Subota, 19.11.2022 | 08:46
IZVOR: biznis.telegraf.rs

Presuda zbog prevare - NAJMLAĐA MILIJARDEKA na svijetu osuđena na 11 GODINA zatvora

Nekadašnja najmlađa milijarderka i osnivačica startapa Theranos, Elizabet Holms, osuđena je na 11 godina zatvora zbog prevare investitora prilikom pokretanja testiranja krvi.




Foto: YouTube screenshot/CBS Mornings

Podsjetimo, nakon godina suđenja, Holmsova je u januaru proglašena krivom po četiri tačke.

Holmsova je osuđena zbog stotina miliona dolara teške prevare investitora i součava se sa kaznom od 20 godina zatvora, kao i novčana kazna od 250.000 dolara plus restitucija po svakoj tački.

Holmsova (38) je osnovala Theranos 2003. godine sa svojih 19 godina. Nakon decenije pod lupom, počela je se udvara štampi tvrdeći da je Theranos izmislio tehnologiju koja može precizno i pouzdano da testira niz stanja koristeći samo nekoliko kapi krvi uzetih iz uboda prsta.

Svojim šarmom uspjela je da prikupi nevjerovatnih 945 miliona dolara od impresivne liste investitora, uključujući medijskog mogula Ruperta Merdoka, osnivača Oracle-a Larija Elisona, Valmartovu porodicu Volton i milijarderku i bivšu sekretarku za obrazovanje Betsi Devos.

Na svom vrhuncu, vrijednost Theranosa procijenjena je na 9 milijardi dolara prenosi CNN.

Sve je počelo da se raspada nakon što je istraga Volstrit džurnala 2015. otkrila da je kompanija izvršila samo desetak od stotina testova koje je ponudila koristeći svoj vlasnički uređaj za testiranje krvi, i to sa upitnom tačnošću.

Umjesto toga, Theranos se oslanjao na uređaje koje su proizvele treće strane tradicionalnih kompanija za testiranje krvi.

Holms i Theranos su 2018. godine izmirili optužbe za "masovnu prevaru" sa Komisijom za hartije od vrijednosti, ali nisu priznali niti negirali bilo koju od optužbi kao dio posla.

Startap se ubrzo potom raspao.

Traže manju kaznu

Advokati vlade tražili su kaznu od 15 godina zatvora, kao i uslovnu kaznu i restituciju, dok je službenik za uslovnu kaznu Holmsove, tražio devetogodišnju kaznu.

Njen tim odbrane zatražio je od sudije, koji predsjedava njenim slučajem, da je osudi na do 18 mjeseci zatvora, nakon čega slijedi uslovna kazna i rad u zajednici.

Takođe, advokat odbrane i bivši savezni tužilac rekao je za CNN Business da činjenica da Holmsova ima malo dijete može uticati na njenu kaznu.

- Ne znam kako ne može, samo zato što su sudije ljudi - rekao je Mark MekDugal.

- Ne znam šta se postiže dugogodišnjom kaznom, Elizabet Holms više nikada neće voditi veliku kompaniju. Nikada neće biti u poziciji da se ovako nešto opet ponovi - dodao je.

Izvor: biznis.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

PARAN ili NEPARA BROJ? Koliko jaja treba OBOJITI za Uskrs prema narodnom običaju

Srijeda, 24.04.2024 | 17:33

Tradicionalno se  farbaju jaja ili na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, u skladu sa običajima njihovog kraja. Ali koliko bi jaja trebalo ofarbati?

Poznata pjevačica prvi put progovorila o RAZVODU - "Previše je BOLNO bilo"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:23

Ilma Karahmet po prvi put progovorila o razvodu

Nadal: Ako se budem ovako osjećao NEĆU IGRATI na RG, ali NI ZAVRŠITI KARIJERU

Srijeda, 24.04.2024 | 17:11

Legendarni španski teniser Rafael Nadal na startu Mastersa u Madridu igraće protiv Ameriknca Darvina Blanka, a pred taj meč održao je konferenciju za medije, na kojoj je pričao o ciljevima u Madridu, ali kasnije tokom sezone.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

TUŽAN POTEZ bivšeg muža Bojane Janković: Član „Beogradskog sindikata“ na ovaj način iskazao BOL koju OSJEĆA

Srijeda, 24.04.2024 | 17:02

Nekadašnja voditeljka Bojana Janković pronađena je mrtva 19. aprila, u 47. godini života.

Canović PODRŽAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 16:53

Član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Spajić – Rid: Partnerstvo sa UK može biti PRESUDNO za RAZVOJ ekonomije u Crnoj Gori

Srijeda, 24.04.2024 | 16:47

Strateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom moglo bi biti presudno da Crna Gora efikasno i na dobrobit svih građana izgradi ključnu infrastrukturu i razvije ekonomiju, saglasili su se tokom sastanka predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor UK Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza Tim Rid.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada.