Subota, 30.07.2022 | 10:42
IZVOR: PR Centar

"LGBTIQ zajednica treba da prijavljuje nasilje i nastavi da insistira na vidljivosti"

LGBTIQ zajednica treba da prijavljuje slučajeve nasilja i nastavi da insistira na svojoj vidljivosti, kako bi nasilje prestalo da bude dominantan oblik komunikacije u crnogorskom društvu.
Foto: PR Centar

To je poručeno na okupljanju organizovanom od strane nevladine organizacije (NVO) Juventas i Glavnog grada, u Drop in centru za LGBTIQ zajednicu.

Cilj okupljanja, kako su poručili, bio je da ukažu na postojanje šire podrške LGBTIQ zajednici usljed nemilih događaja koji su se dogodili u proteklih nekoliko dana, ali i važnost uspostavljanja održivosti socijalno-zdravstvenih servisa u Crnoj Gori.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, rekao je da su ovakva okupljanja jedan od oblika vidljivosti LGBTIQ zajednice.

„Osim što ovim dajemo podršku nenasilju prema kategoriji, koja je prepoznata kao jedna od najranjivijih u Crnoj Gori, ujedno dižem svoj glas da se konačno odupremo naslilju. Jer, ono što se ovih dana dešava zaista pokazuje da je nasilje postalo dominantan oblik kominikacije među ljudima“, ocijenio je Bjeković.

Zbog toga, kako je rekao, ovakva okupljanja su prilika da se svi podsjete na činjenicu da se radi o ljudima koji žive tu oko nas i sa nama.

„Nema nasilja ni prema kome i to je najmanje što možemo poručiti sa ovog mjesta. Bilo koji vid nasilja, pa bio i lakši, vrlo lako prelazi u teži“, kazao je Bjeković.

On poručuje da nikako ne treba da se ćuti o nasilju, jer svako ćutanje doprinosi navici da se ponovi.

„Moramo podići svijest u javnosti, jer sve ono što se sada dešava počinje u adolescentskom periodu i to je prelomna tačka u kojoj se iz djeteta rađa čovjek. Ako tu ne počnemo da radimo, onda smo pogubljeni, ne samo za ovakve stvari, već i za stvaranje jedne nove generacije koja treba da donese dobro državi“, zaključio je Bjeković.

Foto: PR Centar

Sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, Ivan Terzić, napomenuo je da je Glavni grad pomogao u opremanju Drop in centra u sklopu plana socijalne inkluzije, koji je posvećen pomoći svim ranjivim grupama u Podgorici.

„Drugi cilj našeg dolaska je davanje podrške u ostvarivanju svojih prava i stoga usuđujemo svaki oblik ekstremizma i nasilja, pa i ovaj posljednji slučaj koji se dogodio“, kazao je Terzić.

On je pohvalio reakciju policije, ali, kako je dodao, sami podatak da se radi o maloljetnjim licima govori da negdje društvo u tom periodu odrastanja treba da posveti pažnju djeci i vrijednostima koje oni usvajaju.

„Pripadnici LGBTIQ zajednice treba da prijavljuju slučajeve nasilja i insistiraju na svojoj vidljivosti“, poručio je Terzić.

Jelena Čolaković, programska direktorica NVO Juventas, kazala je da je okupljanje organizovano kako bi šira podrška, usljed događaja koji su se desili u posljednje vrijeme, bila vidljiva, te zbog važnosti pitanja održivosti socijalno-zdravstvenih servisa.

„Da opet napomenemo, jako je važno da se održe socijalno-zdravstveni servisi koje imamo u Crnoj Gori, posebno kada govorimo o uslugama koje se pružaju LGBTIQ zajednici koja nema priliku u našem sistemu da ih dobije“, kazala je Čolaković.

Prema njenim riječima, okupljanje pokazuje da postoji šira podrška LGBTIQ zajednici, te ukazuje na važnost svih ovih tema koje „nam boje stvarnost“.

