Subota, 28.01.2023 | 13:16
IZVOR: Kolektiv.me

Kreativne industrije učestvuju sa 3,4 BDP u CG; Rast kompanija koje se registruju u sektoru računarski programi i igre

U Crnoj Gori u prošloj godini zabilježen je značajan rast kompanija koje se registruju u sektoru računarski programi i igre, koji su zapošljavali skoro 30 odsto zaposlenih u sektoru kreativnih industrija.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

To je saopšteno na početku programa Nacionalne konferencije koju je obilježilo uvodno izlaganje Dragane Radević iz Instituta za preduzetništvo i razvoj Crne Gore, na kom je statističkim podacima prezentovano da je mapiranje kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori od izuzetne važnosti. 

"Mapiranje kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori predstavlja poduhvat čiji krajnji rezultat tj. njihova kvantifikacija, treba da posluži kao polazna osnova donosiocima odluka za praćenje razvoja kulturnih i kreativnih industrija i usmjeravanje politika u narednom periodu", kazala je Radević.

Radević je istakla i da se ograničenja mogu prevazići povremenim sprovođenjem specijalizovanih, metodološki dobro osmišljenih istraživanja na uzorku, gdje bi se ekstrapolacijom dobijenih rezultata mogli okarakterisati sektori pojedinačno, ali i kulturne i kreativne industrije u cjelini.

"3,4 odsto BDP u Crnoj Gori u 2021. kreirano je ovom sektoru, 10,2 odsto registrovanih poslovnih subjekata, odnosno pravnih lica u 2022. godini aktivno je u ovim sektorima i 4,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih je u poslovnim subjektima koji su aktivni u sektoru kulturnih i kreativnih industrija", navela je Radević. 

Govoreći o strukturi poslovnih subjekata po sektorima za 2021. godinu, Radević je navela da su 23 odsto računarski programi i igre, a nepunih 20 odsto kompanije koje su registrovane u oglašavanju i tržišnim komunikacijima.

"U 2022. godini vidimo značajan rast kompanija koje se registruju u sektoru računarski programi i igre", dodala je Radević. 

U nastavku programa predstavljeni su i rezultati Programa Kreativna Crna Gora, a rezultate su predstavili Igor Rakčević, direktor Direktorata za kreativne industrije, Milena Mijović Durutović, direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Dobrila Vlahović, direktorica Direktorata za kulturnu baštinu i Neđeljko Rudović, direktor Direktorata za medija u Ministarstvu kulture i medija.

"Kulturne i kreativne industrije kao relativno mlad, ali prepoznat razvojni pojam je neophodno razvijati u skladu sa potrebama društva. Kontinuirana podrška ovom sektoru će se u narednom periodu pozitivno odraziti na razvoj različitih segmenata kulturnog izraza koje svoj opstanak vežu za pojedinačne mikroambijente. Naš zadatak je da referentne kreativne inicijative uparimo sa konkretnim društvenim i privrednim faktima, u nastojanju generisanja novih ekonomskih vrijednosti", istakao je Rakčević u svom izlaganju.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija je svjesno uloge i značaja kreativnosti u savremenim društvenim tokovima i organizacijom ove konferencije, ukazujemo na otvoren prostor za povezivanje kulture sa drugim komplementarnim resorima.

U savremenom razvoju, kultura utiče na lokalnu sredinu I njen socioekonomski prosperitet na različite načine. Kulturni izrazi kao skup simboličkih, umjetničkih I kulturnih atributa zajednice čuvar su kulturnih kodova I arhetipova koji definišu autentično stvaralaštvo odredjenog prostora. Kao takvi stvaraju sadržaje na kojima se temelje usluge I proizvodi predstavljajući glavne faktore razvoja kreativne ekonomije, zaključila je Durutović.

"Moć kreativnih industrija da mnogo toga od kulturne baštine izdignu iznad nivoa statičnog, arhivarskog statusa i učine ga proizvodom ili prostorom koji aktivira jedan intenzivniji odnos sa konzumentom ili posjetiocem, jeste nešto što u savremenom tretmanu baštine može donijeti značajne benefite", kazala je Vlahović.

