

U predstavi, pored Šegvić i Arčanina, igraju i Nikša Arčanin, Mirej Stanić i Zdeslav Čotić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.