Četvrtak, 15.09.2022 | 11:05
IZVOR: Rtcg.me

Istraživanja: U CG sve TOPLIJE, veće i SUŠE - Očekuje se porast TEMPERATURE i u Podgorici

U Crnoj Gori intenzivnije raste maksimalna u odnosu na minimalnu temperaturu i klima je postala značajno toplija i blago sušnija, pokazuje istraživanje profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Dragana Burića. 
Foto: arhiva, Kolektiv.me

Prema regionalnim klimatskim modelima, u odnosu na današnju prosječnu temperaturu, procjenjuje se da će u periodu 2071-2100. Podgorica biti toplija za oko 2 stepena celzijusa, a po ekstremnijem scenariju i do 3,5 do 4,5 stepeni celzijusa.

Savremene klimatske promjene i ekstremne vremenske pojave nijesu zaobišle ni Crnu Goru, smatra pofesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Dragan Burić, čija je to oblast naučnog istraživanja.

"Tokom prethodnih 70 godina, trend porasta srednje temperature vazduha je značajan u našoj državi, kako godišnje tako i na nivou sezona. Posmatrajući u srednjoj vrijednosti, u Podgorici, na primjer, zime postaju toplije za oko 0,15 stepeni celzijusa po dekadi, a ljeta za čak 0,37 stepeni celzijusa po dekadi. Na godišnjem nivou, period 1991-2020. je u Podgorici topliji za oko 1,1 stepeni celzijusa u odnosu na prethodni 30-godišnji interval (1961-1990)“, navodi podatak iz svog istraživanja prof. dr Burić.

Danas živimo u eri klimatskih promjena koje su, po mišljenju mnogih, ubrzanije i intenzivnije u odnosu na one iz prethodnih epoha.

"Činjenica je da se planeta zagrijava i da je, u vezi s tim, povećana učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja. Postoje regionalne razlike u pogledu porasta temperature. Regionalne promjene u režimu i količini padavina su još izrazitije - pojedine regije i države postaju aridnije, a neke humidnije, dok ima i onih područja u kojima se smjenjuju sušni i ekstremno kišni periodi sa poplavama“, objašnjava Burić.

Kada je riječ o Crnoj Gori, istraživanje pokazuje da intenzivnije raste maksimalna u odnosu na minimalnu temperaturu.

"Za razliku od temperature, sa sezonskim i godišnjim sumama padavina se ne dešava ništa zabrinjavajuće. Godišnje, proljećne i jesenje sume padavina imaju pozitivan trend, a zimske i ljetnje negativan, ali su te promjene beznačajne. Međutim, ne samo kod temperature, već i kod padavina je prisutno povećanje dnevnih ekstrema. To znači da se češće registruju dani sa visokim temperaturama i sa obilnijim padavinama. Sa druge strane, povećava se i broj sušnih dana, odnosno dana bez padavina ili sa zanemarljivom količinom. Dakle, može se zaključiti da je klima Podgorice, generalno Crne Gore, postala značajno toplija i blago sušnija“, kaže profesor Burić.

Projekcije ukazuju, navodi on, da će se trend temperature i padavina nastaviti i u budućnosti. Prema regionalnim klimatskim modelima, u odnosu na današnju prosječnu temperaturu, procjenjuje se da će u periodu 2071-2100. Podgorica biti toplija za oko 2 stepena celzijusa, a po ekstremnijem scenariju i do 3,5-4,5 stepeni celzijusa, zavisno od modela.

"Projekcije različitih modela su saglasne za temperaturu, ali ne i za padavine. Pa tako imamo modele čije projekcije ukazuju na veću količinu padavina u Podgorici, a ima i onih čije simulacije kažu da će ih biti manje. Slični rezultati su dobijeni i za Kolašin i druga mjesta u Crnoj Gori. Takođe, postoji velika saglasnost klimatskih modela da u budućnosti treba računati na češće ekstremne vremenske i klimatske događaje. Bez obzira na to što ne postoji tačan model, klimatske projekcije treba shvatiti ozbiljno, jer ukazuju šta se može dogoditi ako ne budemo vodili računa o životnoj sredini“, poručuje profesor Burić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"On je sada oženjen i čeka dijete" - Ana Kokić o bivšem mužu, pa OTKRILA detalje iz svog ljubavnog života

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:31

Pjevačica o bivšem mužu, ćerkama i ljubavnom životu nakon razvoda.

KORONA VIRUS: 10 novih slučajeva, bez preminulih

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:20

Dnevni korona presjek. 

Pokret "IMA NAS": Građani da iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu, nećemo odustati od ispunjenja zahtjeva

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:15

Protest pokreta "IMA NAS", koji se održava sjutra u 18 h na platou ispred Skupštine Crne Gore, prilika je da građani iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu koje usljed političke i institucionalne krize postaje alarmantno, saopšteno je iz tog pokreta.

Da li bi OSAM ČAŠA VODE dnevno moglo da bude previše? Naučnici imaju ODGOVOR

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:07

Novo istraživanje pokazalo je da bi preporučenih osam čaša vode dnevno moglo da bude previše.

FOTO: Glumica OBJAVILA fotografiju i ODUŠEVILA mnoge - "Rođeno savršenstvo"

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:39

Jedna od najlepših glumica, Sloboda Mićalović izazvala je pravu lavinu na mrežama fotografijom u izazovnoj haljini.

Ljekari PREPORUČUJU: Samo OVE DJELOVE TIJELA treba da perete svaki dan

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:25

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno, a u ljetnjim mjesecima i češće.

Domaćice na OVAJ NAČIN očistite dasku za sječenje namirnica - Potrebna su vam samo 2 sastojka

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:13

Iako su na tržištu odavno dostupne kuhinjske daske od neprobojnog stakla, mnoge domaćice i dalje koriste one drvene koje djeluju toplije, ali su teže za održavanje.

Ibrahimović: "Jedan od prvih zadataka 42. Vlade bio da dijaspori oduzme prebivalište"

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:02

Veze između dijaspore i državnih institucija Crne Gore moraju biti snažnije, a obaveza je države da vodi računa o očuvanju kulturnog, nacionalnog i vjerskog identiteta naših iseljenika, poručio je lider Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Ervin Ibrahimović.

Koliko tačno alkohol OSTAJE u TIJELU? Pogledajte pregled po satima za pivo, vino...

Nedjelja, 27.11.2022 | 13:53

Koliko dugo se alkohol zadržava u organizmu?

Marina Visković otkrila DETALJE svog ljubavnog života: " Bitno je da NEMAM dodirnih tačaka sa...."

Nedjelja, 27.11.2022 | 13:28

Pjevačica otvorila dušu.