Rudović je podsjetio da se novinarstvom, u punom smislu te riječi, može baviti samo neko ko vlada vještinom kreativnosti, te istakao da kroz adekvatnu podršku štampanim i digitalnim medijima možemo dodatno snažiti sektor kreativnih industrija i afirmisati sam pojam kreativnosti uopšte.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Drugi dio programa prvog dana Nacionalne konferencije obilježile su panel diskusije i prezentacije. 

Na panelu "Kreativna ekonomija, iluzija ili budućnost Crne Gore?" govorili su Hristina Mikić, Fakultet za menadžment Univerziteta Metropolitan, Srđan Vukčević, Blue Coach, Miloš Vuković, Fidelity Consulting, Veliša Stamatović, HR Partners i Milutin Pavićević Alicom. Na temu "Kreativnost - novi strateški partner turizma", govorili su Velibor Zolak, AMC Communication, Branko Diki Kažanegra, DMC Adria, prof. dr. Rade Ratković, Univerzitet Adriatik, Igor Majer, Akdemija Majer i Aleksandar Dragićević, ugostitelj. Na panelu o kreativnim gradovima učešće su uzeli Dušan Kaličanin, koordinator projekta Budva-Boka 2028 EPK, Ivan Stanković, Communis, dr Predrag Zenović, Fakultet za humanističke studije UDG, prof. dr Đorđe Krivokapić, Fakultet organizacionih nauka i Robert Čoban, Color Press Group. U panel diskusiji na temu "Kreativni hab Kotor - kako dalje?" učestvovali su Bojana Gligorić, Expeditio Kotor, Meta Štular, Rog Creative Hub, Mirjana Radulović, Kulturni centar Rojc, Nenad Stojanović, DELI i Đorđije Brkuljan, Tehnopolis.

U dijelu koji je bio posvećen prezentacijama, imali smo priliku da vidimo prezentaciju Ljubljane kao kreativnog grada, koju su vodili Davor Buinjac iz Sekretarijata za kulturu grada Ljubljane i Marko Maršičević, Marsh Creative Production. Ivan Stanković, Communis, imao je prezenataciju na temu "Ima li čojstva u kreativnosti?", a Darko Saveljić prezentovao je proces kreativnosti u radu Farme magaraca u Martinićima.

Ministarstvo kulture i medija organizuje je prvu Nacionalnu konferenciju o kreativnosti, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom ekonomije i razvoja turizma, a uz podršku UNDP-a u okviru projekta "Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije".

Konferencija je okupila preko 50 kreativaca, kreativnih preduzetnika i eksperata u oblastima kao što su kreativnost u kulturi, kreativne industrije, kreativna ekonomija, turizam, obrazovanje i drugim javnim djelatnostima, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

„Ne pada mi na pamet da se rastajem, skupa je to igračka“: Pjevač prokomentarisao razvode kolega

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Tokom duge karijere, Hari Mata Hari je pjesme posvećivao pripadnicama nježnijeg pola, pa su mu samim tim i njegov najveći porok.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.

Teniser otkrio - "Mislim da se Đoković osvrće i pita kako je uspio da izgubi od mene"

Petak, 19.04.2024 | 08:35

Australijski teniser Nik Kirjos jedan je iz probrane grupe igrača koji mogu da se pohvale da su tokom karijere pobijedili sve pripadnike tzv. velike trojke.

Tužiteljka Mitrović traži da se obustavi postupak ili da joj se ponovo sudi

Petak, 19.04.2024 | 08:11

Privremeno suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je juče na sjednici vijeća Apelacionog suda, održanoj po žalbama na prvostepenu presudu kojom je osuđena na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, da kao sudija i tužilac nikada nije radila da bi nekom pričinila štetu. Ona je zatražila da se presuda preinači i da se ona oslobodi optužbe ili da se vrati na ponovni postupak i odlučivanje, pišu današnji štampani mediji.    

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose

Posna proja sa blitvom - Super recept za NAJUKUSNIJI DORUČAK

Petak, 19.04.2024 | 07:37

Posni recepti su i dalje aktuelni, a recept za posnu proju sa blitvom jedan od traženijih. Nije ni čudo, kada je idealno rešenje za doručak, užinu, predjelo.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

PET horoskopskih znakova koji BEZUSLOVNO VOLE

Petak, 19.04.2024 | 06:57

Oni su posebni...