Ponedjeljak, 30.01.2023 | 08:18
IZVOR: RTCG

Podaci struke: Kad žene mogu, a kad moraju u PENZIJU

Ženama u Crnoj Gori Zakon omogućava da se penzionišu dvije godine prije muškaraca, ukoliko to žele i ukoliko ispunjavaju uslov kada je riječ o godinama staža. Fond za penzijsko osiguranje nema informaciju o tome da li žene češće koriste mogućnost da ranije odu u penziju ili ostaju da rade do krajnjeg roka koji im Zakon dopušta.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Iako prema statističkim podacima duže žive od muškaraca, žene ranije odlaze u penziju.

Bivša poslanica DPS-a i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak za Portal RTCG objašnjava da je višestruka opterećenost žena i neravnomjerna raspodjela obaveza sa muškarcima osnov za uvođenje te afirmativne mjere. Naglašava da se ta norma ne smije imperativno primjenjivati jer bi tada proizvela diskriminaciju po osnovu pola.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kaže da su u odnosu na druge profesije jedino diskriminisane sutkinje i tužiteljke koje nemaju pravo izbora kada  će se penzonisati, čak i ako ne ispunjavaju 40 godina staža. Istakla je da je, između ostalog neophodno da se Ustavni sud odblokira kako bi se i to pitanje riješilo.

Zakon o radu propisuje (član 164) da zaposlenom po sili zakona prestaje radni odnos kada navrši 67 godina života.

“Norma je jasna i na ravnopravan način tretira zaposlenog muškarca i zaposlenu ženu”, objašnjava Drobnjak.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju uvodi mjeru afirmativne akcije i propisuje da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena).

Iako su napravljeni pomaci kada je riječ o položaju žena u crnogorskom društvu, muškarci su i dalje privilegovani i u većini slučajeva pošteđeni poslova vezanih za kuću i brigu o djeci. Ženama je nametnuto da moraju biti uspješne u poslu, ali da jednako ne smiju zapustiti djecu, dom. Kada ispune starosni uslov za penziju, mnoge ipak odluče da nastave da rade, ali u Fondu nemaju informaciju koliko njih to pravo iskoristi.

“Imajući u vidu da Fond ne vodi evidenciju podatka koji tražite, odnosno evidenciju o razlogu zbog kojeg se žene odlučuju na ostvarivanje prava na penziju, nije moguće dati statističku analizu na način koji tpažite, jer veliki uticaj na godine starosti u kojima se ostvaruje pravo na penziju ima i dužina staža osiguranja, koji zajedno utiču na visinu penzije”, odgovorili su iz Fonda PIO.

Kao osnov za uvođenje afirmativne mjere koja ženama daje povoljniji uslov za sticanje prava na starosnu penziju Drobnjak smatra da je bio višestruka opterećenost žena, odnosno neposojanje ravnomjerne raspodjele obaveza i odgovornosti u sferi privatnog i javnog između žena i muškaraca.

“Mislim da se mjera uvažavanja ženskog reproduktivnog, nevidljivog, neplaćenog, podrazumijevajućeg rada ogleda u ovoj mjeri. Ženi se daje sloboda da izabere hoće li je iskoristiti ili ne. Ova se norma ne smije imperativno primjenjivati jer bi tada proizvela diskriminaciju po osnovu pola. Smatram da sticanje prava ne znači i obavezu da se to pravo iskoristi. I način normiranja to jasno govori. U Zakonu o radu je normirano – prestaje radni odnos kada se navrši 67 godina života, a u Zakonu o PIO stiče pravo na starosnu penziju“, kazala je Drobnjak.

Postojanje strukturne, rodno zasnovane diskriminacije u Crnoj Gori potrvrđuje se svakodnevno, kaže Drobnjak. U ovom vremenu je ta diskriminacija vidljivija zbog presude Upravnog suda u slučaju sutkinje Vujanović, kojom je potvrđeno načelo zabrane diskriminacije po osnovu pola.

U Akciji za ljudska prava smatraju da važeće Ustavne i zakonske odredbe o prestanku funkcije osobama koje pripadaju sudijskoj i tužilačkoj profesiji diskriminišu sve njih u odnosu na one koji obavljaju druge državne funkcije i druge profesije.

“Pri tom su žene koje pripadaju tim profesijama i dvostruko diskriminisane, jer ne samo da im funkcija zbog ispunjavanja uslova za penziju prestaje ranije nego ženama u drugim profesijama, nego i ranije nego muškarcima, zbog čega su diskriminisane i po osnovu pola”, kazala je izvršna direktorica Tea Gorjanc Prelević.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Nataša Lalović
30.01.2023 20:53

Prestanak radnog odnosa po sili zakona/Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu Zakon je objavljen u "Službenom listu CG", br. 59/2021 od 4.6.2021. godine, stupio je na snagu 12.6.2021, ae. U članu 164 stav 1 tačka 1 mijenja se i glasi:  (1) Radni odnos prestaje po sili zakona: 1) kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom...

