Srijeda, 07.12.2022 | 10:42
IZVOR: kolektiv.me

Ivanović: Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti

Pozivam Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka i da o svojoj plemenitoj ideji osnivanja Muzeja savremene umjetnosti otvori sveobuhvatnu, stručnu, informisanu i cjelishodnu debatu, kako bi se otklonile sve sumnje o eventualnoj privatizaciji ovog projekta, a sa ciljem da Crna Gora dobije reprezentativnu kulturnu instituciju, kakvu i zaslužuje, a koja nadilazi bilo kakve lične ambicije ili animozitete, poručio je član Predsjedništva “Evropa sad” Filip Ivanović.
Foto: Evropa sad

"Pozdravljam ideju aktuelne Vlade Crne Gore da otpočne projekat osnivanja Muzeja savremene umjetnosti, kao institucije koja za cilj ima doprinos razvoju kulture u Crnoj Gori i prijeko potrebnoj, a odavno zapostavljenoj, afirmaciji umjetničkog stvaralaštva.Kako to obično biva, od ideje do njene realizacije dug je put, koji, iako možda popločan dobrim namjerama, ne mora nužno biti ispravan i racionalan, pa nije ni čudo što plan puke transformacije Centra za savremenu umjetnost u muzej ovih dana izaziva kritičku pažnju cjelokupne javnosti”, naveo je Ivanović.

Naime, smatra on, proces osnivanja muzeja savremene umjetnosti, kao reprezentativne institucije kulture, podrazumijeva pažljivu analizu pređašnjeg i aktuelnog stanja predmetne oblasti.

“Kvantitativnu i kvalitativnu procjenu postavke, određivanje lokacije, predlog arhitektonskog rješenja zgrade muzeja, ocjenu kadrovskih potencijala, razradu finansijskog plana, itd. Ukratko, osnivanje muzeja savremene umjetnosti je dugoročni projekat, koji zahtijeva ozbiljnost, promišljenosti, profesionalnost i apsolutnu posvećenost”, dodao je Ivanović.

Stoga, u najmanju ruku, navodi on, čude brzoplete odluke o prostoj transformaciji postojećeg Centra savremene umjetnosti u muzej, kako kaže, bez konsultacija stručne i šire javnosti, uz sasvim “neadekvatnu komunikaciju ključnih nosilaca ovog posla”.

A izgleda sve u namjeri da se, mimo ustaljenih procedura i dobrih praksi, ova ideja realizuje u rekordnom, odnosno neprimjereno kratkom, roku. Stoga se, sasvim prirodno, postavlja pitanje ko i zašto žuri s ovakvim kapitalnim projektom i čemu potreba da se iznenađujuće brzo, u svega nekoliko mjeseci, završi proces, za koji su mnogo razvijenijim državama bile potrebne decenije.Javna prepiska čelnih ljudi nadležnih institucija, kojoj posljednjih dana svjedočimo, izaziva ozbiljnu sumnju u dobronamjernost i nepristrasnost, inače hvale vrijedne, inicijative Ministarstva kulture i medija, te otvara prostor za spekulacije o suštini samog projekta, što ne služi na čast ni aktuelnoj Vladi, ni kulturnim djelatnicima, a na kraju ni Crnoj Gori u cjelini”, dodao je on.

Posebno je problematična informacija, smatra Ivanović, o navodnoj saradnji Ministarstva s Glavnim gradom po pitanju buduće lokacije muzeja.

Imajući u vidu činjenicu da je, u skladu s Ustavom, trenutna gradska uprava okončala svoj mandat još prije nekoliko mjeseci, a da nova administracija, na čijem će čelu biti _Evropa sad! nije ni upoznata s namjerama o osnivanju muzeju ili bilo kakvim dogovorima o njegovoj lokaciji. Imajući u vidu sve rečeno, pozivam Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka i da o svojoj plemenitoj ideji osnivanja Muzeja savremene umjetnosti otvori sveobuhvatnu, stručnu, informisanu i cjelishodnu debatu, kako bi se otklonile sve sumnje o eventualnoj privatizaciji ovog projekta, a sa ciljem da Crna Gora dobije reprezentativnu kulturnu instituciju, kakvu i zaslužuje, a koja nadilazi bilo kakve lične ambicije ili animozitete”, zaključio je Ivanović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

CGO: Sud na Žabljaku pokrenuo 16 postupaka u vezi sa izborima u Šavniku

Petak, 03.02.2023 | 11:35

Osnovni sud na Žabljaku pokrenuo je 16 postupaka protiv 23 lica, na osnovu prijava tužilaštva koje se odnose na izborna dešavanja u Šavniku, objavili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Na prodaju iPhone prve generacije: OVO je cijena komada istorije

Petak, 03.02.2023 | 11:02

Kako prenosi Gardijan, iPhone prve generacije je ponuđen na aukciji u SAD, a očekuje će da će dostići cijenu višu od 50.000 dolara

Sport, žene i nasilje: Teniser Nik Kirjos priznao da je napao devojku a pogledajte i kako je sud reagovao

Petak, 03.02.2023 | 10:58

Teniser nije krivično osuđen zbog incidenta koji se desio 2021. u Kanberi.

VIDEO: Upoznajte Bobija - On je NAJSTARIJI PAS NA SVIJETU ikada i Ginisov REKORDER

Petak, 03.02.2023 | 10:25

Dvije nedjelje nakon što je Spike proglašen najstarijim živim psom na svijetu, Guinnessova knjiga rekorda dobila je dokaz o još starijem psu. Bobi je rođen 11. maja 1992. godine i on nije samo najstariji živi pas, on je najstariji pas ikada, piše na stranici Guinness World Records.

Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura

Petak, 03.02.2023 | 10:05

Ekstremno loši vremenski uslovi, aktuelni u periodu nakon 17. januara, uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima CEDIS-a, čija je sanacija bila izuzetno složena, naporna po ekipe i finansijski zahtjevna.

Prava Crna Gora će podržati Mandića

Petak, 03.02.2023 | 10:04

Predsjedništvo Prave Crne Gore kao i Glavni odbor većinom glasova donijeli su odluku da na predstojećim Predsjedničkim izborima daju podršku kandidatu Demokratskog fronta Andriji Mandiću, saopšteno je iz te partije.  

Delegacija UO Komorskog foruma u Voliju

Petak, 03.02.2023 | 09:57

Delegacija Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke posjetila je kompaniju Voli i razgovarala sa čelnikom kompanije Draganom Bokanom, koji je istaknuti član Poslovnog savjeta ove regionalne asocijacije.

Adžić – Onidi: Crna Gora ostaje na putu evropskih integracija

Petak, 03.02.2023 | 09:47

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa Olivijeom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Da li znate šta možete uzeti iz hotelske sobe, a za šta možete biti optuženi za krađu?

Petak, 03.02.2023 | 09:27

Gel za tuširanje, šampon, pribor za šivenje, papuče i ostale sitnice svakako možete iznijeti iz hotela. Ili ne? Travel reporter objašnjava koje stvari možete spakovati, a da ne budete kažnjeni.

Konjević: Laž uvijek ispliva, u slučaju Abazovića to je skoro svakodnevno

Petak, 03.02.2023 | 09:05

Bivši ministri vanjskih poslova i odbrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević saslušani su juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru povodom krivične prijave Inspekcije za zaštitu kulturnih dobara zbog nelegalnog postavljanja spomen-ploče u znak sjećanja na zatočene u logoru Morinj.