Srijeda, 25.01.2023 | 20:38
IZVOR: hayat.ba

Ovi SIMPTOMI ukazuju da PATITE od nedostatka vitamina

Ako ste često bolesni i konstantno osjećate umor, ovo su samo su neki od znakova da vam nedostaju vitamini.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Svako ko želi da ostane u što boljoj formi i zdrav, zna da je od suštinskog značaja da uključi u svoju ishranu namirnice koje će mu obezbijediti odgovarajuću količinu vitamina i hranljivih materija.

Ovo su sigurni znaci da patite od nedostatka vitamina:

Lako se umarate i gubite dah

Ukoliko često nemate dovoljno energije to može biti znak različitih problema. Na primjer, možda ste bolesni, možda ste prezaposleni ili ne spavate dobro. U isto vrijeme, problem sa disanjem može biti znak da morate da provjerite zdravlje pluća.

Nizak nivo energije može biti znak da ste anemični ili da patite od nedostatka gvožđa.

Ako sumnjate da imate anemiju ili jednostavno trebate više gvožđa u vašem sistemu, klinika Mejo napominje da možete primetiti i druge simptome kao što su blijeda koža, glavobolje, vrtoglavica i bol u grudima, kao i hladne ruke i stopala.

"Uzimanje multivitamina sa gvožđem može pomoći da povećate zalihe gvožđa i povećate kvalitet vaših crvenih krvnih zrnaca, što može poboljšati nivoe energije i transport kiseonika, što će vas sigurno ostaviti osvježenim i osnaženim", kaže Leki Moriarti vlasnik Expert Nutrition and Wellness-a.

Imate lomljivu kosu i nokte

Prema Healthline-u, suva kosa koja ima tendenciju da se lomi može biti rezultat života na mjestu gdje je vrućina, korišćenja štetnih proizvoda za stilizovanje ili određenih zdravstvenih problema. Što se tiče lomljivih noktiju, oni mogu biti uzrokovani hipotiroidizmom, starenjem, kao i nedostatkom vlage.

"Osim toga, lomljiva kosa i nokti mogu biti znak nedostatka hranljivih materija, što znači da možda ne dobijate dovoljno cinka, gvožđa, biotina ili drugih vitamina B" Moriarti objašnjava.

Moriarti takođe kaže:

"Dnevno uzimanje multivitamina može pomoći da se zadovolje sve vaše potrebe za vitaminima i mineralima, i na kraju može poboljšati zdravlje vaše kose i noktiju."

Često ste bolesni

"Ako primjetite da imate više od prosječne tri do četiri prehlade godišnje, to bi mogao biti znak da vam nedostaju ključni hranljivi sastojci u tijelu", kaže Moriarti, ističući da je loš imuni sistem nešto što treba da izbjegavate da biste bili zdravi.

Pored toga što vam pomaže u borbi protiv prehlade, imuni sistem može da vas zaštiti od raznih klica i neželjenih organizama — kao što su virusi, paraziti, bakterije i gljivice — kao i bolesti i infekcije.

"Postoje hranljivi sastojci koji su neophodni za podršku zdravom imunološkom sistemu, kao što su vitamini C, A i D, a dnevni multivitamin može pomoći da se osigura da ispunjavate svoje dnevne potrebe" , zaključio je Moriarti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DOBITNICA Gremija PREMINULA u 47. godini

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.