Ponedjeljak, 05.09.2022 | 08:33
IZVOR: nova.rs

OVO je najsigurniji grad poznat po HOTELU koji prima samo DVA gosta

Upisao se u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanji hotel na svijetu.




Foto: Youtube screenshot/DW News

Bajkoviti Amberg je bavarski grad na jugoistoku Nemačke koji leži na rijeci Vils i jedno je od mjesta na kojima nećete sresti mnogo turista.

Ovaj srednjevjekovni ljepotan nosi nadimak Ei (jaje) zbog oblika svojih dobro očuvanih zidina. Ukoliko se nađete u Minhenu, Nimbergu ili Regensbergu, Amberg može da vam posluži kao destinacija za jednodnevni izlet.

Zahvaljujući rudi gvožđa grad je u prošlosti imao dovoljno sredstava za izgradnju moćne tvrđave koja je nekada imala oko sto obrambenih kula. Stoga ne čudi da je srednjevekovni pisar Mihael Švajger govorio "Minhen je najlepši kneževski grad, Lajpcig najbogatiji, ali Amberg je najsigurniji!".

U razgledavanje Amberga možete da krenete od željezničke stanice na istočnoj strani Starog grada pa da sledite stazu koja vodi izvan gradskih zidina.

Odmah iza ugla nalaze se Nabburger Tor (Naburška vrata). Nekoda su kule oko tih vrata služile kao tamnice za kriminalce i neprijatelje.

Jedan od najboljih načina za upijanje lokalne atmosfere je poseta Marktplacu koji je subotom posebno živ jer se tada skupi najviše prodavaca koji na štandovima prodaju najrazličitije proizvode.

Na južnoj strani stoji St Martin, gotička katolička crkva izgrađena 1421. Toranj visok 92 m dodat je tek 300 godina kasnije.

Videćete i Rathaus (gradsku većnicu) iz 14. veka s prekrasnim spoljnim stepenicama i balkonom, a ako se spustite  do reke možete da odete na izlet brodom ili da se prošetate do Muzeja vazduhoplovstva ili „najmanjeg hotela na svetu".

Kako bi što povoljnije prošao, nemački mladoženja je sagradio kuću na prostoru nešto većem od dva metra između dve zgrade u Seminargaseu. Od tada se kuća koja danas služi kao luksuzni hotel na lokalnom dijalektu zove Eh’haeusl (Ehe-Haus ili bračna kuća).

Iako je uzak, hotel svojim gostima nudi spavaću sobu, kupatilo i salon s kaminom.

S obzirom da zaposleni nemaju gdje da se smjeste, gosti su u hotelu sami. Prema legendi, koja zvuči i kao odličan marketinški trik, oni parovi koji ondje prespavaju imaće sreće u ljubavi, a cijena noćenja u hotelu je tričavih 240 eura, prenosi Punkufer.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.