Srijeda, 07.12.2022 | 13:37
IZVOR: Vijesti.me

Odbor za ekonomiju PODRŽAO predlog da se PDV na menstrualne proizvode i dječje pelene SNIZI

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, kojim Liberalna partija (LP) traži da se snizi ova dažbina (uvoz i promet) od 1. januara naredne godine na menstrualne proizvode sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto.
Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Odbor je podržao i amandman, na isti predlog zakona, poslanice Demokrata Tamare Vujović kojim se traže isto sniženje na dječje pelene.

Oba predloga na sjednici Odbora su podržali poslanici parlamentarne većine iz 30. avgusta 2020. godine, uz poslanika LP-a Andrije Popovića, pa je time obezbijeđena većina i kada glasanje bude na skupštinskom plenumu.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a i Bošnjačke stranke.

Cijena pakovanja menstrualnih uložaka sada je u prosjeku od 1,39 eura pa do tri eura, tampona od 2,95 do 3,55 eura, dok se pakovanje dječjih pelena može kupiti u prosjeku od 14,99 do 21,99 eura.

Predstavnici Ministarstva finansija su istakli da nisu podržali predlog da se snizi PDV na menstrualne proizvode jer smatraju da se njime nije definisala lista menstrualnih proizvoda, a smatraju i da je praksa pokazala da manje stopa PDV-a neće dovesti i do niže maloprodajne cijene.

Poslanik LP Andrija Popović u obrazloženju predloga je naveo da se sniženjem PDV-a na menstrualne proizvode nastoji uticati na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i ići u korak sa dobrim evropskim praksama država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije.

”Primjenom opšte stope PDV-a od 21 odsto i u slučaju menstrualnih potrepština, zanemaruje se činjenica da je u pitanju osnovni proizvod, koji je ženama u reproduktivnoj dobi neophodan za vođenje zdravog, dostojanstvenog i normalnog života. Menstrualni ciklus nije stvar izbora, već prirodni proces i kao takav zahtijeva dostupnost odgovarajućih higijenskih potrepština, te je problem menstrualnog siromaštva, kao dominantan problem koji pogađa žensku populaciju širom svijeta, a koji između ostalog podrazumijeva nemogućnost obezbjeđivanja menstrualnih proizvoda, prisutan i u Crnoj Gori. Nažalost, u Crnoj Gori je ova tema nepravedno zanemarena, u prilog čemu govori i to da ne postoje zvanični statistički podaci o menstrualnom siromaštvu, na osnovu kojih bi se utvrdilo stvarno stanje, odnosno, ozbiljnost koju ovaj problem izaziva, naročito kod porodica, odnosno pojedinaca niske platežne moći, a gdje je makar jedna osoba ženskog pola”, naveo je Popović.

Predlogom zakona Popović je predvidio da se promet menstrualnih proizvoda oporezuje po stopi od nula odsto do kraja tekuće godine, a da se od 1. januara uvoz i promet istih oporezuje po sniženoj stopi od sedam odsto.

Ministarstvo finansija priprema sopstvene izmjene zakona

Pomoćnica ministra finansija Biljana Peranović na sjednici Odbora za ekonomiju kazala je da to ministarstvo nije podržalo predlog dopuna zakona iz više razloga.

"Jedan od razloga je što se zakon diskriminatorski ponaša prema unutrašnjem tržištu i uvoznicima. Predviđena je nulta stopa poreza do kraja godine samo na domaćem tržištu, dok je uvoz i dalje oporezivan sa 21 odsto, što bi dovelo do poremećaja. Drugi razlog je to što zakonom nije predviđen podzakonski akt koji bi razradio koji su to sve menstrualni proizvodi koje moramo imati zbog oznaka u tarifnom zakonu. Još jedan razlog je što ministarstvo priprema Predlog izmjene i dopune Zakona o PDV i ako se nakon sprovedene analize procjene uticaja predloženog zakonskog rješenja na maloprodajne cijene i prihode budžeta ocijeni da je isto opravdano, ministarstvo će predložiti prilagođena zakonska rješenja u oblasti oporezivanja i prometa higijenskih proizvoda za žene, koja će biti ravnopravna za sve poreske obveznika. uradiće detaljnu analizu na uticaj smanjenja prihoda na budžetu, a tako i na maloprodajne cijene, jer smo primijetili da smanjenje poreskih stopa nije uticalo na smanjene cijena u maloprodaji", navela je ona.