„Važno je da se vidi da protiv određenih negativnih fenomena, poput homofobije, mizoginije, transfobije, ustajemo jasno i glasno.“, poručila je Čolaković.

Kada su u pitanju događaji koji su se desili u prethodnih nekoliko dana, ona napominje da su reagovanja koja su uslijedila, LGBTIQ zajednici jako značila i važna su kako bi crnogorsko društvo vidjelo da podrška dolazi od različitih aktera.

„Ali to ne znači da je situacija bolja, već da između ostalog, sad svi prepoznajemo značaj ljudskih prava, za naš opšti društveni kontekst“, kazala je Čolaković.

Prema njenim riječima, svjedoci su i da se ovakve stvari i koriste da bi se ubirali politički poeni.

„Negdje je naša poruka da svi političari koji smatraju da mogu da ubiraju političke poene na ovakvim dešavanjima, imaju u vidu da smo i mi toga svjesni i da ćemo naš stav o tome prvom prilikom i pokazati“, poručila je Čolaković.

Foto: PR Centar

Izvršni direktor NVO Kvir Miloš Knežević, istakao je važnost Drop in centra, poručujuči da se zaista trude da svim pripadnicima LGBTIQ zajednice osiguraju slobodan prostor, gdje mogu da budu ono što jesu.

„Jer, kao što vidimo i to nas društvo usporava. Mislili smo da smo napravili određeni pomak i da smo uznapredovali kao društvo u određenim stvarima, ali očigledno je LGBTIQ zajednica i dalje neprihvaćena. Tome svjedoče i svi nemili događaji koji su se desili u skorije vrijeme“, rekao je Knežević.

Napominje da je informacija da je Uprava policije otkrila ko su počinioci napada uliva nada da institucije sistema rade svoj posao.

„Šaljemo jasnu poruku ovim okupljnjem da zaista moramo stati ovakvim i sličnim napadima na kraj“, kazao je Knežević

Govoreći o socijalno-zdravstvenim servisima, on je ocijenio da oni postoje baš na mjestima gdje država i institucije sistema ne rade dobro svoj posao.

„Jer kada bi smo imali jedan idealan zdravstveni i socijalni servis u društvu, mislim da bi sama ta osviješćenost kod građana i svih korisnika bila mnogo veća. Nama je drago što u Drop in centru imamo mogućnost da to pružimo i sa tim aktivnostima ćemo nastaviti i dalje. Imamo odličnu saradnju sa Glavnim gradom koji našem radu daje punu podršku“, zaključio je Knežević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SD Bar: Očekujemo formiranje nove lokalne vlasti koja podrazumijeva nove ljude za Novo vrijeme

Srijeda, 07.12.2022 | 20:03

Zahvaljujući odličnom rezultatu Socijaldemokrata u Baru, SD je potvrdio svoju snagu i ostao druga najjača partija u lokalnom parlamentu, stoga se očekuje da će novu lokalnu vlast u najskorijem roku konstituisati partije sa nespornim građanskim, sekularnim, antifašističkim i evropskim opredjeljenjem, zaključci su sa juče održane sjednice OO Socijaldemokrata Bara.

Đurović u Beogradu: Crnogorsko-srpski odnosi treba da nastave da idu uzlaznom putanjom

Srijeda, 07.12.2022 | 18:12

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u okviru 60. zasijedanja Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, susrela se sa Igorom Bečićem, šefom delegacije Srbije u okviru ove inicijative, poslanikom Narodne skupštine Srbije i predsjednikom Grupe prijateljstva između Narodne skupštine Srbije i Skupštine Crne Gore.

Nikolić i Rakočević sa Lajčakom: Crna Gora izgubila fokus sa evropskih reformi

Srijeda, 07.12.2022 | 18:05

Crna Gora mora biti spremna da političku i institucionalnu krizu rješava dijalogom i kompromisom političkih partija koje dijele evropski sistem vrijednosti, zajednička je ocjena specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka i poslanika Andrije Nikolića i Nikole Rakočevića sa sastanka, koji je održan u sjedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Počeo sastanak o izboru sudija Ustavnog suda

Srijeda, 07.12.2022 | 17:33

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija počeo je u Skupštini.

