Petak, 05.08.2022 | 20:24
IZVOR: gradskiportal.me

Vujanović: Ugovor pravno ništavan, Amfilohije ga nikada ne bi potpisao

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da temeljni ugovor potpisan 3. avgusta između Vlade Crne Gore i SPC neprihvatljiv u tri dimenzije.




Foto: gov.me, arhiva

Temeljni ugovor potpisan 3. avgusta između premijera Crne Gore i patrijarha Porfirija je u tri dimenzije neprihvatljiv; neprihvatljiv je u dimenziji odnos države i crkve, u njegovoj poziciji u javnom poretku i neprihvatljiv je prema ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, ocijenio je Vujanović gostujući u Specijalnoj emisiji na Gradskoj RTV.

Vujanović je kazao da je sa državnog aspekta, ugovor u potpunosti neprihvatljiv, te dodao da ovakav ugovor kakav je potpisan između Crkve Srbije i države mitropolit Amfilohije nikada ne bi potpisao.

“Taj ugovor je potpuno poništio istoriju crnogorske autokefalne crkve. Dakle, jedan veliki i važan period istorije, na koji Crna Gora mora da bude ponosna, a na koji bi morala biti ponosna i Srpska pravoslavna crkva”, kazao je i objasnio da zahvaljujući tome što se Crnogorska autokefalna crkva odrekla svoje autokefalije, stvoreni su uslovi da se obnovi Autokefalna srpska crkva.

Vujanović je istakao da je preambula ugovora za njega najveće iznenađenje, te da ne razumije potrebu za požurivanjem i tajnosti kojoj smo svjedočili prilikom potpisivanja ugovora.

“Tek se u javnu raspravu pošlo nakon usvajanja ugovora na Vladi, što nema nikakvog smisla. Najprije se otvori javna rasprava, saslušaju se stručna i naučna javnost, sasluša se civilni sektor, te na temelju svih konsultacija napravite sadržaj ugovora i onda ga tek usvajate. Vrlo ozbiljno, odgovorno i argumentovano je bilo mišljenje CANU, a vi sve to odbacite i neviđenom brzinom potpišete nešto što nije potpisano već deset godina”, istakao je Vujanović i kazao da je to veoma osjetljivo i složeno pitanje.

Vujanović je mišljenja da je ovo jedini slučaj u regionu da se traži nepovjerenje Vladi zbog jednog ugovora, koji je, kako je kazao, apsolutno ništavan.

“Temeljni ugovor može da bude samo sa drugom državom i on se zato ratifikovao u našoj Skupštini, svi ostali ugovori moraju da budu obični ugovori o rješavanju pravnih pitanja između crkve i države”, objašnjava Vujanović.

Vujanović je kazao da premijer Dritan Abazović ima veliku podršku Beograda i Crkve Srbije, kao i Tirane i Albanije, ali da ne znači da ako u jednom periodu imate podršku, da će dugo trajati, kao i da veliki uzlet neće rezultirati velikim padom.

“Taj Temeljni ugovor u svojim odredbama ima tri apsolutno nezakonite, koje taj ugovor čine apsolutno ništavim. Jedna je javno-pravno ovlašćenje, druga je svojinsko pitanje i treća je obaveza države da uvede vjeronauku”, ističe bivši predsjednik Crne Gore i ocjenjuje da će se ta ništavost utvrditi u redovnom sudu.

Kako je kazao, velika je sreća što Zakon o obligacijama u članu 102 reguliše apsolutnu ništavost, dok u članu 107 propisuje ko tu ništavost može da traži.

Kada je riječ o uvođenju vjeronauke, Vujanović ukazuje na osjetljivost teme.

“Pitanje vjeronauke je izuzetno osjetljivo, ono se mora na toliko pažljiv način tretirati, da ono zahtijeva ozbiljno vrijeme. Ne možete vi vjeronauku uvesti u škole na ovakav način, kao obavezu države”, izričan je Vujanović i postavlja pitanje ko će vjeronauku u školama predavati, da li će tu obavezu vršiti svještenici.

