Utorak, 24.01.2023 | 10:08
IZVOR: meridianbetsport.me

Nemanja Radović: Spremamo se od nule, karta za Mundobasket je naša!

Standardni crnogorski reprezentativac Nemanja Radović u razgovoru za Meridiansport najavio posljednji kvalifikacioni prozor za Mundobasket – govorio o posljednjim i ključnim februarskim duelima protiv BiH i Češke, tema je bila Mursija, poređenje FIBA Lige šampiona i Evrokupa, kao i Bojan Dubljević, Nikola Jokić i Luka Dončić.




Foto: YouTube screenshot/ucammurciacb

Vazdušnom linijom Crna Gora je od Indonezije, Filipina i Japana daleko između devet i deset hiljada kilometara. Međutim, crnogorski košarkaši nikada nijesu bili bliže pomenutim azijskim zemljama, takozvanog Dalekog istoka, državama koje će biti domaćini predstojećeg Mundobasketa, zakazanog 25. avgusta ove godine. Ostao je februarski, posljednji kvalifikacioni prozor za Svjetsko prvenstvo u koji “crveni” ulaze sa idealnom šansom za drugi plasman na najveću smotru planetarne košarke.

Protiv Bosne i Hercegovine 23. februara u Tuzli, tri dana kasnije kod kuće protiv “prežaljene” Češke. Do duela sa komšijama ostalo je tačno mjesec, pa je to, između ostalog, bio povod da pozovemo Nemanju Radovića, našeg (krilnog) centra, pouzdanog reprezentativca koji nam se javio sa dalekih Kanarskih ostrva. Večeras, sa svojom Mursijom ima španski obračun u okviru FIBA Lige šampiona – meč protiv Tenerifa.

Prvo smo razgovarali o Mursiji, Radović i saigrači su u “zlatnoj sredini” španske, ENDESA, ili ACB lige – osam prvenstvenih pobjeda iz 17 mečeva, daleko od opasne zone, blizu mjesta koje garantuje plej-of.

“Sad je bio presjek, završen je prvi krug i cilj je bio da se plasiramo u Kup, a prvih osam ekipa se kvalifikuje, tako da nam je izmaklo učešće za pobjedu. Dvanaesti smo, a između osmog i dvanaestog je pobjeda. Igramo FIBA Ligu šampiona, tu smo u TOP 16 fazi. Sigurno da je cilj da se plasiramo u plej-of ACB lige na kraju sezone. Drugi dio će biti uzbudljiv i interesantan”, počinje razgovor za naš portal Radović.

Na indvidualnom planu 31-godišnji 208 centimetara visoki košarkaš mora biti zadovoljan. Statistika kaže da u tekućem dijelu sezone Radović prosječno ubacuje 11 poena po utakmici.

“Imam dobru sezonu. Dobro sam se osjećao još od ljeta kad smo se spremali za Evropsko prvenstvo i taj turnir je prošao veoma dobro, igrali smo dobro, ja sam igrao dobro. Drži me samopouzdanje, uhvatio sam zalet i dalje održavam tu formu. Nadam se da ću uspjeti što duže da ostanem u tom tonusu”.

Nekadašnji košarkaš Budućnosti, Mornara, Mege, Obradorija i Saragose ističe i kvalitet ovosezonske FIBA Lige šampiona. Takmičenje je stiglo do TOP 16 faze i gledajući papir, stiče se utisak da je Liga šampiona kvalitetnija od Evrokupa. Samo u grupi “L”, gdje je Mursija, još su timovi poput Tenerifa, Bilbaa i Darušafake. Između ostalih, takmiče se još i Limož, Galatasraj, Unikaha, AEK, Ritas, Bon…

“Baš smo pričali mi igrači između sebe oko kvaliteta. Vrlo je moguće da je Liga šampiona kvalitetnija u ovom trenutku od Evrokupa. Kad se dođe do završnice, do faze u kojoj smo trenutno, mislim da je kvalitetnija. Dosta ekipa iz Evrokupa je prešlo i pojačalo takmičenje. Klub je orijentisan na ACB ligu, da igramo dobro i da izborimo plej- of. Liga šampiona je za nas plus, FIBA je isplativija od Evrokupa, jer ima nagrade za prolaz svake runde. Za osvajanje se dobija milion eura i sa te strane je mnogo
bolja od Evrokupa”, govori nam Radović.