Istakla je i da su primijetili da smanjenje poreskih stopa nije uticalo na smanjenje cijena proizvoda u maloprodaji.

Nedostaju fiskalni efekti

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović istakao je da se u predlogu Popovića ne navode fiskalni efekti po budžet.

"Volio bih da imamo socijalni efekat u odnosu na ugrožene i volio bih da imamo fiskalni efekat jer ako ovako nastavimo da povećamo bez ikakvog ograničenja rashodnu stranu, a ništa se ne dešava na prihodnoj, bojim se da niko neće imati te potrepštine koje su neophodne za biološki normalni život", rekao je Radulović, koji je ipak najavio da će u plenumu glasati za ovaj predlog.

Žene samo za PDV potroše 1.200 eura
Poslanica Demokrata Tamara Vujović istakla je da žene prosječno tokom svog života, kada imaju menstrualni ciklus, potroše oko 5.000 eura na potrebštine.

"To znači da će platiti 1.200 eura, isključivo poreza zato što je žena i to se zove 'pink tax' i to nas dovodi na teren razlike između jednakosti i ravnopravnosti. Menstrualne potrepštine u koje spadaju tamponi, ulošci i menstrualne čašice spadaju u osnovne potrebštine. Ovo je esencijalna stvar i treba sniziti stopu PDV-a", navela je Vujović.

Do 25 odsto žena ne može da obezbijedi menstrualne potrebe

Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić poručila je da voljela da zna fiskalni uticaj predloga zakona, ali i da kakva god da je ta informacija ona nju ne bi opredijelila kako da glasa o ovom predlogu.

"Informacija da 25 odsto anketiranih žena tvrdi da nije u stanju da pribavi sebi adekvatne potrepštine tokom trajanja menstruacije je dovoljno alarmantna da ovaj parlament mora da reaguje", rekla je Kordić.

Miloš Medenica ispred Ministarstva finansija je kazao da taj resor nema primjedbe kada je u pitanju "misija" ovog predloga. On je ponovio da predloženim rješenjem nije omogućen pravni osnov za detaljno propisivanje proizvoda koji se smatraju menstrualnim potrebštinama što bi predloženu normu učinilo nedovoljno jasnim i širokim za tumačenjem iste.

"I drugo je ključno da je praksa pokazala da ovakvim rješenjima ne činimo uslugu krajnjim korisnicama. Izražavamo bojazan da neće izazvati smanjenje maloprodajne cijene, već ćemo uslugu napraviti isključivo uvoznicima i trgovinskim lancima i povećati njihovu maržu", rekao je Medenica.

On je istakao da je bolje rješenje da se obezbijede besplatna sredstva, nego da dođu u situaciju da pozitivan efekat imaju samo uvoznici i trgovinski lanci.

Poslanica Demokrata u obrazloženju amandmana kojim traži niži PDV na dječje pelene Tamara Vujović je navela da je podneseni amandman u funkciji poboljšanja uslova za zadovoljenje jedne od osnovnih potreba djeteta.

”Sljedeće godine Crna Gora podnosi izvještaj Komitetu za prava djeteta, posljednji je upućen u 2017. godini. Ne ohrabruje činjenica da se taj izvještaj neće puno promijeniti u odnosu na prethodni. UNICEF je kao partner nadležnima koji se bave dječjom zaštitom, osim ovog izvještaja izradio obimno istraživanje o multiploj deprivaciji, višedimenzionalnog siromaštva kojoj su izožena djeca. MODA metodologija pokazuje da samo 20 odsto djece u Crnoj Gori ne osjeća niti jedan od modela deprivacije. Višedimenzionalno siromaštvo najzastupljenije je među djecom starosti od nula do 23 mjeseca - 77,6 odsto djece u ovoj starosnoj grupi suočava se sa tim.

Vujovićeva je navela podatak i da više od 80 procenata crnogorske djece doživljava deprivaciju u barem jednom domenu dobrobiti, bez obzira na starost, dok mlađa djeca obično istovremeno doživljavaju deprivaciju u više dimenzija od starije djece.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Abazović - Cilj je da dovedemo velike SVJETSKE ZVIJEZDE u Bar i Crnu Goru

Srijeda, 01.02.2023 | 12:45

Barska plovidba je prošle godine napravila izuzetan rezultat, profit 6,2 muliona eura ,saopštio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom posjete Baru.

