Subota, 30.07.2022 | 10:42
IZVOR: PR Centar

"LGBTIQ zajednica treba da prijavljuje nasilje i nastavi da insistira na vidljivosti"

LGBTIQ zajednica treba da prijavljuje slučajeve nasilja i nastavi da insistira na svojoj vidljivosti, kako bi nasilje prestalo da bude dominantan oblik komunikacije u crnogorskom društvu.




Foto: PR Centar

To je poručeno na okupljanju organizovanom od strane nevladine organizacije (NVO) Juventas i Glavnog grada, u Drop in centru za LGBTIQ zajednicu.

Cilj okupljanja, kako su poručili, bio je da ukažu na postojanje šire podrške LGBTIQ zajednici usljed nemilih događaja koji su se dogodili u proteklih nekoliko dana, ali i važnost uspostavljanja održivosti socijalno-zdravstvenih servisa u Crnoj Gori.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, rekao je da su ovakva okupljanja jedan od oblika vidljivosti LGBTIQ zajednice.

„Osim što ovim dajemo podršku nenasilju prema kategoriji, koja je prepoznata kao jedna od najranjivijih u Crnoj Gori, ujedno dižem svoj glas da se konačno odupremo naslilju. Jer, ono što se ovih dana dešava zaista pokazuje da je nasilje postalo dominantan oblik kominikacije među ljudima“, ocijenio je Bjeković.

Zbog toga, kako je rekao, ovakva okupljanja su prilika da se svi podsjete na činjenicu da se radi o ljudima koji žive tu oko nas i sa nama.

„Nema nasilja ni prema kome i to je najmanje što možemo poručiti sa ovog mjesta. Bilo koji vid nasilja, pa bio i lakši, vrlo lako prelazi u teži“, kazao je Bjeković.

On poručuje da nikako ne treba da se ćuti o nasilju, jer svako ćutanje doprinosi navici da se ponovi.

„Moramo podići svijest u javnosti, jer sve ono što se sada dešava počinje u adolescentskom periodu i to je prelomna tačka u kojoj se iz djeteta rađa čovjek. Ako tu ne počnemo da radimo, onda smo pogubljeni, ne samo za ovakve stvari, već i za stvaranje jedne nove generacije koja treba da donese dobro državi“, zaključio je Bjeković.

Foto: PR Centar

Sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, Ivan Terzić, napomenuo je da je Glavni grad pomogao u opremanju Drop in centra u sklopu plana socijalne inkluzije, koji je posvećen pomoći svim ranjivim grupama u Podgorici.

„Drugi cilj našeg dolaska je davanje podrške u ostvarivanju svojih prava i stoga usuđujemo svaki oblik ekstremizma i nasilja, pa i ovaj posljednji slučaj koji se dogodio“, kazao je Terzić.

On je pohvalio reakciju policije, ali, kako je dodao, sami podatak da se radi o maloljetnjim licima govori da negdje društvo u tom periodu odrastanja treba da posveti pažnju djeci i vrijednostima koje oni usvajaju.

„Pripadnici LGBTIQ zajednice treba da prijavljuju slučajeve nasilja i insistiraju na svojoj vidljivosti“, poručio je Terzić.

Jelena Čolaković, programska direktorica NVO Juventas, kazala je da je okupljanje organizovano kako bi šira podrška, usljed događaja koji su se desili u posljednje vrijeme, bila vidljiva, te zbog važnosti pitanja održivosti socijalno-zdravstvenih servisa.

„Da opet napomenemo, jako je važno da se održe socijalno-zdravstveni servisi koje imamo u Crnoj Gori, posebno kada govorimo o uslugama koje se pružaju LGBTIQ zajednici koja nema priliku u našem sistemu da ih dobije“, kazala je Čolaković.

Prema njenim riječima, okupljanje pokazuje da postoji šira podrška LGBTIQ zajednici, te ukazuje na važnost svih ovih tema koje „nam boje stvarnost“.

„Važno je da se vidi da protiv određenih negativnih fenomena, poput homofobije, mizoginije, transfobije, ustajemo jasno i glasno.“, poručila je Čolaković.

Kada su u pitanju događaji koji su se desili u prethodnih nekoliko dana, ona napominje da su reagovanja koja su uslijedila, LGBTIQ zajednici jako značila i važna su kako bi crnogorsko društvo vidjelo da podrška dolazi od različitih aktera.

„Ali to ne znači da je situacija bolja, već da između ostalog, sad svi prepoznajemo značaj ljudskih prava, za naš opšti društveni kontekst“, kazala je Čolaković.

Prema njenim riječima, svjedoci su i da se ovakve stvari i koriste da bi se ubirali politički poeni.

„Negdje je naša poruka da svi političari koji smatraju da mogu da ubiraju političke poene na ovakvim dešavanjima, imaju u vidu da smo i mi toga svjesni i da ćemo naš stav o tome prvom prilikom i pokazati“, poručila je Čolaković.

Foto: PR Centar

Izvršni direktor NVO Kvir Miloš Knežević, istakao je važnost Drop in centra, poručujuči da se zaista trude da svim pripadnicima LGBTIQ zajednice osiguraju slobodan prostor, gdje mogu da budu ono što jesu.

„Jer, kao što vidimo i to nas društvo usporava. Mislili smo da smo napravili određeni pomak i da smo uznapredovali kao društvo u određenim stvarima, ali očigledno je LGBTIQ zajednica i dalje neprihvaćena. Tome svjedoče i svi nemili događaji koji su se desili u skorije vrijeme“, rekao je Knežević.

Napominje da je informacija da je Uprava policije otkrila ko su počinioci napada uliva nada da institucije sistema rade svoj posao.

„Šaljemo jasnu poruku ovim okupljnjem da zaista moramo stati ovakvim i sličnim napadima na kraj“, kazao je Knežević

Govoreći o socijalno-zdravstvenim servisima, on je ocijenio da oni postoje baš na mjestima gdje država i institucije sistema ne rade dobro svoj posao.

„Jer kada bi smo imali jedan idealan zdravstveni i socijalni servis u društvu, mislim da bi sama ta osviješćenost kod građana i svih korisnika bila mnogo veća. Nama je drago što u Drop in centru imamo mogućnost da to pružimo i sa tim aktivnostima ćemo nastaviti i dalje. Imamo odličnu saradnju sa Glavnim gradom koji našem radu daje punu podršku“, zaključio je Knežević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vlada ponovo RAZRIJEŠILA Artana Kurtija

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:33

Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, potvrđeno je portalu RTCG u Vladi.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

DPS Glavnog grada: Injac čuva fotelju i radi sve da gradnja postrojenja u Botunu ne počne, neće da se zamjeraju Kneževiću

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:44

Šef odborničkog kluba DPS Glavnog grada u gradskom parlamentu Andrija Klikovac saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare da je proteklih 12 mjeseci obilježila potpuno nefunkcionalna gradska uprava, ali i bahat odnos vlasti prema opoziciji.

Milatović - Podići spomen obilježje žrtvama Kaluđerskog laza

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:00

Zločin u Kaluđerskom lazu, koji se dogodio na današnji dan prije 25 godina, predstavlja mračno poglavlje u našoj istoriji, obilježeno gubitkom nedužnih života, onih koji su u našoj zemlji tražili utočište, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Abazović održao predavanje na Beogradskoj otvorenoj školi - "Izađimo iz kaveza mišljenja, regionu treba VELIKI DOGOVOR"

Srijeda, 17.04.2024 | 19:47

"Region mnogo pati od prošlosti, pa su tako i dominantne priče političara vezane za temu prošlosti i međusobnog trvenja", istakao je bivši premijer i predsjednik Građanskog Pokreta URA, Dritan Abazović.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

Martinović: Perović UHAPŠENA jer je koristila službeno auto VIŠE nego što u SDT-u smatraju da je trebalo

Srijeda, 17.04.2024 | 15:51

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije saopštilo konkretno kojim radnjama je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, a kako je u izjavi za Pobjedu rekao njen advokat Nikola Martinović, izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo.

Vlada upućuje SDT-u Abazovićeve ugovore o lobiranju vrijedne 350.000 EURA

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:41

Vlada Crne Gore dostaviće Informaciju o korišćenju usluga lobiranja za potrebe bivše vlade Dritana Abazovića Specijalnom državnom tužilaštvu, naglašavajući da su u tom pravnom poslu počinjene ozbiljne zloupotrebe.

Vlada ponovo RAZRIJEŠILA Artana Kurtija

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:33

Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, potvrđeno je portalu RTCG u Vladi.

Rijana nije ODOLJELA novom trendu -"Idem pod nož, SIGURNA SAM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:23

Jedna od najpoznatijih pjevačica današnjice priznala je da planira estetski zahvat, jer je nezadovoljna jednim dijelom svog tijela.

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:19

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

Glumac Metju Mekonahi OTKRIO ko je zaslužan za njegovu USPJEŠNU KARIJERU - "Učinili su me BOLJIM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:11

Metju Mekonahi tvrdi da je očinstvo pozitivno uticalo na njegovu karijeru.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Žakelj pred Zadar - ŽELIMO da već sjutra osiguramo plasman u ČETVRTFINALE

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:58

Košarkaši Budućnost Volija u petak od 19 sati igraju drugu utakmicu četvrtfinala Admiralbet ABA lige.

Kanje Vest OSUMNJIČEN za nanošenje povreda - Nepoznati muškarac napao njegovu ženu?

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:50

Reper Kanje Vest optužen je da je udario muškarca u lice nakon što je navodno seksualno napao i neprikladno dodirivao njegovu suprugu u Los Anđelesu.

Tamara Radunović brani EVROPSKU BRONZU

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:38

Tamara Radunović biće jedina crnogorska reprezentativka na prvenstvu Evrope u boksu u Beogradu