Upoređujući svoju posjetu Srebrenici, u periodu kada je i sam bio premijer, sa posjetom sadašnjeg premijera Abazovića, Vujanović kaže da je svojevremeno na pitanje zašto ne održi govor u Srebrenici, odgovorio da na tom mjestu nije imao snage da govori.

“Oba puta kada sam bio u posjeti Srebrenici, nijesam znao odakle sam izašao. Abazović je govorio vrlo lagano i na kraju rekao da je saopštio univerzalnu stvar i da nijesu ubijeni Bošnjaci, nego ljudi, a onda dao objašnjenje da je neshvatanje njegove izjave stvar izbornog ambijenta u BiH. Očigledno da su mu se posložile stvari koje mu daju mogućnost da to kaže”, istakao je Vujanović.

Bivši predsjednik Crne Gore osvrnuo se na jednu od dvije posjete Srebrenici, u kojoj je, kako je kazao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao izgubiti život.

“Nije sve crno ili bijelo, ja imam mnogo zamjerki, ali ne mogu kroz zamjerke bilo koje ličnosti da ne vidim ono što je dobro”, naglašava Vujanović.

Komentarišući izjavu Joanikija u kojoj je kazao da prihvata to što ljudi imaju osjećaj crnogorstva, Vujanović je izjavio da ne može da osjeća da je Crnogorac, već da on to jeste.

“Nacionalna pripadnost je pripadnost koja može da se promijeni, koja je lična i intimna stvar, ali to nije stvar osjećaja”, kazao je.

Na pitanje da li je očekivao da stranke suverenističkog bloka građane pozovu na proteste, Vujanović kaže da ne smatra da je neophodno protestovati, te da ugovor koji je ništavan tako treba i tretirati.

“Na Belvederu sam bio zato što se osporavala crnogorska nacija i zato što se smatralo da se treba napraviti hirotonisanje protivno narodnoj volji i protivno spremnosti da svojim životima to spriječe”, izričan je Vujanović.

 Takav čin Vujanović ocjenjuje kao čin samopromocije.

“Crkva na Rumiji je uz pomoć helikoptera Vojske Jugoslavije prenijeta, rađena je u Baru u jednom zatvorenom sistemu u kome je tavršena i ta crkva je prenijeta i postavljena i o tome se otvorilo pitanje na Vrhovnom savjetu odbrane”, prisjeća se bivši predsjednik.

Kazao je da je tada načelnik Generalštaba bio Dragan Paskaš, koji je kazao da o tome nije ništa znao, te dazbog toga što je vidio šta je to proizvelo u Crnoj Gori, podnio je ostavku.

Vujanović cijeli protokol premiještanja crkve objašnjava time da se za taj postupak nije znalo, te kazao da se nekim stvarima daju veće dimenzije od onoga što zaslužuju.

Dodaje da nikada nije bio za rušenje bogomolja, te da iz tog razloga crkva nije srušena, Kako je kazao, ne vidi potrebu demonstriranja sile države na taj način.

Govoreći o prilici da budemo prva sljedeća članica Evropske Unije, Vujanović je izrazio svoje nezadovoljstvo time što je temeljni ugvoor glavna tema sadašnje Vlade, a ne ulazak u EU.

“Mislim da je jako važno da se izaberu sva četiri suca Ustavnog suda, moramo razgovarati. Sve je prolazno, interes građana je vječan i dobro Crne Gore je vječno i vječna je Crna Gora, ko smatra suprotno, taj potcjenjuje istoriju i budućnost Crne Gore. Ovo je država koja će, izvjesno vječno postojati”, zaključuje Vujanović.

KOMENTARI (12)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
05.08.2022 20:28

Čime su ti zaprijetili pa si i ti morao da se javiš? Da ćeš proći kao Sveto? Ti si bio jedini pošteniji u toj ekipi, nemoj sada da se brukaš...

28 20
To je To
05.08.2022 21:36

Ti nisi dostojan ni ime Filipovo da pomeneš , ali za večeru ti daju burek masni , a to je tvoja cijena .

10 17
Marko
06.08.2022 09:47

Za razliku od vas " sendvičara" ja jedem burek. Jesu vam sipali gorivo zadnji put, s obzirom da je poskupilo?

