Petak, 05.08.2022 | 11:26
IZVOR: Klix.ba

Stjuardese rade u NEMOGUĆIM uslovima: Umor je porastao, ISCRPLJENE smo

Britanska stjuardesa Kris Major radila je u vazduhoplovstvu više od dvije decenije.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com 

Svjedočila je kako industrija pati i oporavlja se nakon 11. septembra, SARS-a i drugih nedaća.

Sada je Major na prvoj crti onoga što smatra najgorom krizom u vazduhoplovstvu do sada: haos u putovanjima kojeg smo svjedoci ovog ljeta. Major, koja predsjedava Zajedničkim komitetom vazdušnog osoblja Evropske federacije transportnih radnika, a koji predstavlja evropske stjuardese i pilote, kaže da se letačko osoblje bori kao nikad ranije.

"Ovo je potpuno neizdrživo kao posao koji treba raditi", kaže Major za CNN Travel.

Dok se putnici u velikom broju vraćaju putovanjima avionom nakon pauze uzrokovane pandemijom, avio kompanije i aerodromi širom svijeta bore se da usklade ponudu s potražnjom.

Rezultat su otkazani letovi, zagubljena prtljaga, a putnici gube povjerenje u avio industriju u cjelini. Prema Krisinom mišljenju, to je "apsolutno neorganizirano".

S njom se slažu stjuardese širom svijeta.

"Nedostatak osoblja, kašnjenja, otkazivanja, gubitak prtljage - mislim da je to vrlo teška situacija za sve", kaže stjuardesa Lufthanse sa sjedištem u Njemačkoj Daniel Kassa Mbuambi za CNN Travel.

"Dogodila se neka vrsta sloma za koju vjerujem da je se mogla spriječiti", kaže američka stjuardesa Allie Malis.

Prva linija na nebu

Kad su letovi zaustavljeni u prvim sedmicama pandemije, većina avio-kompanija i aerodroma poslala je na odmor ili otpustila mnoge radnike. Mnogi su prevoznici veći dio posljednje dvije godine imali malo osoblja, u odnosu na ranije.

Sada se potražnja za putovanjima vratila, a industrija se bori da uhvati korak sa potražnjom i ponovno zaposli radnike. Za stjuardese, ovo je "vrlo teška situacija", kaže Kassa Mbuambi iz Lufthanse, koja je također predsjednica njemačkog sindikata stjuardesa UFO.

"Posada zna spavati na aerodromima", priča Allie Malis.

Malis, koji je predstavnica za vladine poslove u Udruženju profesionalnih stjuardesa, sindikatu koji predstavlja posadu aviona  American Airlinesa, takođe opisuje "neugodne" situacije u kojima posada, koja kasni na dolaznim letovima, juri aerodromom kako bi obavila svoj sljedeći posao.

"Ponekad se putnici raduju što dolazite jer to znači da će njihov avion poletjeti ili čak budu uznemireni - misle da ste vi krivi što je let odložen jer ne možete raditi dva leta odjednom, iako sam sigurna da bivazdušne kompanije željele da možemo", kaže ona.

Stjuardese kažu da ovakve situacije, zajedno s nepredvidivim rasporedima, uništavaju psihičko i fizičko zdravlje posade.

"Nivoi oboljevanja su porasli,nivoi umora su porasli, ne zato što stjuardese odbijaju letove ili se bune na bilo koji način. Samo se ne mogu nositi s tim - jednostavno se ne mogu nositi sa stalnim promjenama", kaže britanska stjuardesa Major.

Kada vazduhoplovne kompanije sugerišu da su trenutni problemi uzrokovani izostankom osoblja, to je obeshrabrujuće, kaže Malis.

"Pomalo je uvredljivo da se nas optužuje za bilo kakvu vrstu nedostatka radne snage ili operativnog lošeg upravljanja, jer vazduhoplovne kompanije nisu adekvatno planirale", dodaje ona.

"Stjuardese su maksimalno iscrpljene, rade najduže dane koje smo imali, s najkraćim razdobljima odmora preko noći koje smo imali i od toga se razbolite, to dovodi do iscrpljenosti i umora i slabi vaš imunološki sistem."

Malis kaže da je American Airlines nedavno ukinuo politiku izostanka s posla, koja je članove posade izlagala disciplinskim mjerama ako su uzeli dopust povezan s Covidom.

Predstavnik te vazduhoplovne kompanije nije komentarisao ovu promjenu, ali je rekao da je "briga o našim članovima posade u svakom trenutku, uključujući i dok su daleko od kuće, prioritet".

Predstavnik American Airlinesa rekao je da vazduhoplovna kompanija nije upoznata s nedavnim izvještajima da članovi posade znaju spavati na aerodromima.

Predstavnik Lufthanse rekao je da vazduhoplovna industrija u cjelini "pati od manjka osoblja, što je posebno vidljivo tokom razdoblja najvećeg prometa".

Procvat putovanja nakon pandemije bio je "očekivan - ali ne u ovom intenzitetu", dodao je predstavnik Lufthanse. Lufthansa je nedavno otkazala niz ljetnih letova, a predstavnik je izjavio kako je cilj bio smanjiti broj otkazivanja tokom dana.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Meridianbet i Resursni centar u zajedničkoj akciji: Budi i ti dijete proljeća

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:11

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, biće sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.

Teniser otkrio - "Mislim da se Đoković osvrće i pita kako je uspio da izgubi od mene"

Petak, 19.04.2024 | 08:35

Australijski teniser Nik Kirjos jedan je iz probrane grupe igrača koji mogu da se pohvale da su tokom karijere pobijedili sve pripadnike tzv. velike trojke.

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose