Petak, 17.03.2023 | 13:28
IZVOR: Kolektiv.me

„Zabranjeno Pušenje“ predvodi mjesec dana rokenrola Festivala kulture Zabjelo

U okviru Festivala kulture Zabjelo više od dvadeset regionalnih i lokalnih izvođača alternativne muzike vraća rokenrol na veliku scenu u Crnoj Gori tokom više od mjesec dana na nekoliko lokacija širom Podgorice i van nje, a finale bogatog programa održaće se 9. i 10. juna na stadionu „Nikola Šćepović“ na Zabjelu.




Foto: Festival kulture Zabjelo

Kultna jugoslovenska rok i pank grupa „Zabranjeno pušenje“ je prvi najavljeni hedlajner koji će 9. juna nastupiti na drugom izdanju festivala, a ograničen kontigent prvih, najpovoljnijih ulaznica po poklon cijeni od 15 Eur u prodaju kreće već u ponedjeljak 27. marta, do kada će biti objavljeno još izvođača.

Nakon što su na prvom izdanju nastupile neke od najvećih regionalnih rokenrol zvijezda  - Partibrejkers, Darko Rundek i Ekipa, Zoster i Parampaščad i time ispisale muzičku istoriju Zabjela ali i cijele Podgorice, Festival kulture Zabjelo nastavlja sa dovođenjem nekih od najznačajnih imena regionalne rokenrol scene.

Podsjećamo da je ekipa koja stoji iza Festivala kulture Zabjelo u pauzi između dva izdanja festivala organizovala i serijal svirki pod nazivom Rockstrikcija.  Nakon fantastičnog prvog izdanja Rockstrikcije na kome su nastupi Nikole Vranjkovića i Autogenog treninga oduševili publiku, druga Rockstrikcija na kojoj su nastupili Bjesovi i Vrpca je definitivno postavila nove standarde kada je u pitanju rokenrol u Crnoj Gori.

Dva izdanja Rockstrikcije utvrdila su namjeru organizatora da ponovo ustoliče alternativnu scenu u Crnoj Gori, što Festival kulture Zabjelo i potvrđuje velikom proslavom rokenrola u Podgorici i drugim gradovima koja će trajati više od mjesec dana, a u okviru koje će nastupiti trinaest autorskih bendova iz Crne Gore i osam izvođača iz regiona.

Kruna bogatog programa Festivala kulture Zabjelo održaće se 9. i 10. juna na stadionu Fudbalskog kluba Zabjelo koji je u međuvremenu, u čast tragično preminulog najmlađeg kapitena FK Zabjelo, preimenovan u stadion „Nikola Šćepović“, a veliko rokenrol finale predvodi jedan od najznačajnijih ex-yu bendova „Zabranjeno pušenje“ koji će nastupiti prve festivalske večeri.

“Zabranjeno pušenje” je jedna od najpopularnijih punk – rock grupa iz Bosne i Hercegovine koja je svoju popularnost uspjela da sa lokalnih sarajevskih okvira proširi na čitav jugoslovenski prostor. Grupa je nastala 1980. godine u Sarajevu kao klasičan “garaž” bend od srednjoškolaca koji su zajedno išli u II sarajevsku gimnaziju i stanovali u istoj ulici. Njihova lirika i muzika su na najrealniji način prikazivali život u Sarajevu osamdesetih godina. Bend je specifičan po garažnom rok zvuku, kritici socijalističkog sistema, kompleksnim tekstovima čak i sa predskazanjem rata i pjesmama koje su doživjele kultni status u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Prvi album "Das ist Walter" izdaju za "Jugoton" 1984. godine i iste godine imali su veliku jugoslovensku turneju na kojoj su imali 60 koncerata po najvećim dvoranama čime su postali velika jugoslovenska atrakcija posle samo jednog albuma. “Zabranjeno pušenje” i dalje važi za kultno ime regionalne rok scene čija će se energija savršeno poklopiti sa zabjelskim vibracijama ovog ljeta na stadionu!

