Ponedjeljak, 15.08.2022 | 19:57
IZVOR: vijesti.me

Država se za tri godine mora ZADUŽITI 2,35 milijardi eura

Državnom budžetu u naredne tri godine 2023, 2024. i 2025. na naplatu dolaze glavnice kredita od 1,55 milijardi eura koji su uzimani proteklih godina, dok će u ovom periodu za kamate biti plaćeno još 430 miliona eura.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Država se u ove tri godine planira zadužiti za 2,35 milijardi kako bi mogla vratiti dugove koji dospijevaju na naplatu, finansirati kapitalni budžet od 745 miliona eura i obezbijediti stabilnost javnih finansija.

To je navedeno u Predlogu smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period 2022-2025. godine, kojeg je nedavno usvojila Vlada.

Prema podacima iz ovog dokumenta očekivani javni dug na kraju ove godine iznosiće 4,26 milijardi eura ili 79,6 odsto sadašnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok bi na kraju 2025. godine on iznosio 5,13 milijardi eura ili 81 odsto BDP-a koji se procjenjuje za tu godinu.

Glavni cilj fiskalne politike u ovom periodu, kako je navedeno, je stabilizacija makroekonomskog ambijenta, obezbjeđivanje održivosti javnih finansija i stvaranje uslova za dinamičan ekonomski rast.

Smjernicama se projektuje ekonomski rast na nivou od prosječno preko šest odsto u periodu 2022-2025. godine, kontinuirano smanjenje deficita javnih finansija s procijenjenih 7,65 odsto u 2022. na četiri odsto BDP-a u 2025. godini, ulaganje u finansiranje kapitalnih projekata od oko 1,3 milijarde eura u periodu 2022-2025 i obezbjeđivanje održivosti javnog duga u dugom roku.

”Imajući u vidu i dalje snažno prisustvo pritiska na javne finansije i ograničenost fiskalnog prostora, u narednom periodu potrebno je implementirati dodatne mjere fiskalne konsolidacije koje će obezbijediti bolju naplatu i ostvarenje dodatnih budžetskih prihoda, kao i optimizovati javnu potrošnju uz njeno strukturiranje u korist javnih investicija, kako bi se obezbijedila održivost javnih finasija u dugom roku, a istovremeno stvorio fiskalni prostor za obezbjeđivanje podrške dinamičnom ekonomskom rastu”, navedeno je u Vladinom dokumentu.

Poslanici rado glasali za niže prihode, a veće troškove

Zbog toga što je Skupština ove godine usvojila više zakona kojim su smanjivani porezi i akcize, a time i državni prihodi, a istovremeno usvajani predlozi kojim se povećavaju plate, zarade u dijelu javnog sektora i socijalna davanja došlo je do uvećanja deficita za oko 150 miliona eura, odnosno s planiranih 5,1 odsto BDP-a na 7,6 odsto. Da bi se ispunio zakonski osnov za ove isplate i obezbijedio novac na tim budžetskim stavkama, potrebno je da Skupština usvoji rebalans budžeta. Međutim, nova politička kriza, eventualni i izbor nove Vlade, to mogu dovesti u pitanje. Rasprava o nepovjerenju Vladi zakazana je za 19. avgust.

”Projektovano uvećanje budžetskih rashoda u 2022. godini u odnosu na inicijalni plan u iznosu od oko 150 miliona eura posljedica je, prije svega, nastalog uvećanja izdataka po osnovu primjene zakonskih rješenja koja nisu bila planirana godišnjim zakonom o budžetu ili nisu bila planirana u dovoljnoj mjeri, kao i potrebe nadomješćivanja pristiglih obaveza u sektoru zdravstva”, navedeno je u dokumentu Vlade.

Na ovaj minus u državnoj kasi najviše utiče preuzimanje duga Fonda za zdravstveno osiguranje 64,5 miliona, nedostajući iznos za povećanje penzija od 25 miliona, nedostajući iznos za povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti za 24 miliona, nedostajući iznos za obeštećenje bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece oko sedam miliona eura.

Sada se očekuje niži ekonomski rast

Vlada je prošle godine procjenjivala da će ove godine ekonomija rasti po stopi od oko 6,4 odsto. Međutim, novim preliminarnim procjenama Ministarstva finansija projektovan je niži rast 4,7 odsto. Na osnovu toga korigovane su procjene i za naredne godine.

 navedeno je u očeki”Prema osnovnom scenariju, projektovani prosječni realni rast crnogorske ekonomije u narednom trogodišnjem periodu iznosiće 3,8 odsto, sa stopama od 4,5 odsto u 2023, 3,8 odsto u 2024, i 3,1 odsto u 2025. godini. Prognoze ekonomskog rasta za naredni period uslovljene su snažnom ekspanzijom izvozne aktivnosti, po osnovu visokog rasta uslužnog sektora, ali i pojačane aktivnosti izvoza roba, dinamiziranjem privatne potrošnje usljed snažnog rasta zarada i ekspanzije kreditne aktivnosti, kao i otpočinjanjem novog investicionog ciklusa, koji će opredijeliti stvaranje veće dodate vrijednosti domaće privrede”, navodi se u dokumentu Vlade.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".