Air Montenegro od aprila ponovo leti za FRANKFURT

Srijeda, 01.02.2023 | 10:23

Air Montenegro od aprila ponovo pokreće liniju Podgorica-Frankfurt. Letovi će se odvijati dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Fleksibilnija i modernija pravila o porijeklu robe za poboljšanje izvozne konkurentnosti

Srijeda, 01.02.2023 | 09:30

Članice CEFTA-e počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

KONATAR SA SINDIKATOM: Što prije riješiti pitanje štrajka zaposlenih u Telekomu

Utorak, 31.01.2023 | 18:57

Predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar apelovao je na nadležne institucije da budu efikasne kako bi se problemi zaposlenih u Crnogorskom Telekomu riješili što prije, uz istovremeni poziv menadžmentu te kompanije i predstavnicima sindikata da kroz dijalog i argumentovani razgovor što prije riješe probleme koji su doveli do postojećeg štrajka zaposlenih.

Ministarstvo finansija: Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru

Utorak, 31.01.2023 | 16:04

Ministarstvo finansija aktivno pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz ovog resora.

Klarić - Ardeleanu: Crna Gora da u što skorijem periodu postane dio evropske zajednice

Srijeda, 01.02.2023 | 15:52

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorom Republike Rumunije u Crnoj Gori Nj.E. Viorelom Ardeleanuom.

SUĐENJE bivšim radnicima Željezare: Tvrde da su branili fabriku i radna mjesta

Srijeda, 01.02.2023 | 15:48

Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za “ometanje službenog lica u vršenju službene radnje”.

VIDEO: Nakon EVROVIZIJE pravo na MODNU PISTU - Vladana debitovala na Nedjelji visoke mode

Srijeda, 01.02.2023 | 15:41

Pjevačica Vladana, prošlogodišnja predstavnica Crne Gore na Eurosongu u Torinu, nedavno se okušala u ulozi modela i to na reviji koja je održana u Parizu, u okviru tamošnje Nedjelje visoke mode

Vrijeme ČUDA I NOVIH POČETAKA - Danas je 2.2. i donosi VELIKE PROMJENE

Srijeda, 01.02.2023 | 15:29

Kada često vidite 2, 22, 222 ili čak 2222, zapitajte se: Kako mogu stvoriti skladniji odnos sa svojim vanjskim svijetom? 

Bar: Zbog oružja u ilegalnom posjedu odgovaraće tri osobe

Srijeda, 01.02.2023 | 15:22

Barska policija podnijela je krivičnu prijavu državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru protiv M.F. i S.F., dok je Z.N. uhapšen zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja, saopštila je Uprava policije.

FOTO: Pike i njegova NOVA DJEVOJKA IZNENADILI objavom - PROVOCIRAJU Šakiru na ovaj NAČIN

Srijeda, 01.02.2023 | 15:13

Ljubavni život fudbalera Barselone, Đerara Pika, ne prestaje da izaziva veliku pažnju.

LAKO I BRZO - Napravite KOKICE SAVRŠENOG UKUSA uz pomoć nekoliko malih trikova

Srijeda, 01.02.2023 | 15:04

Kokice su mnogima omiljena vrsta grickalica, a dobra vijest je i ta da ne sadrže mnogo kalorija i masnoća.

UCG sarađuje sa oko 20 španskih univerziteta: Otpravnik poslova Španije otvoren za podršku

Srijeda, 01.02.2023 | 15:00

Saradnja Univerziteta Crne Gore (UCG) sa naučnoistraživačkim i visokoškolskim institucijama Španije je više nego intenzivna, ali uvijek ima prostora i za poboljšanje međukulturne, obrazovne i naučne saradnje. To je rečeno tokom prve posjete i sastanka otpravnika poslova “ad interim” Kancelarije Španije u Podgorici Manuela Durana Himenesa-Rikoa sa rektorom UCG prof. dr Vladimirom Božovićem.

Crna Gora - 26 novih slučajeva koronavirusa, 330 aktivnih

Srijeda, 01.02.2023 | 14:58

Dnevni korona presjek!

Martinović: Svaki grad ima pravo da se oduži svojim znamenitim ličnostima, kakva je bio Amfilohije

Srijeda, 01.02.2023 | 14:56

Ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Müller sastao se sa predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem i tom prilikom zahvalio na gostoprimstvu, ističući da je Kolašin grad prepoznatiljiv ne samo po turističkim već i kulturnim sadržajima.