9 2
KK3
05.08.2022 20:47

Kakav je to "ugovor" gdje jedna strana ima sva prava a nikakve obaveze a druga strana samo obaveze prema toj strani a nikakva prava ? To vise lici na diktat, prisilu, okupaciju i kapitulaciju nego na sporazum dvije strane potpisnice

18 8
M
05.08.2022 23:29

Da li si možda pogledao ugovore prema ostalim vjerskim zajednicama, pa ti samo ovaj problematican! Potraži i ostale pa ih sve strpaj u isti koš. Pošto su,u suštini, isti, zašto je samo jedan problem!?

12 4
CRNOGORKA
05.08.2022 22:00

DEBELO SU TE ZADUZILI ,PA SE JOS I TI JAVLJAS ! MISLILI SMO DA SI POKOJNI ! PRICAJ TI I ONIM UGOVORIMA KOJE STE SKLAPALI 30 GODINA! AKO NECES SADA ,MORAT CES USKORO !

24 11
eeee
06.08.2022 08:08

Pravnik koji nije umijo sa svojima da regulše imovinska pitanja no se brljaju po portalima

6 4
UmiJo
06.08.2022 09:41

Red bi bio da prvo naucis pravopis da bi "UMIJO" da komentarises bivseg predsjednika drzave, pravnika i ministra pravde

4 7
eeee
06.08.2022 10:42

To je crnogorski pravopis !?

4 4
Andrea
06.08.2022 12:10

Treba nick da ti je "beeee" .

0 1
eeee
06.08.2022 15:08

Mislim ako je već zabrinut za interes građana mogao se fokusirat na naše mornare koji trunu po bjelosvjetskim zatvorima a o tome ni riječi već samo imovina ,pare ,pare . Ako će ,,beee" dovesti do toga da neko bolje shvati o čemu se radi slažem se prijebačiću ga tome za ljubav !

1 0
Sizif
06.08.2022 09:25

Temeljni ugovor nije tajno potpisan,Kao što ste vi godinama tajno dijelili državnu imovinu između sebe,krali narod,Uništili svo dostojanstvo naroda sa ovih prostora,bilo Albanaca,Hrvata; Srba ili Crnogoraca,i drugih .O ovom ugovoru i odnosu pravoslavne crkve i države ,evo se priča već (sada) 5 godina.Vaš isključiv odnos prema pravoslavnoj srpskoj crkvi vas je upravo uklonio sa dugogodišnje političke scene CG.a što se tiče vjerskih škola.Samo ću da postavim pitanje :,,Da li znate koliko ima medresa i katoličkih privatnih škola"?.Ako ne znate,upravo u Staroj varoši je napravljena jedna od najvećih,pa nikome ništa i nikome ne smeta.

7 4

OSTALE VIJESTI

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

"Nakon pobjede nad Đukanovićem počela demokratija unutar partija"

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:09

Profesor na Fakultetu političkih nauka Beograd Miloš Bešić smatra da je dobro što je udruživanje partija u drugom planu, jer ono što se dešava sa ispunjavanjem privremenih mjerila (IBAR) ozbiljna stvar. 

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Cicipas siguran, Lajović takođe u četvrtfinalu

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:32

Stefanosu Cicipasu otvorio se put do završnice ATP turnira u Barseloni.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.

Jauković: Dobile smo tešku grupu u kojoj nema autsajdera

Četvrtak, 18.04.2024 | 19:31

Prvi cilj ženske rukometne selekcije Crne Gore na ovogodišnjem Evropskom šampionatu biće plasman u glavnu rundu, izjavila je Đurđina Jauković nakon današnjeg žrijeba u Beču.

Berancu zadržavanje 72 sata, osumnjičen za dječju pornografiju

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:30

Beranska policija uhapsila je D.R. (42) iz tog grada, zbog sumnje da je počinio krivično djelo iskorišćavanje djece za pornografiju.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Milatović: Uvesti školski obrok i regulisati produženi boravak

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:48

Predsjednik države Jakov Milatović je danas u razgovoru sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Ređinom De Dominići i šefom misije UNICEF-a Huanom Santanderom ukazao da je u školama u Crnoj Gori poželjno uvesti školski obrok, čime bi se unaprijedila briga o djeci u školama.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.