Vratili smo se temi sa početka teksta – reprezentaciji. Dva kola prije kraja, selekcije Francuske i Litvanije sa po osam pobjeda “kupile” su kartu za Daleki istok – Svjetsko prvenstvo. Posljednju, jednom rukom drži Crna Gora – “crveni” imaju trijumf više od Bosne i Hercegovine i Mađarske, a ono što nikako ne treba zanemariti ni veliku prednost u međusobnim duelima. Radović i drugovi su bolji od Mađara, dok su Bosnu i Hercegovini “tukli” u krcatoj “Morači” 88:69, pa i eventualni poraz od 18 razlike prihvatljiv je u Tuzli, s tim da je u duelu sa prežaljenom Češkom pobjeda obaveza.

“Da nam je neko ponudio ovakvu situaciju pred posljednji prozor sigurno bi je svi potpisali i prihvatili. U toj prvoj utakmici pobijedili smo lako Češku u gostima, ali to može da bude velika varka. Najbolje bi bilo da zaboravimo na taj meč i da se spremimo od nule. U Tuzli, spremio bih se što bolje, išao na pobjedu, da obezbijedimo plasman što prije. Sigurno će biti paklena atmosfera u Tuzli, puna dvorani, oni i dalje imaju šansu, kao i Mađari, ali ponavljam – išao bih na pobjedu”, priznaje nam Radović, ali i ne zaboravlja da će naša reprezentacija u februaru biti oslabljena:

“Dino Radončić je slomio ruku, Vladimir Mihailović takođe, a oni su važne figure naše ekipe, ali šta da se radi”. Selektor Bosne i Hercegovine Adis Bećiragić objavio je spisak kandidata za duel sa Crnom Gorom na kojem je čak i NBA košarkaš, centar Portlanda Jusuf Nurkić, kao i član Real Madrida Džanan Musa koji će na dan meča sa “crvenima (23. februara) igrati evroligaški susret sa Madriđanima protiv Žalgirisa.

“Kad se sastavljaju širi spiskovi, tu je svako za koga postoji najmanja šansa da može da dođe. Biće to slična ekipa kao u Podgorici. Miralem Halilović se vratio, ušao u formu, biće važan igrač za njih. Mi smo ih u ‘Morači’ savladali prilično lako, ali to može da prevari. Igrali smo pred punom dvoranom, pred našim navijačima, bio je tu Dubi (prim. aut Bojan Dubljević), Marko Simonović, Dino, Vlado, bili smo kompletni. Naša ekipa biće drugačija, njihova približno slična i to je totalno druga priča”, kaže nam Radović.

Stiže i da isprati, koliko mu obaveze dozvoljavaju i partije svog saigrača u reprezentaciji, velikog prijatelja, našeg kapitena, asa Valensije Bojana Dubljevića. Na skeneru su mu i beogradski “vječiti rivali”.

“Neku utakmicu ‘zakačim’ na TV-u, pogotovo drugove koji me interesuju. Bojan je dostigao nivo forme u kojem igra posljednjih 10 godina. Dominira što španskom, to i Evroligom. Zadnjih pet-šest utakmica u Evroligi postiže po 15-20 poena, to su nerealne brojke, ali za njega normalne, navikao nas je. Pratio sam Crvenu zvezdu Meridianbet i Partizan koji su se prilično pojačali sa mnogo stranaca i vidi se da je bio veliki priliv novca, odnosno da su budžeti mnogo jači kad su u pitanju oba kluba”, kaže Radović.

A da li se isprati i neki meč “preko bare” – NBA?

“Pratim, kako izgleda opet će Nikola Jokić osvojiti MVP nagradu, jer Denver igra prilično dobro. Za ovu godinu mu je ključna stvar da ekipa stigne do finala konferencije, a trenutno igra odlično. Luka Dončić igra nerealno, biće čupavo, ali mislim da će Jokić osvojiti nagradu”, prokomentarisao je Radović jugoslovensku trku za najboljeg košarkaša najjače lige na svijetu.

I za kraj, Radović nam otkriva da ga čeka dinamično ljeto…

“Završavam ugovor u junu. Mursija je moja kuća, došao sam kad sam imao 21 godinu, sa prekidom ovo mi je sedma sezona. Vrlo je moguće da ostanem, imam dobru sezonu, važno mi je da tako nastavim pa ćemo da vidimo šta će biti na ljeto”.

Radović je uvijek bio tihi heroj našeg nacionalnog tima. Beskompromisan, a u takvim momentima racionalan i smiren, kvalitetom i iskustvom u februarskom kvalifikacionom prozoru biće uzdanica Crne Gore, košarkaš koji će savladati posljednje prepreke koje stoje pred ostvaranje snova. Nemanja, odvedi nas na Mundobasket!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.