Nedjelja, 04.12.2022 | 10:57
IZVOR: 24sedam.rs

Šest NIJANSI LJUBAVI: Kako da znate koju osjećate prema nekome?

Stari Grci su razlikovali više vrsta ljubavi.
Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Nauka nam ljubav objašnjava na veoma neromantičan način. Ljubav je kada se određeni hormoni oslobađaju u našem tijelu i kada se aktiviraju određeni regioni mozga kao što je hipokampus.

Na našu sreću ljubav su proučavali mnogi, beznadežni romantičari, filozofi, bardovi, pjesnici, muzičari...

Rezultat toga je da danas znamo da postoji mnogo različitih vrsta ljubavi!

U stvari, drevni grčki filozofi su proučavali ovu temu i utvrdili da postoji 6 različitih oblika ljubavi.

Agape – Najviši oblik ljubavi

Agape se smatra najvišim od svih oblika ljubavi. Međutim, ima više različitih načina na koje se može tumačiti.

Riječ je prvi put ušla u upotrebu u vrijeme legendarnog grčkog autora Homera, koji je napisao Ilijadu i Odiseju oko 7. vijeka prije nove ere.

Značenje riječi u to vrijeme bilo je bliže naklonosti, na primjer pozdraviti nekoga sa ljubavlju. Riječ je evoluirala tokom vremena i mnogo je bliža božanskoj ljubavi, zbog njene upotrebe u različitim prevodima Biblije. U takvim slučajevima, agape znači Božju ljubav prema čovječanstvu i ljubav koju čovječanstvo gaji prema Bogu.

Eros - Romantična ljubav

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Eros je toliko cijenjen i važan oblik ljubavi da je čak i grčki bog ljubavi dobio ime po njemu.

Eros je najbliži onome što bismo danas nazvali romantičnom ljubavlju. Ovaj oblik ljubavi obično se kreće od misli, želja i postupaka koji su uglavnom ograničeni na spavaću sobu. Ali to je više od toga. To je takođe i ljubav koja se njeguje u braku, vrsta ljubavi prema svojoj drugoj polovini.

Filija – Bratska ljubav ili ljubav između prijatelja.

Jedan od najčešćih oblika ljubavi koju svakodnevno doživljavamo je filija, ili ljubav koju dijele prijatelji. Ovaj oblik ljubavi prvi je definisao grčki filozof Aristotel kao ljubav koja se dijeli između prijatelja, posebno u tri specifične vrste prijateljstva.

Prva vrsta je ona koja se zasniva na korisnosti. Ovaj oblik filije se sastoji od odnosa ili interakcija između ljudi u vrlo površnim okolnostima, kao što je kupovina nečega od nekoga. U modernim vremenima ovu vrstu veze vjerovatno ne bismo opisali kao prijateljstvo, već više kao poznanstvo.

Drugi oblik filije je mnogo bliži onome što bismo očekivali od njega - u potpunosti se odnosi na uživanje u društvu drugih.

Konačni oblik filije, koji se odnosi na najviši oblik, je ono što bismo nazvali ljubavlju između braće ili pravih prijatelja.

Storge - Ljubav koju dijeli porodica

Storge je oblik ljubavi za koji se kaže da je najprirodniji i razvijen je više kao instinkt nego bilo šta drugo. To je vrsta ljubavi koju majka osjeća prema svom djetetu i prije njegovog rođenja.

Ovaj oblik ljubavi se skoro isključivo doživljava među članovima porodice i može ili rasti ili se smanjivati tokom vremena. Jedno glavno tumačenje koje nije povezano sa porodicom može se naći među najbližim prijateljima.

Filautija – Ljubav prema sebi

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Filautija je prvobitno bila upoređena sa ljubavlju koju čovjek drži prema sebi, kao i sa brigom o sopstvenoj sreći ili blagostanju.

Zanimljivo, ovo se nije uvijek smatralo visoko cijenjenim oblikom ljubavi, a zapravo se smatralo moralnom manom! Za ljude koji su se bavili filautijom govorilo se da su sujetni, sebični i egoistični. Međutim, tokom vremena, filautija je stekla bolji ugled i razumijevanje.