1 0

OSTALE VIJESTI

Švedski mediji o herojskom činu Dibranija u Podgorici: Kad je beba udahnula, sve je stalo

Četvrtak, 23.03.2023 | 21:11

"Okrenuo sam bebu, jednom rukom sam udarao po leđima, drugom sam radio kompresije. Procedura možda nije bila potpuno savršena, ali sam želio brzo izbaciti vodu iz malog tijela i istovremeno udahnuti joj vazduh. Nakon perioda koji mi se činio kao čitava vječnost, a vjerovatno je trajalo samo nekoliko sekundi, iz djetetovih usta izašla je voda. Beba je otvorila oči i plakala".

Sjutra antiratni protest na Trgu Argentina u 17 sati

Četvrtak, 23.03.2023 | 18:09

U znaku iskrene podrške građanima Ukrajine, koji su na udaru svirepe i uporne agresije Rusije, sjutra će se na Trgu Argentina održati antiratni protest s početkom u 17 časova.

Adžić: Očekujemo informacije koja su to lica pomagala kriminalnim organizacijama

Četvrtak, 23.03.2023 | 18:02

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da će institucije u narednom periodu još snažnije nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala, te da će stizanjem novih informacija imati podatke koja su to lica koja su na neki način pomagala kriminalnim organizacijama u Crnoj Gori.

Preminuo vaterpolo sudija Dejan Adžić

Četvrtak, 23.03.2023 | 17:12

Poslije kraće bolesti!

Korona presjek: 83 nova slučaja, bez preminulih

Četvrtak, 23.03.2023 | 15:58

U posljednja 24 sata registrovana su 83 nova slučaja koronavirusa. Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezana sa kovidom. Prijavljen je oporavak kod 55 pacijenata, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 454, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je Đukanovićem

Četvrtak, 23.03.2023 | 22:37

Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo Đukanović organizovao protest protiv njega na Cetinju, koji je on u paničnom strahu doživio kao napad, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Vremenska prognoza za PETAK - Uživajte u PROLJEĆNIM TEMPERATURAMA

Četvrtak, 23.03.2023 | 21:58

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) nam najavljuju sunčan petak.

Đurović: Đukanović neustavno raspustio Skupštinu; Vuković: Zakon o predsjedniku bio ustavni puč

Četvrtak, 23.03.2023 | 21:44

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao ustavnog osnova da raspusti Skupštinu, smatraju u Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori. Sa druge strane iz DPS-a poručuju da je Đukanović imao ne samo pravo, već i obavez da raspusti parlament, jer mandatar nije za 90 dana uspio da formira vladu.

Selektor Radulović: Šanse su pola – pola, naš kvalitet vodi do pobjede

Četvrtak, 23.03.2023 | 20:39

Fudbaleri Crne Gore spremno dočekuju start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Milatović u Danilovgradu: Zapečatimo pobjedu 2. aprila

Četvrtak, 23.03.2023 | 20:35

Na konvenciji održanoj u Danilovgradu, predsjednički kandidat Jakov Milatović zahvalio se svima koji su ga podržali u prvom krugu izbora i istakao da će ukazano povjerenje zadržati i opravdati nakon pobjede nad Milom Đukanovićem.

Vešović Vukoviću: Za 10 dana pobijediće Crna Gora od 30. avgusta 2020.

Četvrtak, 23.03.2023 | 19:26

Predsjednik Odbora Prave Crne Gore Podgorica Stefan Vešović, kazao je da će za deset dana pobijediti Crna Gora od 30. avgusta 2020. godine.

Abazović – Sparc: Širenje crnogorskog kokusa put do bližih veza Crne Gore i SAD

Četvrtak, 23.03.2023 | 19:10

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas u Kapitol hilu sa kongresmenkom Viktorijom Sparc, i tom prilikom je konstatovano da je snaženje savezničkih odnosa i strateškog partnerstva sa SAD u okviru NATO-a važan okvir crnogorske vanjske politike.

Abazović: Kavački klan je u vrhu Uprave policije

Četvrtak, 23.03.2023 | 18:48

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da se kavački klan nalazi u vrhu Uprave policije.

Đukanović i Partsos sjutra polažu vijenac na spomenik Vasu Brajoviću

Četvrtak, 23.03.2023 | 18:19

Najavljeno iz Kabineta predsjednika.

Sjutra antiratni protest na Trgu Argentina u 17 sati

Četvrtak, 23.03.2023 | 18:09

U znaku iskrene podrške građanima Ukrajine, koji su na udaru svirepe i uporne agresije Rusije, sjutra će se na Trgu Argentina održati antiratni protest s početkom u 17 časova.