Nedjelja, 31.07.2022 | 09:33
IZVOR: Index.hr

Najnovije studije: Prethodnih pet MASOVNIH IZUMIRANJA pokazalo kada može doći do sljedećeg

Klimatski naučnik sa Univerziteta Tohoku u Japanu provjerio je dosadašnje podatke o masovnim izumiranjima te ustanovio da sljedeće vjerovatno neće ličiti na ona prije, barem ne za još nekoliko stotina godina.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Naime, prema njegovom istraživanju izgleda da do sljedećeg masovnog izumiranja neće doći tako brzo kako su pokazivale prve procjene najgoreg scenarija; što je donekle ohrabrujuća informacija u ovom moru negativnih vijesti o razarajućim klimatskim promjenama ili pojavi budućih pandemija. Ali, problem nažalost nije tako jednostavan.

Pet masovnih izumiranja

Do sada je bilo pet masovnih izumiranja, odnosno naglog smanjenja broja živih vrsta. U posljednjih 540 miliona godina zabilježeno je njih pet pri čemu je u relativno kratkom geološkom vremenskom rasponu nestalo oko 50% životinjskih vrsta.

Ovi događaju, navode naučnici, često prate klimatske promjene, bilo da je riječ o ekstremnom zagrijavanju ili ekstremnom padu temperatura. Uzroci mogu biti razni, od pada asteroida do pojačane vulkanske aktivnosti, piše Science Alert.

Najveće izumiranje u istoriji dogodilo se prije 250 miliona godina kada je s lica Zemlje izbrisano 96% života u moru te više od tri četvrtine na kopnu. Posljednje je bilo prije 65 miliona godina, kada su sa naše planete nestali dinosaurusi.

Kada je klimatolog Kunio Kaiho pokušao kvantifkovati stabilnost prosječne Zemljine površinske temperature i biološku raznolikost planeta, otkrio je linearan efekt, odnosno da je opseg izumiranja veći s većom promjenom temperature.

"Globalno zagrijavanje od 9°C neće se pojaviti u antropocenu barem do 2500."

Ustanovio je da su se prilikom globalnog pada temperatura najveća masovna izumiranja dogodila kada su one pale za oko 7°C, a prilikom globalnog zagrijavnja, pri zagrijavanju od otprilike 9°C. Ovaj porast temperature je zapravo bio značajno viši od prethodnih procjena koje su ukazivale na to da bi porast od 5.2°C rezultirao velikim masovnim izumiranjem u moru, koji je na nivou prethodnih "velikih pet".

"Globalno zagrijavanje od 9°C neće se pojaviti u antropocenu barem do 2500., i to u najgorem scenariju", navodi Kaiho.

Japanski klimatolog ne poriče da već sada zbog klimatskih promjena dolazi do izumiranja vrsta na kopnu i u moru; on samo smatra da ona neće uzrokovati iste gubitke kao prethodnih pet.

Loša vijest - problem je brzina zagrijavanja

Do kraja vijeka bi temperatura na našoj planeti mogla porasti za čak 4.4°C. No problem nije samo u nivou globalnog zagrijavanja ili hlađenja. Ključna je i brzina kojom se to događa.

Kao što smo već spomenuli, u najvećem masovnom izumiranju, do kojeg je došlo prije 250 miliona godina, nestalo je oko 95 posto poznatih vrsta. Cijeli taj proces je trajao nekih 60.000 godina. No današnje globalno zagrijavanje se, zahvaljujući emisijama fosilnih goriva, odvija u mnogo kraćem vremenskom razdoblju.

Stoga bi u šestom masovnom izumiranju mogao umrijeti ogroman broj vrsta, ne zbog snažnog porasta temperatura, nego zbog toga što se promjene događaju toliko brzo da se mnoge vrste neće moći prilagoditi. Ovu činjenicu priznaje i sam Kaiho.

"Predviđanje budućeg antropogenog izumiranja korištenjem samo površinske temperature nije previše precizno jer se uzroci izumiranja razlikuju od uzroka u geološkom vremenu", rekao je japanski klimatolog.

"Otkrio sam da u linearnom odnosu kopneni kičmenjaci imaju manju toleranciju od onih morskih na iste događaje globalnog zagrijavanja, ali da su morske životinje više osjetljivije na promjenu temperature staništa od kopnenih koje mogu potražiti utočište. Do ovakvih situacija bi moglo doći u sljedećih sto godina", dodao je.

Kako god gledali, jasno je da će s klimatskim promjenama mnoge vrste biti osuđene na propast. Tačna razmjera gubitaka i potreban period za najgori scenarij ostaju predmeti rasprave u naučnoj zajednici.

Istraživanje naziva "Relationship between extinction magnitude and climate change during major marine and terrestrial animal crises", objavljeno je u časopisu Biogeosciences.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".