Četvrtak, 11.08.2022 | 09:55
IZVOR: kolektiv.me

Studentski filmovi sa 10 fakulteta i akademija na festivalu u Herceg Novom

Selekcija 29 filmova studenata sa 10 fakulteta i akademija iz šireg regiona biće pred publikom u Herceg Novom na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu.




Foto: Montenegro film

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Studentske filmove koje je selektovala scenaristkinja Maja Todorović moći ćete da pogledate od 23. do 27. avgusta na kultnom mjestu – u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina, koji je proteklih nedjelja uređen i spremno očekuje publiku zainteresovanu za ostvarenja autora koji su budućnost filma, poruka je festivalskog tima.

Na programu će se naći filmovi studenata: FDU Cetinje, FDU Beograd, AGRFT Ljubljana, ASU Sarajevo, ADU Zagreb, AU Banja Luka, AU Beograd, FDU Skopje, UNATC “I.L. CARAGIALE” iz Bukurešta, a ove godine prvi put i film studenta Fakulteta za dizajn i medije Univerziteta Donja Gorica, najavljuju organizatori.

"Filmovi koji su se našli u ovoj selekciji su vrlo raznoliki u svakom segmentu, ali ono što im je zajedničko jeste hrabrost da se iskreno i bez predumišljaja bave temama koje ih zaista zanimaju (a ne koje su „popularne“ ili „poželjne“) i to na način na koji osjećaju da treba, ne jureći da imitiraju stilove „velikih“ i priznatih autora ili autorki", ističe selektorka Maja Todorović.

Kako napominje, većina ovih filmova rađena je u vrijeme kad su na snazi bile COVID mjere i ograničenja, što je svakako umnogome uticalo na rad, otežalo same pripreme i snimanje, ali nije sputalo kreativnost autora i autorki, navodi se u saopštenju.

“Vjerujem da vas nijedan od ovih filmova neće ostaviti ravnodušnim i ‘praznim’ – u njima možete pronaći i prepoznati sebe i svijet oko sebe, ili ući u ‘drugi svijet’, ali opet se vratiti na (samo)spoznaju. U ovim autorima i autorkama leži budućnost filma. Oni su djeca filma”, poručuje Todorović, Novljanka koja je odrastala uz Festival i čiji filmovi su bili prikazivani u ovom segmentu programa, podsjećaju domaćini.

Osim filmova u takmičarskom dijelu, ove godine su na programu i dva ostvarenja van konkurencije: “Going Diaspora” Damira Mehića i “Sjeverni pol”, kratki igrani film Marije Apčevske, između ostalog, piše u saopštenju.

Prvog dana, 23. avgusta na programu će se naći četiri filma studenata Nacionalnog univerziteta za pozorište i film I.L. Caragiale iz Bukurešta: S ljubavlju, vaš sin čiji autor je Ștefan Lordache, Kada se oblaci zbliže koji potpisuje Daniel Iulian Popa, Dan kada je Vali pomjerio svoj TV Vladuta Iosefa, Ljubavne priče u pokretu Carine Dașoveanu i Planiranje ljeta koji potpisuje Alexandru Mironescu, kao i dva ostvarenja sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Mir autora Gabriela Camaja i film Andrije Mugoše Ječam žela.

Na programu za 24. avgust su ostvarenja studenata sa Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd: Izgubljeni dani Jovane Avramović, Krotki Jovana Dimovskog, Polica Matije Lukača, Za vikend gajbi lastom sa autokomande u 15 do 5 da ne bih plaćao peronsku 170 dinara autora Danila Lazovića i film Miladin Đorović koji potpisuje Novak Šipetić. Iste večeri biće prikazan i film Luča mikrokozma Milana Bajčetića, studenta Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Treće večeri, 25. avgusta studentkinja Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Isidora Ratković predstaviće se filmom Zašto ne zaplešeš?, a Akademija dramske umjetnosti Zagreb ostvarenjima pet studenata: Hej, hvala i tvojima Denisa Komljenovića, Sama Borne Zidarića, Fender Bojana Radanovića, Tuđa posla Andrije Tomića i Dete Karle Jelić.

Na programu za 26.avgust su ostvarenja sa Akademije za pozorište, radio, film i televziju iz Ljubljane: A noć ostaje Anžea Grčara, Slatki snovi, mama Aljoše Nikolića, Susjedi Juša Hrastnika i Rodna gruda Filipa Jembriha.

Iste večeri biće prikazani i filmovi studenata Akademije umjetnosti Banja Luka: Koraci Vuka Rađena i Kad jutro svane Karmen Obrdalj.

Posljednjeg dana programa, 27. avgusta publici će se predstaviti studenti Akademije umjetnosti Beograd filmovima Na margini autora Jovana Dopuđa i Između nas Ane Butigan, kao i Fakultet dramskih umjetnosti Skoplje ostvarenjima Progesteror(n) Tine Veličković i Otuđenost Aleksandra Nestorovskog.

Iste večeri biće prikazani i pomenuti vantakmičarski filmovi, Sjeverni pol Marije Apčevske i Going diaspora Damira Mehića, saopštili su organizatori.

Žiri koji će odlučivati o nagradama takmičarske selekcije studentskog filma čine: francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej, reditelj Nikola Ljuca i scenaristkinja Dunja Kusturica, podsjećaju organizatori.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti. 

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Crvena Zvezda suspendovala tim-menadžera Nebojšu Ilića

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da je u periodu od 72 sata, do utvrđivanja činjenica suspendovao člana našeg kluba Nebojšu Ilića, saopšteno je iz beogradskog kluba.

Ova UKUSNA namirnica SMANJUJE APETIT i doprinosi GUBITKU KILOGRAMA

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:32

Dobro balansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora ukoliko želimo da smršamo.

Mandić: IZVJESNO da će tokom juna doći do PROŠIRENJA Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:23

Izvjesno je da će tokom juna doći do proširenja Vlade, što će dati novi zamah kada su u pitanju svi zacrtani planovi parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa Natašom Pirc Musar, predsjednicom Slovenije.