Utorak, 06.12.2022 | 12:11
IZVOR: Kolektiv.me

Vlahović: Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej opravdan i prirodan tok

Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej neophodna je, jer savremena umjetnost u Crnoj Gori nije po evropskim i muzeološkim standardima, istakla je v.d. generalne direktorke za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija, Dobrila Vlahović.
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ona je, gostujući na Bojama jutra na TV Vijesti, podsjetila da je Centar savremene umjetnosti javna ustanova koju je osnovala Vlada Crne Gore i koja posluje u skladu sa Zakonom o kulturi i u skladu sa Odlukom o organizovanju JU Centar savremene umjetnosti CG.

„Takođe ću podsjetiti da je transformacija jedan prirodni tok koji se usklađuje sa savremenim standardima muzejske djelatnosti i da je Centar savremene umjetnosti transformisan iz nekadašnje Galerije nesvrstanih u jasvnu ustanovu Centar savremene umjetnosti", navela je Vlahović.

Prema njenim riječima, ovaj projekat je vrlo važan iz razloga što savremena umjetnost u Crnoj Gori nije institucionalizovana, odnosno „nije po standardima savremene evropske prakse i nije u skladu sa muzeološkim standardima".

„Zbog toga je Ministarstvo kulture i medija ocijenilo da postoji potreba ostvarivanja javnog interesa u oblasti muzejske djelatnosti i transformacija Centra savremene umjetnosti u muzej", pojasnila je Vlahović.

Ukazala je da je Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o opravdanosti transformacije gdje je ukazano na opravdanost transformacije i pripremilo Elaborat o opravdanosti transformacije, u čijoj izradi su učestvovali najeminentniji stručnjaci.

„Nakon toga, u skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti Ministarstvo kulture i medija je organizovalo brojne radionice gdje je na transparentan način upoznalo širu stručnu javnost o važnosti osavremenjavanja muzeja", navela je Vlahović.

Ukazala je da je Zakon o muzejskoj djelatnosti propisao uslove koji su neophodni za organizovanje takve jedinice, navodeći da Centar savremene umjetnosti ima osnovne zakonske uslove da preraste u Muzej.

„Ima kadrovske kapacitete, ima prostorne kapacitete, a to su minimalni osnovni uslovi", dodala je Vlahović.

Odgovarajući na pitanje o lokaciji Muzeja, Vlahović je kazala da ideja o formiranju objekta i parceli nije nova.

„Centar savremene umjetnosti je upoznat sa formiranjem Muzeja savremene umjetnosti i učestvovao je u odabiru lokacije", rekla je Vlahović.

Istakla je da je Ministarstvo kulture i medija uspostavilo komunikaciju sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Glavnim gradom da se obezbijedi lokacija za izgradnju novog objekta Muzeja savremene umjetnosti.

„To će sve da obuhvati Elaborat o opravdanosti transformacije, koji su radili najeminentiniji stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, kulturno-umjetničkog stvaralaštva i pravnih nauka. Planirano je da se taj Elaborat dostavi Savjetu Centra savremene umjetnosti koji će dati svoje izjašnjenje i sugestije u odnosu na taj dokument", rekla je Vlahović.

Upitana da li Centar savremene umjetnosti ima dovoljno kadrovskih kapciteta za transformaciju, Vlahović je kazala da ta ustanova ima kapacitete, 43 zaposlena, a da će se u periodu koji slijedi jačati kadrovski kapaciteti i unaprjeđivati stanje u ovoj oblasti.

Ocijenila je da je put koji sprovodi Ministarstvo kulture i medija put transformacije i stavljanja savremene umjetnosti u tokove savremene evropske scene.

„Svaka transformacija ima svoj kontinuitet. Svaka transformacija bazira se na zakonskoj regulativi. Jasno su propisani uslovi za obavljanje muzejske djelatnosti kad je u pitanju Muzej savremene umjetnosti", navela je Vlahović.

Ponovila je da u ovom trenutku savremena umjetnost koja je vrlo značajna za Crnu Goru nema zaštitu i standarde u skladu sa muzejskom djelatnošću.

„Zbog toga je opredijeljenost Ministarstva kulture i medija da formira Muzej savremene umjetnosti u kojem će biti prezentovano savremeno stvaralaštvo koje baštini Crna Gora", kazala je Vlahović.