Milović: Dok su dijelili stanove nisu se žalili

Srijeda, 07.12.2022 | 17:00

Otužni nastup predstavnika DPS-a koji optužuju SDT da vrši politički progon prema njima samo zato što SDT traži skidanje imuniteta poslanicima bivše vlasti, predstavlja najbolji dokaz kako DPS doživljava pravosuđe i institucije koje su 30 godina kontrolisali. Trideset godina su govorili da sve treba rješavati kroz institucije i pravosuđe, a sada se protive tome i optužuju institucije zato što počinju da rade svoj posao, saopštio je Andrej Milović član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

SD Bar: Očekujemo formiranje nove lokalne vlasti koja podrazumijeva nove ljude za Novo vrijeme

Srijeda, 07.12.2022 | 20:03

Zahvaljujući odličnom rezultatu Socijaldemokrata u Baru, SD je potvrdio svoju snagu i ostao druga najjača partija u lokalnom parlamentu, stoga se očekuje da će novu lokalnu vlast u najskorijem roku konstituisati partije sa nespornim građanskim, sekularnim, antifašističkim i evropskim opredjeljenjem, zaključci su sa juče održane sjednice OO Socijaldemokrata Bara.

Pokloni koje definitivno ne bi trebalo da kupujete kada ste u novoj vezi: Obratite pažnju na detalje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:39

Početak nove veze može da bude izezetno srećno vrijeme pored brojnih izazova

Bečić osudio napad na Kneževića: Političke i ideološke razlike ne smiju izazvati nasilje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:16

Lider Demokrata, Aleksa Bečić najoštrije je osudio napad na poslanika i predsjednika Odbora za bezbijednost i odbranu, Milana Kneževića.

Odjeća vam u ormaru "ZAUDARA" NA VLAGU? Neprijatan miris možete ukloniti uz pomoć ovih SAVJETA!

Srijeda, 07.12.2022 | 19:10

Hladniji dani su uveliko došli i prinuđeni smo da odjeću sušimo u kući, što dovodi do stvaranja vlage, a taj miris je teško kasnije “izbaciti” iz svog doma.

Mask više nije najbogatiji čovjek na svijetu: Sada je ON broj jedan

Srijeda, 07.12.2022 | 18:36

Na prvo mjesto je izbio Bernar Arno, vlasnik luksuznog brenda Luj Viton

Najneorganizovaniji horoskopski znakovi: NJima je uvijek potrebno više vremena

Srijeda, 07.12.2022 | 18:26

Horoskopski znakovi su podijeljeni prema karakteristikama

Đurović u Beogradu: Crnogorsko-srpski odnosi treba da nastave da idu uzlaznom putanjom

Srijeda, 07.12.2022 | 18:12

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u okviru 60. zasijedanja Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, susrela se sa Igorom Bečićem, šefom delegacije Srbije u okviru ove inicijative, poslanikom Narodne skupštine Srbije i predsjednikom Grupe prijateljstva između Narodne skupštine Srbije i Skupštine Crne Gore.

Nikolić i Rakočević sa Lajčakom: Crna Gora izgubila fokus sa evropskih reformi

Srijeda, 07.12.2022 | 18:05

Crna Gora mora biti spremna da političku i institucionalnu krizu rješava dijalogom i kompromisom političkih partija koje dijele evropski sistem vrijednosti, zajednička je ocjena specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka i poslanika Andrije Nikolića i Nikole Rakočevića sa sastanka, koji je održan u sjedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Počeo sastanak o izboru sudija Ustavnog suda

Srijeda, 07.12.2022 | 17:33

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija počeo je u Skupštini.

Novogodišnja priča u Prijestonici: Nastupiće i ove ZVIJEZDE

Srijeda, 07.12.2022 | 17:22

Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje vas pozivaju na bazar „Novogodišnja priča u Prijestonici”, koji će se održati od 18. decembra do 8. januara 2023. godine na Dvorskom trgu.