Mjesec rokenrola u Crnoj Gori počinje prve sedmice maja, a izvođači će biti objavljeni uskoro. Prodaja prvog ograničenog kontigenta ulaznica za Festival kulture Zabjelo počinje u ponedjeljak 27. marta tačno u podne. Ograničen broj ulaznica po poklon cijeni od 15€ biće u prodaji online i na Tobacco Shop – Bar Kod kioscima do 15. aprila ili do isteka zaliha, nakon čega će ulaznice biti dostupne po redovnoj cijeni. Događaj podržavaju Tuborg, FK Zabjelo, Monteput, Sekretarijat za kulturu i sport, Ministarstvo kulture, Glavni grad Podgorica, Hotel CUE i Aqua Bianca.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

Još jedna SPEKTAKULARNA PROSLAVA 21. maja - U Bar stiže Gibonni

Četvrtak, 11.04.2024 | 13:36

Proslava 21. maja u Baru.

VIDEO - Počelo Proljeće u Kotoru: Kultna YU Grupa i VIS Tetra priredili veliku r’n’r feštu

Subota, 06.04.2024 | 10:00

Proljećnim koncertom “VIS Tetra” i kultne “Yu Grupe” sinoć je počeo program nove manifestacije u organizaciji Turističke organizacije Kotor - “Proljeće u Kotoru”.

Jadranka Barjaktarović i Severina 21. MAJA na Cetinju - Manifestacija „Maj u hiljadu boja“, nastupiće i ove MUZIČKE ZVIJEZDE

Četvrtak, 04.04.2024 | 10:20

Povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i Centar za kulturu organizuju manifestaciju „Maj u hiljadu boja“ koja će biti održana od 17. do 22. maja.

Od osnivača RATM do braće Cavalera: Gitarski zvuk na Exitu pojačava preko 30 bendova!

Srijeda, 03.04.2024 | 14:39

Furiozni rifovi odjekivaće Petrovaradinskom tvrđavom ovog jula na EXIT festivalu!

Vuković: DUGopština na kraju prošle godine iznosio 107,7 MILIONA EURA

Utorak, 23.04.2024 | 14:16

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.

PUNO VIŠE od ukrasa: RAZLOZI zbog kojih bismo u domu trebali IMATI CVIJEĆE

Utorak, 23.04.2024 | 14:09

Ako ste primijetili da se u blizini cvijeća osjećate nekako drgačije i bolje, nemojte misliti da je to slučajnost.

Milatović: IZNENAĐEN sam odlukom da Zenović predvodi listu PES-a, državni interes NAJVAŽNIJI

Utorak, 23.04.2024 | 14:01

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je iznenađen odlukom da glavni pregovarač Predrag Zenović bude imenovan za nosioca izborne lliste PES-a za lokalne izbore u Budvi. On je poručio da državni interes, a to je dobijanje privremenih mjerila, mora biti ispred bilo kog partijskog i ličnog interesa.

ODBIJENA žalba SDT: POTVRĐENA odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Utorak, 23.04.2024 | 13:48

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

Niki Minaž POGOĐENA na bini, a Pjevačica uradila nešto sasvim NEOČEKIVANO (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 13:43

Poslije mnogih pjevača poput Drejka, Harija Stajlsa i drugih poznatih zvijezda, Niki Minaž je sada postala meta gađanja na koncertu.

Vozači, PAŽNJA - Ove ulice u Podgorici biće ZATVORENE

Utorak, 23.04.2024 | 13:40

Zatvara saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu Ulice Balšića, na potezu od Ulice Miljana Vukova do Ulice Hercegovačke, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji predmetne Ulice, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i ŽIVOTNI STANDRD do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

Utorak, 23.04.2024 | 13:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

KREATIVNO I PREFINJENO - Obojite USKRŠNJA JAJA u VINU

Utorak, 23.04.2024 | 13:18

Farbanje uskršnjih jaja u vinu je dobro poznata metoda koju domaćice obožavaju. 

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.