Istakla je da će Elaborat o opravdanosti usvojiti Vlada Crne Gore na sjednici do kraja četvrtog kvartala.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

VIII Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO u KIC-u

Četvrtak, 02.02.2023 | 13:38

Međunarodna Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO koja je za relativno kratko vrijeme stekla veliku popularnost i pobudila pažnju kako publike, tako i stručne javnosti zbog svoje originalne koncepcije koja se bazira na kamernim ostvarenjima nezavisnih i slobodnih scena i kvalitetne selekcije predstava ove godine biće održana od 6. do 13. februara u organizaciji KIC-a “Budo Tomović”.

Predstava "Jerma" na Velikoj sceni CNP-a

Srijeda, 01.02.2023 | 13:48

Predstava „Jerma“ Sajmona Stouna u režiji i adaptaciji Ane Tomović, premijerno izvedena krajem decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu, na repertoaru je 2. i 3. februara u 20 časova na Velikoj sceni.

Poetsko veče Nade Krivokapić u četvrtak u KIC-u

Utorak, 31.01.2023 | 12:25

Poetsko autorsko veče Nade Krivokapić u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Vlaović: Nastavljamo saradnju sa Kinom kroz organizaciju događaja iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Utorak, 31.01.2023 | 10:39

Ministarstvo kulture i medija dogovorilo je nastavak kulturne saradnje sa NR Kinom kroz organizaciju zajedničkih događaja iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine.

Predstava "Pokojnik" na Velikoj sceni CNP-a

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 11:19

Predstava „Pokojnik“ koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat biće izvedena večeras i sjutra veče na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova.

CGO: Sud na Žabljaku pokrenuo 16 postupaka u vezi sa izborima u Šavniku

Petak, 03.02.2023 | 11:35

Osnovni sud na Žabljaku pokrenuo je 16 postupaka protiv 23 lica, na osnovu prijava tužilaštva koje se odnose na izborna dešavanja u Šavniku, objavili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Na prodaju iPhone prve generacije: OVO je cijena komada istorije

Petak, 03.02.2023 | 11:02

Kako prenosi Gardijan, iPhone prve generacije je ponuđen na aukciji u SAD, a očekuje će da će dostići cijenu višu od 50.000 dolara

Sport, žene i nasilje: Teniser Nik Kirjos priznao da je napao devojku a pogledajte i kako je sud reagovao

Petak, 03.02.2023 | 10:58

Teniser nije krivično osuđen zbog incidenta koji se desio 2021. u Kanberi.

VIDEO: Upoznajte Bobija - On je NAJSTARIJI PAS NA SVIJETU ikada i Ginisov REKORDER

Petak, 03.02.2023 | 10:25

Dvije nedjelje nakon što je Spike proglašen najstarijim živim psom na svijetu, Guinnessova knjiga rekorda dobila je dokaz o još starijem psu. Bobi je rođen 11. maja 1992. godine i on nije samo najstariji živi pas, on je najstariji pas ikada, piše na stranici Guinness World Records.

Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura

Petak, 03.02.2023 | 10:05

Ekstremno loši vremenski uslovi, aktuelni u periodu nakon 17. januara, uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima CEDIS-a, čija je sanacija bila izuzetno složena, naporna po ekipe i finansijski zahtjevna.

Prava Crna Gora će podržati Mandića

Petak, 03.02.2023 | 10:04

Predsjedništvo Prave Crne Gore kao i Glavni odbor većinom glasova donijeli su odluku da na predstojećim Predsjedničkim izborima daju podršku kandidatu Demokratskog fronta Andriji Mandiću, saopšteno je iz te partije.  

Delegacija UO Komorskog foruma u Voliju

Petak, 03.02.2023 | 09:57

Delegacija Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke posjetila je kompaniju Voli i razgovarala sa čelnikom kompanije Draganom Bokanom, koji je istaknuti član Poslovnog savjeta ove regionalne asocijacije.

Adžić – Onidi: Crna Gora ostaje na putu evropskih integracija

Petak, 03.02.2023 | 09:47

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa Olivijeom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Da li znate šta možete uzeti iz hotelske sobe, a za šta možete biti optuženi za krađu?

Petak, 03.02.2023 | 09:27

Gel za tuširanje, šampon, pribor za šivenje, papuče i ostale sitnice svakako možete iznijeti iz hotela. Ili ne? Travel reporter objašnjava koje stvari možete spakovati, a da ne budete kažnjeni.

Konjević: Laž uvijek ispliva, u slučaju Abazovića to je skoro svakodnevno

Petak, 03.02.2023 | 09:05

Bivši ministri vanjskih poslova i odbrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević saslušani su juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru povodom krivične prijave Inspekcije za zaštitu kulturnih dobara zbog nelegalnog postavljanja spomen-ploče u znak sjećanja na zatočene u logoru Morinj.