Nedjelja, 31.07.2022 | 09:33
IZVOR: Index.hr

Najnovije studije: Prethodnih pet MASOVNIH IZUMIRANJA pokazalo kada može doći do sljedećeg

Klimatski naučnik sa Univerziteta Tohoku u Japanu provjerio je dosadašnje podatke o masovnim izumiranjima te ustanovio da sljedeće vjerovatno neće ličiti na ona prije, barem ne za još nekoliko stotina godina.
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Naime, prema njegovom istraživanju izgleda da do sljedećeg masovnog izumiranja neće doći tako brzo kako su pokazivale prve procjene najgoreg scenarija; što je donekle ohrabrujuća informacija u ovom moru negativnih vijesti o razarajućim klimatskim promjenama ili pojavi budućih pandemija. Ali, problem nažalost nije tako jednostavan.

Pet masovnih izumiranja

Do sada je bilo pet masovnih izumiranja, odnosno naglog smanjenja broja živih vrsta. U posljednjih 540 miliona godina zabilježeno je njih pet pri čemu je u relativno kratkom geološkom vremenskom rasponu nestalo oko 50% životinjskih vrsta.

Ovi događaju, navode naučnici, često prate klimatske promjene, bilo da je riječ o ekstremnom zagrijavanju ili ekstremnom padu temperatura. Uzroci mogu biti razni, od pada asteroida do pojačane vulkanske aktivnosti, piše Science Alert.

Najveće izumiranje u istoriji dogodilo se prije 250 miliona godina kada je s lica Zemlje izbrisano 96% života u moru te više od tri četvrtine na kopnu. Posljednje je bilo prije 65 miliona godina, kada su sa naše planete nestali dinosaurusi.

Kada je klimatolog Kunio Kaiho pokušao kvantifkovati stabilnost prosječne Zemljine površinske temperature i biološku raznolikost planeta, otkrio je linearan efekt, odnosno da je opseg izumiranja veći s većom promjenom temperature.

"Globalno zagrijavanje od 9°C neće se pojaviti u antropocenu barem do 2500."

Ustanovio je da su se prilikom globalnog pada temperatura najveća masovna izumiranja dogodila kada su one pale za oko 7°C, a prilikom globalnog zagrijavnja, pri zagrijavanju od otprilike 9°C. Ovaj porast temperature je zapravo bio značajno viši od prethodnih procjena koje su ukazivale na to da bi porast od 5.2°C rezultirao velikim masovnim izumiranjem u moru, koji je na nivou prethodnih "velikih pet".

"Globalno zagrijavanje od 9°C neće se pojaviti u antropocenu barem do 2500., i to u najgorem scenariju", navodi Kaiho.

Japanski klimatolog ne poriče da već sada zbog klimatskih promjena dolazi do izumiranja vrsta na kopnu i u moru; on samo smatra da ona neće uzrokovati iste gubitke kao prethodnih pet.

Loša vijest - problem je brzina zagrijavanja

Do kraja vijeka bi temperatura na našoj planeti mogla porasti za čak 4.4°C. No problem nije samo u nivou globalnog zagrijavanja ili hlađenja. Ključna je i brzina kojom se to događa.

Kao što smo već spomenuli, u najvećem masovnom izumiranju, do kojeg je došlo prije 250 miliona godina, nestalo je oko 95 posto poznatih vrsta. Cijeli taj proces je trajao nekih 60.000 godina. No današnje globalno zagrijavanje se, zahvaljujući emisijama fosilnih goriva, odvija u mnogo kraćem vremenskom razdoblju.

Stoga bi u šestom masovnom izumiranju mogao umrijeti ogroman broj vrsta, ne zbog snažnog porasta temperatura, nego zbog toga što se promjene događaju toliko brzo da se mnoge vrste neće moći prilagoditi. Ovu činjenicu priznaje i sam Kaiho.

"Predviđanje budućeg antropogenog izumiranja korištenjem samo površinske temperature nije previše precizno jer se uzroci izumiranja razlikuju od uzroka u geološkom vremenu", rekao je japanski klimatolog.