Postepeno je filautija, ili samoljublje, počela da raste kao koncept koji nije samo dobar, već i izuzetno koristan za vaše mentalno zdravlje.

Ksenija - Ljubav koja se ogleda u gostoprimstvu

Ovaj oblik ljubavi je manje vrsta ljubavi, a više opšta smjernica koju treba slediti. To je ljubav koja proizilazi iz gostoprimstva, i to je jedan od najstarijih ukorenjenih oblika ljubavi.

Sve kulture sveta dijele slične vrijednosti kada je u pitanju koncept Ksenije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Bratić: Ne plašim se ni sudova ni tužilaca, radila sam po zakonu

Srijeda, 01.02.2023 | 16:12

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić prokomentarisala je za portal RTCG tužbu predatu od zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Osnovnom sudu u Podgorici, ističući da je radila sve po zakonu i da se ne plaši ni sudova ni tužilaca.

Đurović: Nije se ozbiljno pristupilo izradi prostornog plana

Srijeda, 01.02.2023 | 16:04

Zbog političke krize ili nedovoljne upućenosti nije se sa dovoljnom ozbiljnošću prišlo izradi novog Prostornog plana Crne Gore (PPCG), dokumenta kojim se određuje strategija razvoja države i njeni pravci, a nakon konsultativnog saslušanja o ovom dokumentu koje je planirano u petak, vidjećemo gdje smo u ovom trenutku kada je u pitanju njegova izrada i da li treba odlučiti o produženju roka.

Klarić - Ardeleanu: Crna Gora da u što skorijem periodu postane dio evropske zajednice

Srijeda, 01.02.2023 | 15:52

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorom Republike Rumunije u Crnoj Gori Nj.E. Viorelom Ardeleanuom.

SUĐENJE bivšim radnicima Željezare: Tvrde da su branili fabriku i radna mjesta

Srijeda, 01.02.2023 | 15:48

Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za “ometanje službenog lica u vršenju službene radnje”.

VIDEO: Nakon EVROVIZIJE pravo na MODNU PISTU - Vladana debitovala na Nedjelji visoke mode

Srijeda, 01.02.2023 | 15:41

Pjevačica Vladana, prošlogodišnja predstavnica Crne Gore na Eurosongu u Torinu, nedavno se okušala u ulozi modela i to na reviji koja je održana u Parizu, u okviru tamošnje Nedjelje visoke mode

Vrijeme ČUDA I NOVIH POČETAKA - Danas je 2.2. i donosi VELIKE PROMJENE

Srijeda, 01.02.2023 | 15:29

Kada često vidite 2, 22, 222 ili čak 2222, zapitajte se: Kako mogu stvoriti skladniji odnos sa svojim vanjskim svijetom? 

Bar: Zbog oružja u ilegalnom posjedu odgovaraće tri osobe

Srijeda, 01.02.2023 | 15:22

Barska policija podnijela je krivičnu prijavu državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru protiv M.F. i S.F., dok je Z.N. uhapšen zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja, saopštila je Uprava policije.

FOTO: Pike i njegova NOVA DJEVOJKA IZNENADILI objavom - PROVOCIRAJU Šakiru na ovaj NAČIN

Srijeda, 01.02.2023 | 15:13

Ljubavni život fudbalera Barselone, Đerara Pika, ne prestaje da izaziva veliku pažnju.

LAKO I BRZO - Napravite KOKICE SAVRŠENOG UKUSA uz pomoć nekoliko malih trikova

Srijeda, 01.02.2023 | 15:04

Kokice su mnogima omiljena vrsta grickalica, a dobra vijest je i ta da ne sadrže mnogo kalorija i masnoća.

UCG sarađuje sa oko 20 španskih univerziteta: Otpravnik poslova Španije otvoren za podršku

Srijeda, 01.02.2023 | 15:00

Saradnja Univerziteta Crne Gore (UCG) sa naučnoistraživačkim i visokoškolskim institucijama Španije je više nego intenzivna, ali uvijek ima prostora i za poboljšanje međukulturne, obrazovne i naučne saradnje. To je rečeno tokom prve posjete i sastanka otpravnika poslova “ad interim” Kancelarije Španije u Podgorici Manuela Durana Himenesa-Rikoa sa rektorom UCG prof. dr Vladimirom Božovićem.