"Otkrio sam da u linearnom odnosu kopneni kičmenjaci imaju manju toleranciju od onih morskih na iste događaje globalnog zagrijavanja, ali da su morske životinje više osjetljivije na promjenu temperature staništa od kopnenih koje mogu potražiti utočište. Do ovakvih situacija bi moglo doći u sljedećih sto godina", dodao je.

Kako god gledali, jasno je da će s klimatskim promjenama mnoge vrste biti osuđene na propast. Tačna razmjera gubitaka i potreban period za najgori scenarij ostaju predmeti rasprave u naučnoj zajednici.

Istraživanje naziva "Relationship between extinction magnitude and climate change during major marine and terrestrial animal crises", objavljeno je u časopisu Biogeosciences.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Kraj mjeseca, pripravnici još bez plata

Srijeda, 28.09.2022 | 11:30

Zbog prekida rada Portala eUprave, koji je uzrokovan hakerskim napadima na informacioni sistem Crne Gore, korisnici Programa za stručno osposobljavanje još nijesu primili avgustovsku naknadu, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva prosvjete.

Površina Baltičkog mora UZAVRELA zbog curenja gasa - postoji rizik od eksplozija

Srijeda, 28.09.2022 | 11:23

Baltičko more su potresle eksplozije prije nego što je otkriveno curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 koji se pod vodom protežu od Rusije do Njemačke.

Šta voli da gleda holivudski miljenik? Kijanu Rivs otkrio svoju listu OMILJENIH FILMOVA

Srijeda, 28.09.2022 | 11:12

Kijanu Rivs otkrio je listu svojim omiljenih filmovima. Kako se navodi, glumac je listu podijelio s časopisom GQ, pri čemu je rekao da ga je njegova koleginica iz "Matriksa" Keri En Mos zamolila da preporuči neka ostvarenja koja bi mogla da gleda sa svojom djecom.

Goca Tržan ispričala TAJNU grupe TAP 011! Sa ovim članom nije pričala GODINU DANA

Srijeda, 28.09.2022 | 11:11

Pjevačica Goca Tržan odgovorila je na jedno pitanje, a tiče se grupe "Tap 011" čiji je bila član.

Oni su "gutači energije" - ova TRI kućna aparata neprimjetno povećavaju račun za struju

Srijeda, 28.09.2022 | 11:02

Osim drastično skupljeg glasa, eksplozivno rastu i cene električne energije koje predstavljaju teret za mnoge potrošače.

Čađenović: Sekulić iznosi neistine oko poslovnih odluka i rezultata poslovanja CEDIS-a

Srijeda, 28.09.2022 | 10:59

Pitam se kako ima politički moralnog kredita da poziva Tužilaštvo da nekoga preispituje? Opet se usuđuje Dragica Sekulić da iznosi neistine oko poslovnih odluka i rezultata poslovanja CEDIS-a, poručio je izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović u reagovanju na navode poslanice Demokratske partije socijalista (DPS).

Tri primjene SODE BIKARBONE prilikom pranja veša: Brzo i efikasno rješenje

Srijeda, 28.09.2022 | 10:45

Soda bikarbona ima brojne primjene u domu.

Drama se nastavlja: Alek Boldvin bi ipak mogao da bude optužen za UBISTVO

Srijeda, 28.09.2022 | 10:33

Priprema se finalni izvještaj o svemu što se desilo, a još četvoro ljudi bi moglo da se nađe na optuženičkoj klupi.

Zbog nedolaska Đukanovića Zakonodavni odbor odgodio raspravu

Srijeda, 28.09.2022 | 10:16

Iako je bilo planirano za današnju sjednicu, Zakonodavni odbor raspravljaće sjutra o predlogu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata 27. saziva parlamenta.

U Domu zdravlja Kotor počela VAKCINACIJA protiv HPV

Srijeda, 28.09.2022 | 09:58

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, počela je u ponedeljak, 26. septembra 2022.godine, u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori.